Četrdeset posto žena u medijima doživjelo je neku vrstu seksualnog uznemiravanja

Sindikat novinara Hrvatske upozorio na manjak podrške za one koje prijavljuju uznemiravanje

Četrdeset posto žena u medijima doživjelo je neku vrstu seksualnog uznemiravanja
Foto: DW.com

Četrdeset posto žena koje se bave medijima doživjelo neku vrstu seksualnog uznemiravanja na radnome mjestu, pokazalo je istraživanje Svjetskog udruženja izdavača (WAN-IFRA).

Osamdeset posto slučajeva seksualnog uznemiravanja ostaje neprijavljeno, uglavnom zbog straha od negativnog utjecaja, straha od gubitka posla, straha da im se ne vjeruje ili straha od odmazde.

– Sindikat novinara Hrvatske već je upozoravao na lošu regulativu i slabu zaštitu i podršku žrtvama seksualnog uznemiravanja u redakcijama, a borbu nastavljaju zbog čega su pozvali novinare da  ispune anketu pokrenutu u okviru borbe protiv seksualnog uznemiravanja u hrvatskim redakcijama – rečeno je u saopćenju.

Iz te novinarske strukovne organizacije podsjećaju i na kampanju #ženeujavnomprostoru pokrenute prije nekoliko mjeseci koja je pokazala s čime se žene suočavaju na radnome mjestu i u svakodnevnom životu te koliko su zapravo izložene seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju.

Zajednički nazivnik većine svjedočanstava u Hrvatskoj je manjak podrške. Podrška je izostala i kada se uznemiravanje događalo i nakon što su svjedočile, upozorili su iz Sindikata novinara Hrvatske.

Izvor: Hina

About The Author