EUROPSKI PARLAMENT UBIJENOM NOVINARU POSVEĆUJE PROGRAM OBUKE

Europski parlament pokreće novi program obuke za istraživačke novinare nazvan prema ubijenom slovačkom novinaru Janu Kuciaku, objavili su u utorak iz parlamenta.

EUROPSKI PARLAMENT UBIJENOM NOVINARU POSVEĆUJE PROGRAM OBUKE

“Kvalitetno novinarstvo jedan je od temelja funkcionalne demokracije”, rekao je slovački zastupnik Ivan Štefanec, predvodnik te zemlje u Europskoj pučkoj stranci (EPP), u objavi za medije.

Štefanec je zastupnik koji je i predložio pokretanje programa.

“Vjerujem da će se zahvaljujući ovom programu obrazovati nova generacija hrabrih istraživačkih novinara poput Jana Kuciaka koji se neće bojati istraživati slučajeve korupcije i povezanosti mafije s državnim službama”, dodao je.

Prema glasnogovorniku EPP-a, detalji provođenja programa, uključujući proračun i broj polaznika, još nisu utvrđeni.

Kuciak i njegova partnerica ubijeni su u veljači 2018. tijekom njegove istrage navodne povezanosti slovačkih političara s talijanskom mafijom, posebice sa šefom zloglasne skupine ‘Ndrangheta s juga regije Kalabrije.

Ubojstva su potaknula ozbiljnu političku krizu te dovela do kolapsa vlade pod vodstvom bivšeg premijera Roberta Fica kojeg je naslijedio socijaldemokrat Peter Pellegrini. Policija je u listopadu uhitila četiri osumnjičenika u slučaju.

hnd.hr

About The Author