EFJ pozvao vlasti Srbije da poštuju novinare

Novinare pozvali na događaj pa ih zatvorili u prostoriju iz koje nisu mogli postavljati pitanja i iz koje su
smjeli izaći dok službeni predstavnici ne napuste skup

EFJ pozvao vlasti Srbije da poštuju novinare

Slučajevi nepoštovanja rada novinara u Srbiji su sve češći. Predsjednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever osudila je te napade i pozvala vlasti na poštivanje uloge i misije medija u demokratskom društvu.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić predstavila je program Evropske unije Digitalna Europa u Naučno-tehnološkom parku Beograd, u nazočnosti ministra informiranja Mihaila Jovanovića i šefa Delegacije EU-a u Srbiji Emanuelea Giaufreta.

Novinari su bili pozvani na događaj, ali su ih zatvorili u prostoriju iz koje nisu mogli postavljati pitanja i iz koje su smjeli izaći tek nakon što su službeni predstavnici otišli.

Ovaj se incident dogodio u pozadini sve češćih napada na novinare, posebno napada koje su inicirali ili prenijeli visokorangirani političari: kampanje uvreda ili internetskog uznemiravanja, ponižavajući komentari, proizvoljna ograničenja pristupa konferencijama za novinare itd.

Vladan Sekulić, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), vladajuće političke stranke od 2012. godine, objavio je 10. jula na Instagramu video koji cilja novinare i voditelje N1, Nove S i dnevnih novina Nova. Ovu praksu uznemiravanja podržao je 11. jula još jedan visoki stranački dužnosnik Vladimir Đukanović.

Ekipi N1 25. jula nije dopušteno prisustvovati konferenciji za novinare Vlade Srbije zbog nedostatka prostora, iako je dan ranije dobila poziv. U prošlosti je timovima N1 uskraćeno dopuštenje za izvještavanje s javnih mjesta kao što su aerodromi, tržnice na otvorenom, gradski bazeni, riječne plaže i druga mjesta.

Predsjednica EFJ-a Maja Sever je, s obzirom na umnožavanje incidenata, pozvala premijerku Brnabić da preispita svoj odnos prema novinarima. Govorila je i o snimkama objavljenim na društvenim mrežama usmjerenim na novinare Nove, N1 i Danasa.

– Moram priznati da sam bila šokiran kada sam vidjela te snimke. Ne razumijem kako bi iko mogao učiniti tako nešto. To što je to rađeno poluamaterski ne znači da te prijetnje nisu opasne – rekla je za TV Nova. Maja Sever također je istaknula ozbiljnu odgovornost političara i državnih službenika koji emitiraju ili prenose takve video snimke, pozivajući Vladu da javno osudi te napade.

Od svog pokretanja 2015. godine, Platforma Vijeća Evrope za zaštitu novinarstva zabilježila je 74 teška kršenja slobode medija u Srbiji. Tek devet slučajeva (12 posto) je riješeno, a 31 uzbuna (42 posto) ostala je bez odgovora od strane srbijanskih vlasti.

Izvor: EFJ

 

About The Author