Časopis ‘Time’ promijenio ime u ‘Vote’

To je učinjeno prvi put od kako časopis izlazi od 1923. godine ukazujući naslovnicom na imperativ glasanja na predstojećim izborima

Časopis ‘Time’ promijenio ime u ‘Vote’

Po prvi put u svojoj gotovo sto godina dugoj historiji časopis Time promijenio je ime u Vote (Glasajte) na naslovnici.

Još samo nekoliko sedmica ostalo je predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama zakazanim za 3. novembra, a nova naslovnica časopisa dolazi u vrijeme kada poznate osobe, izdavači i platforme pozivaju ljude da dođu do glasačkih mjesta ili se registriraju za glasanje u odsutnosti te da na siguran način izađu na izbore, ali samo da glasaju.

Za ilustraciju naslovnice časopis je angažirao umjetnika Sheparda Faireyja, čiji je poster “Nada” postao sinonim, ali je neslužbeno povezan s predsjedničkom kampanjom Baracka Obame 2008. godine te je uslijedila tužba o autorskim pravima.

Nova naslovnica „Time“ prikazuje osobu koja nosi bandanu kao masku za lice ukrašenu glasačkom kutijom i u današnja vremena pandemije koronavirusa.

– Iako osoba na portretu zna da postoje dodatni izazovi za demokratiju tokom pandemije, poziva na glasanje na izborima – navodi se u Faireyinoj izjavi za magazin.

Fairey je radio na dvije druge naslovnice Timea: Obaminom portretu kao osobi godine i učesniku protesta na Wall Streetu 2011. godine.

– Malo će događaja oblikovati svijet u budućnosti kao što će rezultati predstojećih američkih predsjedničkih izbora – napisao je glavni urednik i izvršni direktor Timea Edward Felsenthal u popratnom postu.

– Da bismo obilježili ovaj historijski trenutak prvi smo put u svojoj gotovo sto godina dugoj historiji svoj logotip na naslovnici američkog izdanja zamijenili imperativom da svi mi iskoristimo pravo glasa – dodao je.

Izdanje uključuje poseban izvještaj o završnim danima kampanje 2020. godine kao i vodič o tome kako sigurno glasati.

Izvor: Mashable

About The Author