Blinken poziva Izrael da završi istragu o ubistvu novinara u Libanonu

Blinkenovi komentari dolaze nakon što su grupe za ljudska prava izjavile da bi Izrael trebalo istražiti ubistva zbog mogućeg ratnog zločina

Blinken poziva Izrael da završi istragu o ubistvu novinara u Libanonu

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken pozvao je Izrael da zaključi i objavi nalaze istrage o topničkim napadima koji su ubili novinara i ranili šest drugih medijskih djelatnika u Libanonu.

Blinken je rekao da je važno da Izrael temeljito istraži napad od 13. oktobra u južnom Libanonu.

– Koliko ja razumijem, Izrael je pokrenuo takvu istragu i bit će važno je da ta istraga dođe do zaključka i da vidimo rezultate istrage – rekao je prvi američki diplomat na konferenciji za novinare.

Blinken je također rekao da gaji “iznimno divljenje” prema novinarima koji rade u opasnim regijama diljem svijeta.

Blinkenovi komentari uslijedili su nakon što su odvojene istrage Human Rights Watcha (HRW), Amnesty Internationala i novinskih agencija Reuters i AFP otkrile da je izraelski tenkovski napad odgovoran za napade u južnom Libanonu 13. oktobra.

U napadima je ubijen Reutersov novinar Issam Abdallah i ozlijeđeno šest drugih novinara, uključujući snimatelja Al Jazeere Elieja Brakhia i reporterku Carmen Joukhadar.

Izraelska vojska rekla je da razmatra okolnosti napada, ali još nije objavila nikakve nalaze svoje istrage.

HRW je u svom izvještaju od četvrtka naveo kako se čini da su napadi bili namjerni i stoga predstavljaju ratni zločin.

– Izjave svjedoka te video i foto dokazi koje je Human Rights Watch potvrdio pokazuju da su novinari bili daleko od napada, ali su se mogli jasno identificirati kao medijski djelatnici, te da su bili nepomični najmanje 75 minuta prije nego što su pogođeni s dva uzastopna udara – naveli su, dodajući da nisu pronašli nikakve dokaze o vojnoj meti u blizini lokacije novinara

Amnesty je rekao da je njegova istraga pokazala da je izraelska vojska vjerovatno izvela “direktan napad na civile” i da bi se trebala istraživati zbog počinjenja potencijalnog ratnog zločina.

Najmanje 63 novinara ubijeno je od početka rata u Gazi, prema Komitetu za zaštitu novinara.

Izvor: Al Jazeera

About The Author