BOTOVSKA JE TUGA PREGOLEMA: Upotrijebi i baci kad ti više ne trebaju

Stranke koriste botove sve dok im donose direktnu političku korist. Poslije toga ih ‘ladno puste niz vodu, što je sudbina svakog proizvoda za jednokratnu upotrebu

BOTOVSKA JE TUGA PREGOLEMA: Upotrijebi i baci kad ti više ne trebaju

Na botovskoj sceni nikada dosadno. Poslije višemjesečnog predizbornog divljanja diljem društvenih mreža, sada su i oni došli na red. Jedan od najizvikanijih, Jasmin Mulahusić, pouzdana antizvijezda Stranke demokratske akcije, nakon što je mjesecima nekažnjeno pravio liste za odstrel, i sam se našao na jednoj od njih. Sve se desilo u manje od mjesec dana, a priča koja je vodila do ovog agresivnog stanovnika Luksemburga još nije zatvorena. Mulahusić je u finišu predizborne kampanje sastavio post koji je zgrozio čak i njegovu stranu. Za žrtvu je izabrao Daliju Hasanbegović Konaković, uglednu novinarku i suprugu Elmedina Konakovića, prvog čovjeka Naroda i pravde, napisavši da je Dalija „završila Katolički školski centar“, da joj je „majka udana za Hrvata“, a „sestra za Grka“. I još – o, prestupa! – „napustila islam“. Sve su ovo u očima Mulahusića i komandne linije koja mu isporučuje takve pikanterije prvorazredni grijesi, pa je udar na privatnost jedne novinarke tempiran baš uoči izbora.

Odgovor je bio brutalan: u neskrivenoj prijetnji, Hasanbegović Konaković objavila je na društvenim mrežama da će, ne ostave li joj porodicu na miru, uzvratiti istom mjerom, aludirajući pri tome na kćerku Bakira Izetbegovića. U međuvremenu je reagirala i javnost, pa je iz Stranke demokratske akcije, nakon zakašnjelog saznanja da im Mulahusić nanosi štetu, odaslan jedan nježni katil-ferman u pravcu Luksemburga. Arhitekta Faruk Kapidžić napisao je post u kojem ocjenjuje da su to „njihove“, a ne „naše“ metode, aludirao je na Aliju Izetbegovića i eksplicitno poručio da je s ekstremnim botovanjem gotovo. Mulahusić je, iako nespomenut, iz prve prepoznao o čemu se radi te je uvrijeđeno otpisao Kapidžiću i stranci, nešto u stilu „dok sam vam trebao, šutjeli ste“, što su već efemerije otpisanog egzekutora. Ne zna se hoće li prestati s odstrelom nepodobnih, ali stranka ga je javno osramotila.

Ovo je samo jedna od priča o sprezi politike i botovanja. Bot, tradicionalno neobrazovan, žestok, opasan za okolinu, po definiciji nanosi podjednaku štetu i onima koje urniše i onima koji su urnisanje naručili. I nije SDA jedina koja računa na pripadnike ove nepopularne profesije, ali je među agilnijim korisnicima usluga. Na kraju možemo uočiti i izvjesne društvene zakonitosti botovskog pokreta, bar na nivou Bosne i Hercegovine. Prošlo je vrijeme medijskog i političkog monopola. Nekad davno, u stara dobra postratovska vremena, bilo je dovoljno da jedan moćnik ima jake i prljave novine te da preko njih utjeruje strah kompletnoj političkoj sceni. Sad su stvari u dobroj mjeri iznivelirane. Danas uz mnogo novca i nekoliko iskusnih profesionalaca svako može imati čitan portal i formirati sopstvenu armiju botova. Došlo je do demokratizacije botovske scene, uspostavljena je krhka ravnoteža snaga, što je možda dobra osnovica da involvirane stran(k)e porazmisle o svojevrsnom detantu, prinudnom primirju, jer arsenal nuklearnog oružja kojim raspolažu može da se okrene i protiv njih. To bi u znatnoj mjeri raščistilo zagađenu društvenu atmosferu, ali baš zato valja sumnjati u mogućnost bilo kakvog primirja na društvenim mrežama. U ovom istorijskom trenutku nije nam suđeno da uživamo u socijalnom miru. BiH plaća danak sopstvenim greškama, a njih se toliko nakupilo da će rusvaj potrajati. Na bošnjačkom primjeru pokazali smo dokle rat privatnosti, kad se jednom otvori, može da ide. Ni u ostala dva botovska tabora, hrvatskom i srpskom, ne cvjeta baš neko mirišljavo cvijeće, i tamo botovi imaju važnu ulogu i odrađuju lavovski posao za šefove. Još ćemo se takvih stvari nagledati, naslušati i načitati.

About The Author