IPI poziva na demonstracije solidarnosti zbog nekažnjivosti za zločine nad novinarima

Samo ove godine je širom svijeta ubijeno čak 70 novinara i medijskih radnika, a u većini slučajeva odgovorni za nasilje nad novinarima ostaju nekažnjeni

IPI poziva na demonstracije solidarnosti zbog nekažnjivosti za zločine nad novinarima

Međunarodni institut za štampu (IPI), povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembra okupit će zagovornike slobode medija i novinare iz cijelog svijeta na demonstraciji solidarnosti kako bi skrenuli pažnju na kontinuiranu epidemiju nekažnjivosti za zločine protiv novinara i medijskih radnika, navodi se u najavi IPI-ja.

Ovaj skup će se održati uoči sastanka predstavnika zemalja članica Ujedinjenih nacija koji je zakazan za 4. novembar u Beču na globalnoj konferenciji o sigurnosti novinara i u svrhu reafirmiranja posvećenosti Planu akcije UN-a za sigurnost novinara, 10 godina od njegovog pokretanja.

– Ovo je vrijeme da pozovemo države da poduzmu hitne mjere kako bi zaustavile nekažnjivost i zaštitile novinare. Novinari otkrivaju istinu i pozivaju moćnike na odgovornost. Oni nam donose vijesti i informacije od kritične važnosti koje čine naše društvo sigurnijim, a naše demokratije jačima – navodi se u apelu Međunarodnog instituta za štampu.

U obraćanju za javnost, Institut naglašava da se rad novinara odvija pod velikim rizikom. Novinarstvo je danas jedna od najopasnijih profesija na svijetu. Više od 900 novinara i medijskih radnika ubijeno je u protekloj deceniji.

– Samo ove godine je širom svijeta ubijeno čak 70 novinara i medijskih radnika. Prema podacima UNESCO-a, a Meksiko, Ukrajina, Filipini, Pakistan i Haiti su među najsmrtonosnijim zemljama za novinare. Čak i u stabilnim demokratijama, u zemljama Evropske unije, novinari su bili meta i ubijani su kao što su pokazala nedavna ubistva na Malti, u Slovačkoj, Grčkoj i Sjedinjenim Državama – upozoreno je.

U većini slučajeva odgovorni za nasilje nad novinarima ostaju nekažnjeni. Nekažnjivost za ove zločine podstiče dalje nasilje, slabi demokratiju i šteti svačijem pravu na istinu, navodi se u saopćenju.

U decembru 2013. godine, Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2. novembar Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Datum je izabran u znak sjećanja na atentat u Maliju na Claudea Verlona i Ghislaine Dupont, dvoje francuskih novinara, koji se dogodio 2. novembra 2013. godine.

Evropska unija je aktivno angažirana u zaštiti nezavisnosti i sigurnosti novinara, kao ključne komponente u pravilnom demokratskom funkcioniranju njenih institucija i država članica. Ipak, posljednjih godina sve veći broj napada i prijetnji novinarima dokumentira se i prijavljuje u Evropi.

Platforma Vijeća Evrope za promociju zaštite novinarske struke i sigurnosti novinara izvještava da je samo u 2021. godini u Evropi ubijeno šest novinara, od kojih dvoje u zemljama članicama EU (Grčka i Holandija).

Pozvali su države da udvostruče napore u zaštiti sigurnosti novinara. Vlade, tijela za provođenje zakona i sudovi moraju osigurati da oni koji napadaju novinare budu izvedeni pred lice pravde. Države članice UN-a moraju ispuniti svoje obveze preuzete prema Akcijskom planu UN-a kako bi okončale nekažnjivost koja potkopava slobodu medija i prijeti demokraciji, rečeno je.

Izvor: IPI

About The Author