BNTV: Podsticaji Vlade RS otišli najpotrebitijima − novi traktor za porodicu Dodik

Dok RTRS objavljuje da će Vlada novčano nagraditi medije koji su podržavali službe u borbi protiv koronavirusa, BNTV ispituje kuda su otišle budžetske pare predviđene za poljoprivredne podsticaje

BNTV: Podsticaji Vlade RS otišli najpotrebitijima − novi traktor za porodicu Dodik
Foto: Capital.ba

RTRS: Novčane nagrade za poslušne medije

  1. – 10. maj 2020.

DEJTONOM PROTIV COVIDA-19: Potpuna bezidejnost i popunjavanje minutaže da bi se zadovoljila forma obilježili su centralne informativne emisije RTRS-a u proteklih sedam dana. Dnevnici su sadržavali blok informacija vezanih za pandemiju koronavirusa u Republici Srpskoj, dvije ili tri rečenice prezentera o stanju u Federaciji BiH, te pregled stanja u regionu i svijetu.

Gledatelji su informisani i o liberalizaciji mjera uvedenih nakon proglašenja vanrednog stanja, odnosno o tome koji će sve poslovni subjekti i javne ustanove početi s radom od 11. maja i pod kojim uvjetima.

U vezi s Covidom-19, izdvajamo i dio pisma/izvještaja koji je Vlada RS uputila Vijeću sigurnosti UN-a. Podsjećamo da je to već godinama praksa vlasti RS-a, kao „kontrastav“ na izvještaje koje podnosi Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Iz ovog RS-ovskog izvještaja izdvojena je tvrdnja “da je dejtonsko uređenje BiH omogućilo uspješnu borbu sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama Covida-19“!?

BEZ VIJESTI O POSLJEDICAMA PANDEMIJE: Uredništvo Dnevnika i dalje ne otvara pitanja vezana za ekonomske posljedice pandemije. Otuda nema ni informacija o štetama koje trpe privreda i uslužne djelatnosti, kao ni o broju otpuštenih radnika.

Jer, nažalost, malo je firmi koje su u ovom vremenu uspjele ostati na nogama, poput tvornice tekstila „Gončin“ iz Gradiške. Primjer vrijedan hvale kada je riječ o brzoj preorijentaciji proizvodnje sa radnih odijela na zaštitne maske, koji je ipak samo izuzetak.

RADE LI KAFIĆI? Kada se u Dnevniku javnog servisa plasira vijest da je otac narodnog poslanika Draška Stanivukovića zatečen u jednom kafiću iako je rad kafića zabranjen, a izvor je policija, onda se ozbiljno postavlja pitanje kuda ide RTRS. Ili da pitanje definišemo drugačije: da li bi vijest bila da se Stanivuković stariji nije nalazio u tom objektu?

Izdvojeno

Vijest iz Dnevnika 8. maja da će Vlada RS osim zdravstvenih radnika i policajaca zbog posebnog angažmana tokom pandemije novčano nagraditi i „medije koji su podržavali službe u borbi protiv virusa korona“. U narednom periodu bit će svakako zanimljivo vidjeti šta to tačno znači, te po kojim će se kriterijima određivati nagrada medijskim djelatnicima.

BNTV: Politički put Staše Košarca

  1. – 10. maj 2020.

O BESPARICI: Uredništvo Dnevnika nastavilo je s praksom donošenja drugog lica pandemije koronavirusa u Republici Srpskoj.

Gledatelji su 7. maja svjedočili potresnim snimcima blizu hiljadu Banjalučana koji su stajali u redu pred javnom kuhinjom „Obrok ljubavi“ koja je dijelila humanitarne pakete s osnovnim životnim namirnicama. Dva mjeseca nakon izbijanja pandemije, upozorio je voditelj javne kuhinje, siromaštvo je zakucalo na vrata velikog broja građana, među kojima je, kako su i kazali u anketi, znatan broj ostao bez posla tokom marta i aprila.

PODSTICAJI ZA FAMILIJU: Na drugoj strani, predstavnici vlasti ne odustaju od navike da neštedimice troše javni novac. Po već ustaljenoj šemi da na svim tenderima za nabavku i instaliranje softverske opreme Vlada RS i njoj potčinjene institucije biraju firmu Prointer, koja se usko veže za sina Milorada Dodika.

A da porodici Dodik nikada novca nije dovoljno, ukazano je kroz primjer podsticaja koji su dodijeljeni poljoprivrednicima. Tako su Dodikov sin, kćerka, brat i zet, vlasnici nekoliko poljoprivrednih gazdinstava, dobili više desetina hiljada konvertibilnih maraka, uključujući i novi traktor!

