BNTV I RTRS: Ispituju li novinari Ružicu Jukić gebelsovskim metodama?

BNTV se potrudio objasniti javnosti zašto potpredsjednica VSTV-a odbija direktno razgovarati s novinarima, a RTRS se zadovoljio obavještenjem da će Jukić ubuduće komunicirati samo preko društvenih mreža

BNTV I RTRS: Ispituju li novinari Ružicu Jukić gebelsovskim metodama?
Foto: ero.tel

RTRS: O svemu što Dodik kaže

  1. – 20. oktobar 2019.

BEZ ANP-a: U nedjelji iza nas još je jednom potvrđeno da je Dnevnik 2 javnog medijskog servisa bh. entiteta Republika Srpska u cijelosti u službi Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i najužeg rukovodstva partije koju vodi. Na političkoj sceni Bosne i Hercegovine nije bilo bitnijih događaja vezanih za proces formiranja vlasti, jer su ključni akteri od kojih to zavisi ostali na svojim pozicijama. No uredništvu Dnevnika 2 to nije smetalo, pa su se iz dana u dan reciklirale Dodikove izjave o neprihvatanju ANP-a kao uvjeta za izbor novog Vijeća ministara i izjave članova te stranke koji su isto potvrđivali.

IZBORNI POBJEDNICI I GUBITNICI: Istovremeno, istupi lidera SDS-a Mirka Šarovića o potrebi deblokade Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH stvaranjem neke nove parlamentarne većine bili su povod da se sve novinarske snage upregnu kako bi Šarović bio ponovo optužen za izdaju srpskih nacionalnih interesa. „Izborni gubitnik pretenduje na vlast“, „Šarović se pridružio orkestriranim napadima SDA na RS“, samo su dio onoga što je Gvozden Šarac, baveći se temom neformiranja vlasti u BiH, izrekao u Dnevniku 2 emitovanom 14. oktobra.

UTVRĐIVANJE GRADIVA: Iako se ne bavimo kvantitativnom analizom, bilo je nemoguće ne konstatovati da su u izvještaju Tatjane Blagojević (Dnevnik 2, 17. oktobar) koji se, ponovo, bavio temom neformiranja vlasti u BiH, po tri puta emitovane izjave Dodika i predsjednice RS-a Željke Cvijanović.

ETABLIRANI REDOSLIJED: I ponovo ponavljanje već nebrojeno puta istog redoslijeda vijesti u Dnevniku. Dodik prvi put: o ANP-u. Dodik drugi put: izjava u vezi s najavom sastanka s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim u Beogradu tokom njegove službene posjete Srbiji. Dodik treći put: saopštenje nakon sastanka s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Peterom Ivancovim.

RAFINERIJA: Ovdje moramo izdvojiti Dodikovu izjavu u vezi sa sastankom s Medvedevim u kojoj je kazao da će se razgovarati o ulaganju Rusije u RS. „Rusi su kod nas prisutni u Rafineriji u Brodu i veoma je važno da razgovaramo o očuvanju aktivnosti te firme. Važno je da Rafinerija funkcioniše i radi, a na sastanku će biti i generalni direktor Zarubežnjefta iz Moskve”, rekao je Dodik. Da nije u pitanju RTRS, onda bi novinari postavili i pitanje zašto Rafinerija otpušta radnike i zna li Milorad Dodik da je upitno hoće li i kada remont biti završen kako bi ponovo bila pokrenuta proizvodnja.

KAMP U VUČJAKU: Migrantska kriza koja potresa Bihać, čija je policija povela doslovan lov na migrante koje smješta u kamp / migrantski centar u Vučjaku, jedna je od tema o kojima su novinari Dnevnika 2 izvještavali. No iako su gledatelji bili upoznati sa neljudskim uvjetima za život u migrantskom centru u Vučjaku, odlukom lokalnih vlasti da ukine svaki vid finansijske pomoći za njegov rad, cijela tema ostala je krajnje nedorečena. Odgovornost jeste adresirana na vlasti BiH prema ovom problemu, tačnije, na državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, pa se svjesno željelo ukazati kako je rješavanje migrantske krize jedino u njegovim rukama. O odbijanju vlasti RS-a da migrante prihvate na teritoriji ovog bh. entiteta, nije bilo ni riječi.

Ocjena: 1

BNTV: Suđenje Suzani Radanović

  1. – 20. oktobar 2019.

