Egipatski novinar pritvoren nakon izvještavanja o avionu u Zambiji

Egipat je jedna od zemalja koja ima najveći broj novinara u zatvorima u svijetu

Egipatski novinar pritvoren nakon izvještavanja o avionu u Zambiji

Egipatske vlasti nakratko su pritvorile novinara koji je radio za platformu za provjeru činjenica nakon što su objavili izvještaje o avionu koji je zajedno s teretom zaplijenjen u Zambiji kada je sletio u Kairo.

Snage sigurnosti uhapsile su Karima Asaada u njegovog doma u četvrti al-Shorouk u istočnom Kairu, navedeno je u saopćenju platforme Matsda2sh ili Ne vjeruj. Oni su optužili snage sigurnosti da su napale Asaadovu suprugu i prijetile njihovom djetetu dok su pritvarale novinara.

Iz platforme je saopćeno da su sigurnosne snage pitale Asaada o opsežnom izvještavanju o misterioznom avionu presretnutom u Zambiji ranije ovog mjeseca nakon što se zaustavio u Kairu.

Odbor za slobode egipatskog Sindikata medija pozvao je vlasti da otkriju gdje se Asaad nalazi, istraže navode o napadima na njega i njegovu suprugu i pozvali su na njegovo oslobađanje.

Kasno u nedjelju, list je izvijestio da je Asaad pušten i vraćen svojoj kući, ali predstavnici Vlade nisu odmah komentirali njegovo pritvaranje ili puštanje na slobodu.

Zambijske vlasti saopćile su da su u avionu pronašle više od pet miliona dolara u gotovini i više od 100 kilograma zlata pomiješanog s cinkom, bakrom i niklom. Naveli su i da je šest Egipćana privedeno zajedno s četvoricom iz Zambije, Nizozemske, Španije i Latvije u vezi s misterioznim avionom.

Matsda2sh je platforma društvenih medija koja se fokusira na razotkrivanje dezinformacija. Platforma kaže da su njihovi novinari “nezavisni” i “skrivaju svoj identitet” iz sigurnosnih razloga. Nedavno je odgovorila na pitanja o svom finansiranju, navodeći da ne primaju nikakvu podršku od vlada.

Egipat je jedna od zemalja koja ima najveći broj novinara u zatvorima u svijetu, uz Tursku i Kinu, prema medijskim organizacijama. Vlasti su godinama napadale novinare u okviru slamanja neslaganja i kritičara vlade.

Izvor: AP

About The Author