Facebook će preispitati politike nakon reakcija na Trumpove postove

Izvršni direktor Facebooka je priznao da mnogi uposlenici vjeruju da je društvena mreža “trebala imati oznaku” na Trumpovom statusu kojim podstiče nasilje

Facebook će preispitati politike nakon reakcija na Trumpove postove
Foto: The Independent

Izvršni direktor i osnivač društvene mreže Faceboook Mark Zuckerberg najavio da će ta kompanija preispitati politiku sadržaja nakon što su se suočili s optužbama koje su uputili i zaposlenici zbog odluke da ostave na mreži kontroverzne postove predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

Facebook će razmotriti poboljšanje politike sadržaja, najavio je izvršni direktor Mark Zuckerberg kao odgovor na proteste koji bjesne širom SAD-a nakon što je tokom brutalnog hapšenja preminuo Afroamerikanac George Floyd.

– Znam da mnogi od vas misle da smo trebali na neki način obilježiti predsjedničke postove prošle sedmice – podvukao je Zuckerberg u dužem postu na Facebooku govoreći o svojoj odluci da ne ukloni Trumpov post “kad počne pljačka, počinje pucnjava“ koji ima rasističko porijeklo i cenzurirao ga je Twitter, Facebookov suparnik.

Zuckerberg je pojasnio da je trenutna politika Facebooka da ako sadržaj potiče nasilje, on se sakriva iza upozorenja i nedozvoljava korisnicima da ga vide, a od te politike nisu izuzeti političari ili novinski izvještaji.

– Mislim da je ova politika razumna, ali isto tako poštujem mišljenje mnogo ljudi koji smatraju da postoje i bolje alternative pa želim čuti i te ideje. Počeo sam se sastajati s timom i uskoro nastavljamo raspravu – naglasio je.

Zuckerberg se suočio s tim osudama jer je odlučio zadržati Trumpov post, a interni dokumenti s Facebooka pokazuju da se hiljade zaposlenika usprotivilo odluci izvršnog direktora.

Izvor: The Guardian

About The Author