Draža nam je haljina Lidije Bačić od kompletnog Gradskog vijeća Sarajeva

NOVA BLOG PRIČA: Kako su NiP, NS i SDP od Stranke demokratske akcije napravili progresivno lice našeg političkog života

Draža nam je haljina Lidije Bačić od kompletnog Gradskog vijeća Sarajeva

Šta je potrebno jednom gradu da bi zasluženo postao predmet šprdačine u širem regionalnom univerzumu. Moglo bi se tu nabrojati više faktora i kriterija, ali jedan je presudan – da mu u političkim strukturama dominiraju intelektualni, etički, profesionalni i svaki drugi moroni. A tog je građevinskog materijala u ovom gradu od davnina bilo napretek.

„Idem u Sarajevo i razmišljam šta da obučem, a da nikog ne uvrijedim“, piše na Facebooku jedna duhovita Mostarka, što je lucidno zrno u beskrajnom moru reakcija koje ne prestaju, a odnose se na skandalozno oglašavanje Gradskog vijeća. To se opskurno tijelo ničim izazvano našlo uvrijeđeno minjakom Lidije Bačić i njegovim razarajućim posljedicama po kulturni ugled grada. Da podsjetimo, splitska pjevačica je na malom trgu ispred Katedrale promovirala novu pjesmu, što je u svakoj normalnoj sredini prilika da djevojke u ljetnim haljinama privuku prolaznike, turiste, najave sezonu intenzivnog tromjesečnog razgolićavanja i unesu malo boja i vedrine u standardno gradsko sivilo. Kad šta će se desiti, predstavnici političkih snaga koje se pompozno predstavljaju kao ideološka i svaka druga alternativa rigidnim obrascima Stranke demokratske akcije, nasmijali su Balkan stravičnim komunikeom u kojem oštro osuđuju nastup drage gošće, sve se pozivajući na nepostojeće kulturne vrijednosti Kantona i njegovu osvjedočenu namrgođenost.

Inače, grad Sarajevo bruka se i udara na sopstvenu kulturnu baštinu s više poznatih uporišta. Šestoaprilska nagrada dijeli se ljudima kojih se niko neće sjećati čim im jednog dana istekne mandat, davala su se pa povlačila priznanja turskim državljanima koji nisu po volji onom što mu je Bosna ostavljena u amanet, nismo smjeli ugostiti čelne ljude Istanbula, Kolindi smo spektakularno poklanjali pa onda oduzimali nekakvu svemirsku plaketu, slično se ponovilo i s Milanom Bandićem, od Vijećnice smo, kako primjećuje Svjetlana Nedimović, napravili svadbeni salon, što je kulturno srokavanje za koje je nastup Lidije Bačić ravan gostovanju Marie Callas… Uglavnom, u ovom gradu nikad dosadno, šprdačina je postala naš zaštitni znak, pa pošto posljednih dana sve puca od okoštalih političkih fraza, kao recimo da se tradicionalno progresivna i ljepoti ženskog tijela posvećena općina Stari Grad pridružila gradskim vijećnicima i oštro osudila ovaj incident, evo igramo na istim političkim talasima pa svim sudionicima neviđene političke bruke šaljemo, nećete vjerovati šta se poslije desilo, snažnu poruku: Draža nam je haljina Lidije Bačić od svih gradskih vijećnika i njihovih dnevnica, paušala, dodataka za raspusni život i rad u kojekakvim društveno korisnim komisijama.

Šibe!

About The Author