Društvene mreže i BBC: Nova pravila korištenja za zaposlene u britanskom javnom servisu

Nova pravila važe za zaposlene bez obzira na to da li koriste društvene mreže u profesionalne ili privatne svrhe

Društvene mreže i BBC: Nova pravila korištenja za zaposlene u britanskom javnom servisu
Foto: BBC

BBC je, u cilju očuvanja nepristrasnosti, objavio novi pravilnik o korištenju društvenih mreža za zaposlene. Njima je rečeno da se „suzdrže od javnog izražavanja ličnog mišljenja o politici, javnim politikama i drugim kontroverznim temama”.

Pravilnik stiže samo mjesec dana nakon što je novopostavljeni generalni direktor BBC-ja Tim Davie najavio uvođenje novih pravila korištenja društvenih mreža za zaposlene.

BBC će od zaposlenih također tražiti da prihode ostvarene van korporacije stave na uvid kroz javno dostupnu bazu podataka.

Iz BBC-ja kažu da su dugo razmatrali nepristrasnost u kontekstu javnog izražavanje mišljenja, učešća u kampanjama, političkim marševima i protestima. Nova pravila važe za zaposlene bez obzira na to da li koriste društvene mreže u profesionalne ili privatne svrhe.

Njima je rečeno da ne smiju da dovode u pitanje reputaciju BBC-ja niti da javno kritiziraju kolege.

– Ako priroda vašeg posla zahtjeva da budete nepristrasni, nemojte javno izražavati svoje mišljenje o temama koje se tiču politike, javnih politika i drugih kontroverznih tema – rečeno je.

Pravilnik također sadrži instrukcije za novinare kako da izbjegnu izražavanje polariziranih stavova kroz praćenja, likeove, retweetove i druge oblike dijeljenja sadržaja na društvenim mrežama.

– Još oštrija pravila uvodimo za pojedine zaposlene koji rade kao novinari vijesti, prate dnevnu politiku ili konkretne medijske slučajeve, kao i za nadređene, ali i pojedine spikere i voditelje čije aktivnosti prati mnogo ljudi – navode iz BBC-ja.

Pojedini spikeri i voditelji su tokom proteklih godina već kritizirani zbog izražavanja ličnih stavova na Twitteru. Među njima je i poznati sportski voditelj, legendarni engleski fudbaler Gary Lineker, koji je na toj društvenoj mreži često komentirao dešavanja koja nemaju nikakve veze s fudbalom, što je glavna tema njegovih emisija.

BBC dopisnik za kriket Jonathan Agnew opomenuo je Linekera 2018. godine da se „podsjeti pravila BBC-ja za zaposlene” i zadrži političke stavove za sebe. Poslije intervencije BBC-ja, voditelj BBC Azi Bobby Friction nedavno je obrisao tweet u kojem kritizira britanske vlasti.

BBC uvodi i javno dostupni registar honorarnih prihoda zaposlenih, nakon što su se pojedini zaposleni na visokim pozicijama našli na meti kritika zbog vanjskih angažmana.

Tim Davie smatra da su pojedini voditelji i novinari stavili svoju nepristrasnost u rizik honorarnim radom za korporacije gdje su zarađivali velike sume novca.

Zaposleni u BBC-ju su i do sada morali da traže odobrenje nadređenih prije nego što prihvate honorarne angažmane, ali do sada nije postojao centralni registar s podacima o tome koliko zarađuju.

BBC kaže da će od sada kvartalno objavljivati podatke o vanjskim angažmanima svojih zaposlenih, počevši od aprila 2021. godine (za period od januara do marta 2021. godine).

U otvorenoj bazi naći će se podaci o tome da li je osoba dobila honorar za angažman van BBC-ja i da li se radi o iznosu većem ili manjem od 5.000 britanskih funti (oko 5.530 eura).

Ovo pravilo uvedeno je nakon što su mediji doveli u pitanje javne nastupe pojedinih novinara i novinarki.

Također se uvodi standardizirani protokol za izdavanje odobrenja za vanjski angažman, što treba da osigura konzistentnost u odlučivanju. BBC već ima praksu da u godišnjim izvještajima objavljuje zarade najplaćenijih zaposlenih.

Davie je prošlog mjeseca uvjerio britanske poslanike da će uvesti „veoma jasne” sankcije za veće prekršaje koji ugrožavaju nepristrasnost, dodajući da će u pojedinim slučajevima od zaposlenih biti zatraženo da deaktiviraju naloge na društvenim mrežama ukoliko žele da nastave raditi za BBC.

– Spreman sam da preduzmem disciplinske mjere, uključujući i otkaz. Pravilnik za korištenje društvenih mreža će svima jasno staviti do znanja gdje su granice, a ako neko radi na BBC-ju, čini mi se da ne bi trebalo da se učlanjuje u političku partiju – naveo je Davie.

Kada je Davie u septembru naslijedio Tonyja Halla na mjestu generalnog direktora, najavio je zaposlenima da planira „učvrsti nepristrasnost BBC-ja”.

– Ako želite da budete kolumnista sa jakim ličnim mišljenjem ili aktivista na društvenim mrežama to je u redu, ali onda vam nije mjesto na BBC-ju – istakao je Davie.

Prije nekoliko mjeseci, BBC je pokrenuo nezavisnu procjenu nepristrasnosti na društvenim mrežama. Na čelu tima koji obavlja procjenu je profesor Richard Sambrook bivši direktor svjetskog BBC servisa vijesti i aktuelni šef Odsjeka za novinarstvo na Univerzitetu u Cardiffu.

Izvor: BBC

About The Author