Europarlamentarci osudili Čegarovo ponašanje i zatražili zaštitu novinara

Napad ispred dubrovačkog suda nije prvi, ali ovaj put prijetnje su izrečene na javnom mjestu, pred sudom i u prisustvu Čegarovog advokata

Europarlamentarci osudili Čegarovo ponašanje i zatražili zaštitu novinara
Foto: CIN.ba

Više od 20 europarlamentaraca otvorenim pismom oštro je osudilo prošlosedmični napad pripadnika Federalne uprave policije Zorana Čegara na novinare ispred Općinskog suda u Dubrovniku i pozvalo Evropsku komisiju da također zajednički osudi ovaj čin i zatraži zaštitu novinara.

Napomenuli su da je načelnik Sektora uniformisane policije FUP-a prijetio i psovao novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) koji su ispred suda zatražili njegov komentar o navodima da je nezakonito sticao nekretnine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Pred dubrovačkim sudom vodi se postupak protiv njega, jer je optužen za prevaru u Hrvatskoj. CIN je otkrio da je na osnovu falsificiranih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Europarlamentarci su napomenuli da je Čegar bio jedan od organizatora odbrane Sarajeva tokom posljednjeg rata, ali i to da je već suočavan s policijskim istragama.

– Ovo nije prvi put da se Čegar neprihvatljivim rječnikom obraća istraživačkim novinarima i da im prijeti, i to dok su pokušavali dobiti direktan komentar od njega. Ono što se ovog puta razlikuje je da su prijetnje izrečene na javnom mjestu, pred sudom i u prisustvu Čegarovog advokata – ukazali su.

Pozvali su Evropsku komisiju da osudi ovaj napad te da zatraži od vlasti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj da zaštite novinare od uznemiravanja i napada.

Potpisnici otvorenog pisma su: Ramona Strugariu, David Casa, Dace Melbarde, Irena Joveva, Viola von Cramon, Stelios Kouloglou, Nicolae Stefanuta, Michal Simecka, Maite Pagazaurtundua, Dragos Tudorache, Sophie in ‘t Veld, Olivier Chastel, Vlad Gheorghe, Katalin Cseh, Roza Thun Hohenstein, Moritz Korner, Fabienne Keller, Jan-Cristoph Oetjen, Abir Al-Sahlani, Anna Donath, Vlad Nistor i Matjaz Nemec.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara zatražio je od zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da suspendira Čegara. Iz FUP-a su poručili da će istražiti ovaj slučaj, a da će nakon toga donijeti odluku kako postupiti prema Čegaru.

Izvor: Klix

About The Author