CINS: Diskriminatorni uslovi za poslovanje medija u Srbiji

Uslovi u kojima mediji u Srbiji posluju su diskriminatorni, jer se određeni mediji na različite načine stavljaju u povlašteni položaj u odnosu na ostatak medijske zajednice, ocijenjeno je na panelu “Da li postoje povlašćeni mediji” u organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo (CINS). Na predstavljanju nalaza CINS-ovih istraživanja u EU Info centru, autorice Anđela Milivojević i […]

CINS: Diskriminatorni uslovi za poslovanje medija u Srbiji

Uslovi u kojima mediji u Srbiji posluju su diskriminatorni, jer se određeni mediji na različite načine stavljaju u povlašteni položaj u odnosu na ostatak medijske zajednice, ocijenjeno je na panelu “Da li postoje povlašćeni mediji” u organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo (CINS).

Na predstavljanju nalaza CINS-ovih istraživanja u EU Info centru, autorice Anđela Milivojević i Dina Đorđević podsjetile su da nije objašnjeno kako agencija Tanjug i dalje radi iako je država dala novac za njeno gašenje.

Istraživanje CINS-a je pokazalo da je država novinskoj agenciji Tanjug od momenta od kada je ugašena 31. oktobra 2015. godine do kraja 2017. godine isplatila 114 miliona dinara, da je najveći dio novca plaćen za gašenje te agencije, oko 76,8 miliona dinara, a preostalih više od 37,6 miliona dinara državne institucije su im dale na osnovu komercijalnih ugovora.

O poslovanju Tanjuga izbjegavaju da govore i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja i uprava te ugašene novinske agencije.

Predstanici CINS-a su naveli da nije jasno ni kako je firma Željka Mitrovića “Pink interenatinal company”, emiter TV Pink, od 2014. godine dobila više od 10 miliona eura na ime garancija i kredita od Agencije za osiguranje finasiranje izvoza (AOFI).

Autorice CINS-ovog istraživanja navele su da je list Informer tokom 2016. i 2017. godine bio rekorder sa 25 izrečenih opomena Saveta za štampu zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije, dok se na drugom mjestu nalazio Srpski telegraf sa 11 opomena u istom periodu.

Ukazano je da je Srpski telegraf od osnivanja u martu 2016. godine dobio 12,1 milion dinara na 21 medijskom konkursu, dok je list Informer na 15 konkursa od 2017. godine dobio 10,9 miliona dinara, kao i da se novinar Udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu Vladimir Jovanović pojavljuje kao član svih komisija na medijskim konkursima na kojima im je dodijeljen novac.

Više na N1

About The Author