Dvoje Reutersovih novinara povrijeđeno, a vozač poginuo na istoku Ukrajine

Posljednjih sedmica Rusija je uložila svoje snage u bitku za Sjeverodonjeck, mali industrijski grad na istoku Ukrajine

Dvoje Reutersovih novinara povrijeđeno, a vozač poginuo na istoku Ukrajine
Foto: International Media Support / Ilustracija

Dvojica Reutersovih novinara povrijeđena su, dok je vozač ubijen nakon što je vozilo u kojem su se nalazili zahvaćeno vatrom dok se kretalo prema istočnom ukrajinskom gradu Sjeverodonjecku, posljednjoj borbenoj liniji u napadu Rusije na Ukrajinu.

Fotograf Alexander Ermochenko i snimatelj Pavel Klimov putovali su u automobilu koje su dale snage koje podržava Rusija na dijelu ceste koji je držala Rusija između Sjeverodonjecka i grada Rubizhne.

Reuters nije mogao odmah utvrditi identitet vozača, kojeg su separatisti dodijelili Reutersu za put. Ukrajinsko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na telefonski poziv kada je zatražen komentar o incidentu.

Ermochenko i Klimov prebačeni su u bolnicu u Rubizhneu gdje su dobili pomoć, Ermochenko je zadobio ranu gelerom, a Klimov prijelom ruke.

– Reuters izražava najdublje suosjećanje s porodicom vozača zbog njihovog gubitka – rekao je glasnogovornik Reutersa u saopćenju.

Posljednjih sedmica Rusija je uložila svoje snage u bitku za Sjeverodonjeck, mali industrijski grad na istoku Ukrajine, koji Rusija mora zauzeti kako bi postigla svoj navedeni cilj držanja cijele pokrajine Lugansk.

Obje strane su imale značajne gubitke u borbi koja bi mogla postaviti putanju za dug iscrpljujući rat. Moskva svoju prisutnost opisuje kao “specijalnu vojnu operaciju” za razoružavanje i “denacizaciju” Ukrajine.

Izvor: Reuters

About The Author