PREDSTAVLJEN MOZAIK VEZA, ON-LINE ALAT ZA ISTRAŽIVANJE VEZA POLITIČKI IZLOŽENIH OSOBA I PREVENCIJU KORUPCIJE

Predstavnici GONG-a u petak su predstavili on-line alat Mozaik veza, koji omogućuje pretraživanje međusobnih veza politički izloženih osoba, kao i njihovih veza s drugim pravnim i fizičkim osobama preko podataka preuzetih iz registara i baza tijela javne vlasti, koji je od petka dostupan na domeni Mozaikveza.hr. Kako je istaknula izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković, Mozaik […]

PREDSTAVLJEN MOZAIK VEZA, ON-LINE ALAT ZA ISTRAŽIVANJE VEZA POLITIČKI IZLOŽENIH OSOBA I PREVENCIJU KORUPCIJE

Predstavnici GONG-a u petak su predstavili on-line alat Mozaik veza, koji omogućuje pretraživanje međusobnih veza politički izloženih osoba, kao i njihovih veza s drugim pravnim i fizičkim osobama preko podataka preuzetih iz registara i baza tijela javne vlasti, koji je od petka dostupan na domeni Mozaikveza.hr.

Kako je istaknula izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković, Mozaik veza značajno će olakšati i ubrzati rad svima koji se bave prevencijom korupcije i žele relevantne podatke iz javnih izvora pronaći na jednom mjestu, uključujući istraživačke novinare, aktiviste, programere, znanstvenu zajednicu, kao i zainteresiranu javnost.

“Mozaik veza namijenjen je prvenstveno novinarima. Koliko god mi želimo olakšati posao novinarima, toliko postoje puno jače silnice koje taj posao otežavaju. Ne možemo s ovakvim alatima napraviti pomake koje želimo ako novinari ne mogu odgovorno raditi svoj posao, a to je danas situacija na Hrvatskoj radioteleviziji”, rekla je Berković osvrnuvši se na nedavni izvanredni otkaz novinaru i uredniku HTV-a, ujedno i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoju Zovku.

S druge strane, istaknula je kako se on-line alati kao što je Mozaik veza ne mogu razvijati ako tijela javne vlasti ne otvaraju svoje podatke, te je istaknula kako u tome očekuju pomoć novinara, znanstvenika, aktivista, građana i zainteresirane javnosti.

“Svi su nam potrebni da bi pomogli stisnuti tijela javne vlasti da otvore te podatke”, rekla je Berković dodavši kako u tome ima velika očekivanja od budućeg povjerenika za informiranje.

Mozaik veza je kao on-line alat razvijen s ukupno 450.000 eura financijske podrške Googlevog Digital News Innovation Funda, National Endowment for Democracy, Europske unije kroz program Europa za građane i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

Više na hnd.hr

About The Author