Dvije bjeloruske novinarke osuđene na dvije godine zatvora zbog obavljanja svog posla

Udruženja novinara osudila su odluku, nazivajući je sramnom i potpuno neutemeljenom

Dvije bjeloruske novinarke osuđene na dvije godine zatvora zbog obavljanja svog posla
Foto: Safejournalists.net

Catarina Andreeva i Darja Chulcova, dvije novinarke poljske satelitske televizije Belsat u Bjelorusiji osuđene su na dvije godine zatvora zbog izvještavanja s antivladinog skupa u Minsku prošlog novembra.

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) i njihova podružnica u Bjelorusiji, Bjelorusko udruženje novinara (BAJ), najoštrije su osudili kriminalizaciju novinarstva režima predsjednika Aleksandra Lukašenka i pozvali međunarodnu zajednicu da reagira.

U skladu sa zahtjevom tužiteljice Aline Kasyanchyk, sutkinja Natallya Buhuk iz okružnog suda Frunze u Minsku, osudila je Catarinu Andreevu i Darju Chulcovu nakon što su ih proglasile krivima za “organiziranje javnih događaja s ciljem narušavanja javnog reda”.

Dvije novinarke uhapšene su 15. novembra dok su pratile skup u Minsku, a IFJ i EFJ prepoznali su Andreevu i Chulcovu kao političke zatvorenice i zatražili njihovo trenutno puštanje na slobodu i odustajanje od svih optužbi protiv njih.

U svojoj posljednjoj izjavi u sudnici, Andreeva i Chulcova odbacile su optužbe protiv njih, nazivajući ih politički motiviranima. Andreeva je također zahtijevala “trenutno puštanje” Chulcove i “svih političkih zatvorenika u Bjelorusiji”.

– Presudu smatramo politički motiviranom s ciljem zastrašivanja svih medijskih djelatnika kako bi prestali raditi svoj posao izvještavanja o društveno važnim događajima u zemlji, što zapravo znači zabranu bavljenja tom profesijom – kazao je BAJ.

BAJ, IFJ i EFJ zahtijevaju reviziju suđenja i hitno puštanje novinarki Catarine Andreeve i Darje Chulcove na slobodu, kao i kraj progona novinara i medija u Bjelorusiji te su pozvali bjelorusku i međunarodnu zajednicu da se pridruže tim zahtjevima.

Predsjednik IFJ-a Younes Mjahed nazvao je tu odluku sramnom i potpuno neutemeljenom te je pozvao predsjednika Lukašenka da odmah zaustavi kampanju zastrašivanja medija i oslobodi Catarinu Andreevu i Darju Chulcovu.

– Cilj osude je zastrašivanje cijele profesije i kriminalizacija novinarstva. Represivni režim diktatora Lukašenka zahtijeva brzu i čvrstu reakciju međunarodne zajednice. Još jednom pozivamo Evropsku uniju, Vijeće Evrope i OSCE da ne budu saučesnik u zlostavljanjima – kazao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård.

About The Author