Dok traju desetosedmične demonstracije u Hong Kongu, napadaju se i novinari

Tokom vikenda novinare je napala grupa stanovnika za koje se vjeruje da su prokineske pristalice.

Dok traju desetosedmične demonstracije u Hong Kongu, napadaju se i novinari
Foto: Ilustracija

Usprkos sve nasilnijem obračunu s policijom, masovne demonstracije u Hong Kongu koje pozivaju na demokratiju ušle su u desetu sedmicu.

Dok nevladine organizacije i aktivisti upozoravaju na prekomjernu upotrebu sile policijskih snaga nad prodemokratskim demonstrantima, Kina upućuje sve žešće prijetnje o mogućoj direktnoj intervenciji na teritoriji Hong Konga, što može biti reputacijski i ekonomski rizik za zemlju koja se dugo oporavljala od izolacije nakon krvavog slamanja demonstracija na Tiananmenu prije 30 godina, pišu svjetski mediji.

Prodemokratski protesti u Hong Kongu traju već deset sedmica, policijske snage su sve nasilnije i nema naznaka da će se ijedna strana povući, piše list The Guardian.

Grupe za zaštitu prava i demokratski aktivisti optužili su policiju u Hong Kongu da je proteklih dana koristila pretjeranu silu ispalivši suzavac u zatvorenu stanicu podzemne željeznice nakon masovnih hapšenja koja su sproveli policajci preobučeni u demonstrante.

Policija je također prijavila povrede među svojim redovima – iritacije očiju uzrokovane laserskim pokazivačima i opekotine od benzinske bombe.

Komentirajući video snimke kako policija ispaljuje suzavac na stanicu podzemne željeznice i nesmrtonosne projektile u neposrednoj blizini demonstranata koji su pokušavali pobjeći iz metroa, direktor organizacije Amnesty International Hong Konga Man-Kei Tam je doveo u pitanje upotrebu takve sile jer se činilo, kako kaže, da demonstranti ne pokazuju agresiju prema policajcima.

Posmatrač građanskih prava, lokalna grupa za zaštitu prava koja šalje posmatrače na proteste, također ukazuje na policijsko nasilje ali i korištenje policijskih službenika koji su preobučeni kao demonstranti, “koji su možda djelovali kao agitatori prije nego su izvršili masovna hapšenja”.

Tokom vikenda, dodaje Guadian, novinare je napala grupa stanovnika za koje se vjeruje da su prokineske pristalice.

– Nasilje nad novinarima, bilo da dolazi od policije ili propekinške mafije, postalo je sistematsko i jasno ima za cilj da obeshrabri medije od praćenja protesta u Hong Kongu – kazao je šef ureda Reportera bez granica Istočne Azije Cédric Alviani, ujedno pozivajući na nezavisnu istragu o brutalnosti na protestima.

Nakon informacija o upotrebi prekomjerne policijske sile tokom vikenda, nekoliko hiljada demonstranta je u ponedjeljak blokiralo aerodrom. U jeku protesta, zakonodavci i novinari su pozvani da svjedoče demonstraciji vodenih topova, za koje je Amnesty upozorio da mogu dovesti do ozbiljnih povreda ako se zloupotrebe unutar zatvorenih prostora Hong Konga.

Izvor: Slobodna Evropa

About The Author