CEU organizira nekoliko interdisciplinarnih kurseva u Budimpešti

Rok za prijavu na pohađanje višednevnih kurseva je 14. februara

CEU organizira nekoliko interdisciplinarnih kurseva u Budimpešti

Centralno-evropski univerzitet (CEU) organizirat će interdisciplinarne kurseve u okviru ljetne škole u junu i julu ove godine u Budimpešti koji će se baviti istraživanjima iz društvenih i humanističkih nauka te aktuelnim političkim pitanjima, a kurseve će voditi poznati naučnici i politički stručnjaci.

Rok za prijavu na pohađanje višednevnih kurseva je 14. februara, najavljeno je iz ove visokoškolske ustanove.

Kursevi će biti fokusirani na istraživački rad, a među temama je ustavna izgradnja država afričkog kontinenta, dok će se jedan od kurseva osmišljen da bi novu generaciju učenjaka iz historije i kulture hladnog rata upoznao s novim metodama istraživanja.

Jedan do kurseva na koji se mogu prijaviti zainteresirani studenti i iz Bosne i Hercegovine bavit će se temom kako iskoristiti industrijsku baštinu kao izvor društvenog osnaživanja i ekonomske revitalizacije.

CEU je ponudio i dvije ljetne škole o političkoj teologiji rane crkve od njezina nastanka do Justinijana te drugi koji će se baviti povezanosti romskog identiteta i antigipsizma koji je temeljni pojam kritičkih romskih studija i može se koristiti metodološki, analitički i teorijski kao način razumijevanja položaja Roma u Evropi u historijskom i sadašnjem trenutku.

Studentima je na raspolaganju i prijava za ljetni kurs o povratku izričito nacionalističke politike što je primjetno u posljednjem desetljeću. Političari ljevice i desnice pozvali su na jačanje nacionalnog suvereniteta kako bi se ublažio utjecaj globalizacije slobodne trgovine te migracija.

Kao rezultat toga, naučni interes za nacionalističku/populističku političku mobilizaciju porastao je u mnogim disciplinama, uključujući politologiju, sociologiju i međunarodne odnose.

Jedan od kurseva nazvan je „Izgradnja povjerenja publike i održivi način finansiranja medija“, a osmišljen je jer je novinarstvo suočeno s dvije, međusobno povezane krize od kojih se jedna tiče manjka povjerenja javnosti u medije i druga finansijske krize s kojom su suočeni mediji.

Kako je istaknuto pretplata ili različiti oblici članstva čini se da su jedini poslovni modeli koji imaju efekta u novoj eri za novinarstvo, a postoji uska veza između odluke ljudi da plaćaju vijesti i nivoa povjerenja u vijest što je proizvod koji kupuju.

Prijave su otvorene i za pohađanje kurseva iz oblasti startupa, ekologije, klimatskih promjena, kulturnog naslijeđa, harmonizacije obrazovanja te održivog razvoja.

Centralno-evropski univerzitet je privatni univerzitet za diplomske (master) i post-diplomske (doktorske) studije u Budimpešti, a organizira studije u oblastima društvenih nauka, humanističkih nauka, prava, javnih politika, menadžmenta, ekologije i matematike.

Univerzitet pohađa oko 1.500 studenata iz više od 100 zemalja svijeta, a na njemu predaje oko 300 profesora i predavača iz 30 zemalja svijeta.

Izvor: Centralno-evropski univerzitet (CEU)

About The Author