Bjelorusija osudila nobelovca Bialiatskog na 10 godina zatvora

Bialiatski i tri vodeće osobe centra za ljudska prava koje je on osnovao osuđeni su za finansiranje protuvladinih protesta

Bjelorusija osudila nobelovca Bialiatskog na 10 godina zatvora

Bjeloruski sud osudio je Alesa Bialiatskog, glavnog bjeloruskog zagovornika ljudskih prava i jednog od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2022. godine, na 10 godina zatvora. Bialiatski i još tri vodeće osobe Centra za ljudska prava Viasna koji je on osnovao optuženi su za finansiranje protesta.

Prognana bjeloruska opoziciona čelnica Sviatlana Tsikhanouskaya rekla je da su Bialiatski i drugi aktivisti osuđeni na istom suđenju nepravedno, nazvavši presudu “užasnom”.

Tužitelji su od suda u Minsku zatražili da Bialiatskog, koji je negirao optužbe, osudi na 12 godina zatvora.

U dobi od 60 godina, Bialiatski je jedan od najistaknutijih od stotina Bjelorusa koji su bili zatvoreni tokom gušenja protuvladinih protesta koji su izbili nakon što je dugogodišnji čelnik Alexander Lukashenko proglašen pobjednikom na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Optužbe protiv Bialiatskog i njegovih kolega, koji su uhapšeni 2021. godine, također su bile povezane s Viasninim osiguranjem novca političkim zatvorenicima i pomoći za njihove pravne naknade.

– Optužbe protiv naših kolega povezane su s njihovom aktivnošću za ljudska prava, pružanjem pomoći centra za ljudska prava Viasna žrtvama politički motiviranog progona – saopćili su iz Viasne.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kritizirala je optužbe i postupke protiv Bialiatskog i suoptuženika Valentina Stefanovicha i Vladimira Labkovicha kao “farsu”, navodeći da im se sudi “zbog njihove višegodišnje borbe za prava, dostojanstvo i slobodu narod Bjelorusije”.

Bialiatski je u oktobru dobio Nobelovu nagradu za mir za svoj rad na ljudskim pravima i demokratiji, podijelivši je s ruskim udruženjem za ljudska prava Memorial i ukrajinskim Centrom za građanske slobode.

U intervjuu za Al Jazeeru, supruga Bialiatskog Natallia Pinchuk rekla je svi razumiju koliko je važna i rizična misija branitelja građanskih prava, posebno u tragičnom vremenu ruske agresije na Ukrajinu.

– Ales nije jedini koji je u zatvoru; hiljade Bjelorusa, deseci hiljada onih koji su represivni, nepravedno su zatvoreni zbog svog građanskog djelovanja i uvjerenja, a stotine hiljada su bili prisiljeni pobjeći iz zemlje samo iz razloga što su htjeli živjeti u demokratskoj državi – navela je.

Izvor: Al Jazeera

About The Author