Guterres: Osim protiv virusa, moramo se boriti i protiv dezinformacija

Uskoro će biti pokrenuta inicijativa za komunikaciju o Covidu-19

Guterres: Osim protiv virusa, moramo se boriti i protiv dezinformacija
Press Conference by the Secretary-General on the occasion of the Seventy-second Session of the General Assembly

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres kaže da se svijet ne bori samo protiv “zajedničkog neprijatelja” koronavirusa, “nego da su i naš sve veći neprijatelj” dezinformacije koje se šire o novom koronavirusu Covid-19.

Kako je naveo, da bi se pobijedio virus potrebno je hitno promovirati činjenice i nauku kao i nadu i solidarnost usprkos „očaju i podjelama”, prenose mediji.

Najavio je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) pokrenuti Inicijativu za komunikaciju za solidarnost Covid-19 u cilju bržeg informiranja svjetske javnosti o činjenicama i nauci.

Bit će to sveobuhvatna komunikacijska strategija kako bi se pružio pravi odgovor na dezinformacije koje su drugi segment borbe protiv pandemije.

Guterres je o tom pitanju govorio na prvom zajedničkom video-brifingu za 193 države članice Ujedinjenih nacija koje su također uključivale predsjedavajuće Vijeća sigurnosti, Generalne skupštine i Ekonomskog i socijalnog vijeća.

Svjetski lideri razgovarali su na tom samitu o pandemiji novog koronavirusa koji je prisilio vlade brojnih država da zatvore granice, a odnio je i gotovo 28.000 života.

About The Author