EK: NEMA NAPRETKA U GARANCIJI SLOBODE MEDIJA

Evropska komisija jučer je u Briselu predstavila godišnji Paket proširenja, uključujući sedam pojedinačnih izvještaja o napretku država Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropsku uniju. Među ključnim nalazima Izvještaja iz 2018. godine o Bosni i Hercegovini, navodi se kako je određeni napredak ostvaren u poštivanju ljudskih prava i problema manjina. Ipak, potrebno je temeljno unaprijediti strateški, pravni, institucionalni […]

EK: NEMA NAPRETKA U GARANCIJI SLOBODE MEDIJA

Evropska komisija jučer je u Briselu predstavila godišnji Paket proširenja, uključujući sedam pojedinačnih izvještaja o napretku država Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropsku uniju.

Među ključnim nalazima Izvještaja iz 2018. godine o Bosni i Hercegovini, navodi se kako je određeni napredak ostvaren u poštivanju ljudskih prava i problema manjina. Ipak, potrebno je temeljno unaprijediti strateški, pravni, institucionalni i politički okviri za zaštitu ljudskih prava. To podrazumijeva i pitanje slobode izražavanja. I dalje su prisutni politički pritisci i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke i verbalne napade.

„Još uvijek su prisutni politički pritisci i zastrašivanja novinara unatoč negativnoj ocjeni iz prethodnog izvještaja o napretku“, rekao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark medijima u Sarajevu, te dodao kako još uvijek postoje problemi kao što su elementi samocenzure te politizacija javnih emitera FTV, BHT i RTRS, što je za Evropsku uniju neprihvatljivo.

Pored toga Vigemark je naglasio i problem finansiranja javnih emitera koji značajno utiče na njihovu nezavisnost.

bhnovinari.ba

About The Author