Bjelorusija nastavlja represiju protiv novinara

Ukinute su akreditacije za nekoliko novinara koji izvještavaju za svjetske medijske kuće

Bjelorusija nastavlja represiju protiv novinara

Bjelorusija, potresena trosedmičnim masovnim protestima protiv autoritarnog predsjednika, u subotu je žestoko napala medije, deportirajući neke strane izvjestioce i ukidajući akreditacije mnogim bjeloruskim novinarima.

Dvojica moskovskih novinara Associated Pressa koji su pratili nedavne proteste u Bjelorusiji deportirani su u subotu u Rusiju. Uz to, vlada je novinarima AP-a kazala da su im opozvane akreditacije.

Direktorica AP-a za odnose s medijima Lauren Easton kazala je da Associated Press najoštrije osuđuje taj eklatantni napad na slobodu medija u Bjelorusiji te su pozvali bjelorusku vladu da vrati akreditacije nezavisnim novinarima i omogući im da nastave izvještavati o činjenicama o stanju u Bjelorusiji.

Bjelorusko udruženje novinara potvrdilo je da su akreditacije oduzete i novinarima Bjelorusima koji rade za nekoliko drugih medija.

Njemačka ARD televizija potvrdila je da su dvojica novinara te medijske kuće sa sjedištem u Moskvi također deportirana u Rusiju.

Direktor programa najveće regionalne podružnice ARD-a, WDR, koja nadgleda pokrivanje u Bjelorusiji, nazvao je postupanje s timom snimatelja “apsolutno neprihvatljivim”.

– To još jednom pokazuje da je nezavisno izvještavanje u Bjelorusiji i dalje otežano i gotovo nemoguće – kazao je direktor Joerg Schoeneborn.

Također, BBC je potvrdio i da su dvojici novinara te britanske medijske kuće koji rade za ruski odjel BBC-a u Minsku oduzete akreditacije.

Protesti u Bjelorusiji počeli su nakon izbora devetog augusta, kada je predsjednik Aleksandar Lukašenko dobio šesti mandat s 80 posto osvojenih glasova. Učesnici protesta, međutim, tvrde da su rezultati izbora namješteni i pozivaju Lukašenka, koji vodi zemlju od 1994. godine, da podnese ostavku.

Ovi protesti, a na nekima od njih bilo je 200.000 ili više učesnika, najveći su i najizraženiji izazov Lukašenkovih 26 godina na vlasti, tokom kojih je dosljedno potiskivao opoziciju i nezavisne medije.

On je krenuo u zaustavljanje vala protesta, ali s malo uspjeh. U prvim danima protesta uhapšeno je oko 7.000 ljudi. Neki su ubijeni, a mnoge zatvorenike policija je pretukla.

No, nasilje nije odvratilo učesnike protesta. Izbili su štrajkovi u nekoliko državnih firmi, koje su okosnica bjeloruske ekonomije.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bjelorusiji objavila je u subotu izjavu u kojoj izražava zabrinutost kontinuiranim ciljanjem novinara, blokiranjem nezavisnih medija i opozicionih web stranica, povremenim zastojima u Internetu i zadržavanjima građana koji ostvaruju svoja prava na slobodu okupljanja i govora.

Izvor: Associated Press (AP)

About The Author