RUŠENJE VSTV-a: Sve što o ponašanju i izjavama zamjenice predsjednika VSTV-a Ružice Jukić nije emitovano u Dnevniku 2 RTRS-a, mogli su vidjeti gledatelji Dnevnika BNTV-a 16. oktobra. Slađana Jašarević bila je među novinarkama i novinarima koji su potražili objašnjenje Ružice Jukić o tome kako to pojedine strane ambasade i Muriz Memić imaju namjeru srušiti VSTV, te čime svoju tvrdnju potkrepljuje. Odgovor od Ružice Jukić, koja je najavila da s novinarima odbija dalje kontakte, nisu dobili. Jašarević je stoga prenijela i obrazloženje za prekid komunikacije, jer, navela je Jukić, „novinari je ispituju gebelsovskim metodama“. A kako slika govori više od hiljadu riječi, bilo je dovoljno samo pogledati snimak na kojem Jukić,  bahato okrenuta leđima novinarima, odlazi niz hodnik VSTV-a dobacujući im usput krajnje neprimjerene riječi.

SVAĐE KOALICIONIH PARTNERA: Od političkih tema izdvajamo izvještaj Danine Milaković koja je otvorila pitanje buduće (ne)suradnje DNS-a i SNSD-a. Milaković je podsjetila na genezu sukoba koji već duži period tinjaju među, još uvijek, zvaničnim koalicionim partnerima, te postavila pitanje hoće li lider DNS-a Marko Pavić „progutati još jedan politički šamar SNSD-a zarad ostanka na vlasti“.

Ocjena: 8

Komparativna analiza

I RTRS i BNTV u svojim Dnevnicima emitovanim 19. oktobra poseban su prostor posvetili dolasku premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva u zvaničnu posjetu Srbiji povodom 75 godina oslobođenja Beograda od fašizma. I dok su gledatelji BNTV-a imali priliku vidjeti presjeke posjete, sastanaka i izjava Medvedeva i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te sekvence vojne vježbe održane tim povodom, centralna ličnost u Dnevniku 2 RTRS-a bio je Milorad Dodik. Ostalo je pritom nejasno u kojoj funkciji se Dodik s Medvedevim susreo, da li kao član Predsjedništva BiH ili kao lider SNSD-a. Zanimljivo je da ovaj susret u Dnevniku BNTV-a nije ni spomenut.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Dnevnike emitovane u nedjelji iza nas obilježio je niz kvalitetnih izvještaja koji su se bavili ekonomsko-socijalnim temama: od siromaštva koje postaje sve poraznija zbilja BiH i ekonomskog rasta koji je manji od projeciranog, preko nastavka zaduživanja fonda zdravstva RS kako bi se osigurala tekuća likvidnost te javne ustanove, do podatka da je stanogradnja u velikim gradovima u RS-u u punom zamahu i da se, unatoč visokim cijenama, sve što se izgradi i rasproda.

Minus sedmice

RTRS
Bez namjere da zamjenicu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružicu Jukić upitaju koliko su njene tvrdnje iznesene na društvenim mrežama vjerodostojne, 14. oktobra emitovan je izvještaj u kojem Jukić tvrdi da „neke strane ambasade u suradnji s Murizom Memićem dogovaraju rušenje VSTV-a“. Svoju tvrdnju Jukić je potvrdila i u izjavi za RTRS. A krunski dokaz za to bio je sastanak Muriza Memića, oca ubijenog sarajevskog mladića Dženana Memića, sa glavnom tužiteljicom BiH Gordanom Tadić. I nakon tog „pojašnjenja“, u Dnevniku je prešućen odnos Ružice Jukić prema novinarima. Demonstriran nakon sjednice VSTV-a 16. oktobra kada je saopštila da će s medijima ubuduće opštiti samo preko društvenih mreža. Tako gledatelji Dnevnika 2 nisu ni imali mogućnost vidjeti i čuti kako osoba na tako visokom položaju koristi jezik i ponaša se krajnje neprimjereno funkciji koju obavlja.
BNTV
Nijedan izvještaj.
Izdvojeno
Nedjelja iza nas počela je suđenjem Suzani Radanović, majci ubijenog Davida Dragičevića, pred Osnovnim sudom u Banjaluci, i još jednom opomenula javnost u kakvom društvu živimo. Novinarka Tijana Milinković podsjetila je da se Suzani Radanović sudi zbog ometanja u radu službenih lica (policije) 25. decembra prošle godine. To je dan kada je policija nasilno uklonila sve simbole s banjalučkog Trga Krajine koji su podsjećali na Davida i ozvaničila zabranu okupljanja građana koji su na tom mjestu tražili istinu i pravdu za ubijenog mladića. „Krivica“ Suzane Radanović je u tome što je tog dana stajala na trgu sa slikom ubijenog sina. Njene izjave, kao i izjave članova grupe Pravda za Davida bile su još jedna, slobodno možemo konstatovati, surova istina kako je malo toga ostalo od vladavine prava u RS-u. Jer, dok se sudi majci ubijenog mladića, istraga o njegovoj smrti ni nakon 573 dana nije se pomakla s mrtve tačke.