Časopis National Geographic otpušta svoje posljednje pisce

National Geographic krajem 2022. godine imao je više od 1,7 miliona pretplatnika

Časopis National Geographic otpušta svoje posljednje pisce
Foto: sigmund-AQTA5E6mCNU-unsplash

National Geographic, kultni časopis u žutim okvirima koji bilježi svijet prirode duže od 100 godina, ove sedmice otpustio je svoje posljednje zaposlene pisce, potvrdili su zaposlenici koji odlaze.

Nije bilo jasno koliko je zaposlenika otpušteno tokom posljednjeg kruga otpuštanja u časopisu, ali taj potez dolazi jer je matična kompanija Walt Disney Co. ove godine otpustila hiljade zaposlenika u svojim odjelima.

National Geographic, koji je krajem 2022. godine imao više od 1,7 miliona pretplatnika, nastavit će objavljivati mjesečna izdanja, rekao je glasnogovornik časopisa za CNN.

– Promjene u osoblju neće promijeniti našu sposobnost obavljanja ovog posla, već će nam dati veću fleksibilnost da ispričamo različite priče i susretnemo se s publikom tamo gdje se nalazi na našim brojnim platformama – rekao je glasnogovornik.

– Svaka insinuacija da će nedavne promjene negativno utjecati na časopis ili kvalitetu našeg pripovijedanja jednostavno je netočna – tvrdi on.

Vijest o otpuštanjima objavljena je na Twitteru kada su odlazeći pisci časopisa počeli širiti vijest.

– Danas je moj zadnji dan u National Geographicu. Časopis se rastaje od svojih pisaca, uključujući i mene – tweetao je Michael Greshko, bivši naučni spisatelj u časopisu.

– Upravo je stigao moj novi National Geographic, koji uključuje moj najnoviji dugometražni film – moj 16. i posljednji kao stariji pisac – tweetao je Craig Welch. “NatGeo otpušta sve svoje zaposlene pisce.”

Bivša spisateljica Nina Strochlic tweetala je da su ona i njene kolege imali smo nevjerovatnu sreću što su bili posljednja klasa zaposlenih pisaca u National Geographic časopisu.

Izvor: CNN

About The Author