KAPITEN RS REPREZENTACIJE: Javnost BiH digla je na noge proslava rođendana organizirana u jednom sarajevskom restoranu. U vrijeme dok se građani pozivaju da ostanu doma, da drže socijalnu distancu, dok se građani RS-a novčano kažnjavaju zbog nenošenja zaštitnih maski i rukavica ili kršenja policijskog sata, postoje i oni za koje ta pravila ne vrijede. Poput Staše Košarca, ministra u Vijeću ministara. Ili kako on sebe voli zvati, „kapitena reprezentacije RS u Sarajevu“.

PARTIJSKI UKOR: Nizom izvještaja koji su se bavili ovim događajem, koji su sadržavali i anketu sprovedenu među građanima, ukazano je kako za političare važe drugi zakoni. I da za njih ne postoji nikakva vrsta odgovornosti. Iako je opozicija u RS-u tražila Košarčevu smjenu, iako su isto zatražili u Parlamentu BiH SDP i Naša stranka, ali i brojni građani, jedina kazna je ona koju mu je izrekao SNSD. Partijski ukor!

Ovaj skandal bio je povod da novinari Dnevnika podsjete i na politički put Staše Košarca. Od jednog od najglasnijih zagovornika ustavnog preustrojstva BiH 2005. godine, koje je značilo uspostavu građanske države bez entiteta, do najglasnijeg srpskog nacionaliste.

I sarajevska fešta nije, nažalost, jedina koja je organizovana. Gledatelji Dnevnika imali su priliku vidjeti videosnimke s druženja dužnosnika Bijeljine tokom policijskog sata. Kojima, kad su u pitanju iće i piće, ne smeta iz kojih stranaka dolaze. A u Dnevniku 9. maja objelodanjen je i snimak „korona žurke“ koju je u vrijeme uskršnjih praznika, kada je u RS-u bio najduži policijski sat, organizovao zamjenik ministra civilnih poslova BiH i funkcioner Ujedinjene Srpske Siniša Ilić.

Komparativna analiza

Nakon što su objavljeni podaci da su se među vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava koji su dobili podsticaj Vlade RS našli najuži članovi porodice Milorada Dodika, koji su dobili 90 hiljada KM, poslanik PDP-a Draško Stanivuković obišao je plantažu „Eko fruit“, koja je u suvlasništvu Dodikovog sina.

BNTV prenio je videosnimak koji je Stanivuković objavio a na kojem se, uz ostalo, vidi i „zahvalnica“ građana RS-a na traktoru koji je porodici Dodik dodijeljen.

Na posjed „Eko fruita“ Stanivuković je ušao bez dozvole, što je bio povod da se protiv njega podigne javna hajka u dnevnicima RTRS-a. Tako su članovi SNSD-a „bili zapanjeni njegovim ponašanjem“, potom slijede tvrdnje da je „omalovažavao radnike na plantaži“, mada iz emitovanih snimaka nije bilo moguće shvatiti kako ih je omalovažavao. Ono ključno, a to je povod Stanivukovićevog postupka, koji je jasno naveo, prešućen je.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Informacije vezane za pandemiju i dalje su udarne vijesti u dnevnicima, tokom kojih gledatelji imaju uvid u ukupnu sliku u BiH. Posebna pažnja u nedjelji iza nas posvećena je stanju u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske. Iako su čelni ljudi UKC-a nastojali demantovati tvrdnje Strukovnog sindikata doktora medicine RS da se zaraza proširila među zdravstvenim radnicima i pacijentima, dnevni podaci o broju oboljelih i, nažalost, preminulih, potvrdili su da je u toj zdravstvenoj ustanovi načinjen niz propusta u provođenju protokola vezanih za postupanje tokom pandemije Covida-19.

Minus sedmice

RTRS
Izvještavanje o aferi u vezi s proslavom rođendana u jednom sarajevskom restoranu u čijem se centru našao Staša Košarac još jednom je potvrdilo da uredništvo Dnevnika 2 u stopu prati stav zvanične politike. Kako je lider SNSD-a Milorad Dodik mijenjao stav o postupcima državnog ministra i člana njegove stranke, od kategoričke osude do izricanja partijskog ukora, tako su se i novinari Dnevnika tome prilagođavali. Malo je vjerovatno da će Košarac zbog svog postupka biti smijenjen, pa je i RTRS nastojao amortizovati njegovo grubo ruganje u lice građanima, za koje važe restriktivne mjere o javnim okupljanjima. Svjedoči to i prenošenje reagovanja portparola SNSD-a, koji je bivšeg predsjednika SDS-a Vukotu Govedaricu zbog zahtjeva za Košarčevom smjenom nazvao „političkim lešinarom“.
BNTV
Nijedan izvještaj.