BHT1 I FTV: Željki Cvijanović nema ko da piše

Obje televizije izvještavaju o (neuspješnom) dopisivanju Željke Cvijanović sa zvaničnikom UN-a, podsjećaju na sve procese pokrenute protiv Milorada Dodika, ali i temeljno raportiraju o svim gubicima i štetama koje je proizvelo olujno nevrijeme u našoj zemlji

BHT1 I FTV: Željki Cvijanović nema ko da piše

 

BHT1: Cvijanović protiv UN-a

  1. – 25. juli 2023.

LEGALAN ZAHTJEV ILI DIPLOMATSKA SMICALICA: Prepiskom između generalnog sekretara Ujedinjenih nacija  Antonija Guterresa i članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović bavi se i BHT1, a prilog reporterke Tatjane Rokvić daje primat objašnjenju ruske ambasade iz kojeg se može saznati kako ne postoji rezolucija koja odobrava kandidaturu visokog predstavnika u BiH. Nadalje se daje prostor pravnom ekspertu Sulejmanu Tabakoviću, koji potez Željke Cvijanović naziva „diplomatskom smicalicom“.

OLUJNO NEVRIJEME: Jedna osoba smrtno je stradala u Brčkom, a na desetine povrijeđenih potražilo je medicinsku pomoć na sjeveru i sjeveroistoku BiH, gdje je protutnjalo olujno nevrijeme. U prilogu na BHT1 se sveobuhvatno izvještava o ovoj vremenskoj nepogodi i svim posljedicama koje je ostavila iza sebe. U Semberiji su stradala poljoprivredna gazdinstva i ogromne štete će tek početi da se zbrajaju. Prilog obiluje svim relevantnim detaljima potrebnim da bismo saznali šta se sve dešavalo tokom i nakon oluje u ovom dijelu BiH.

KLEVETA JE KRIVIČNO DJELO: Narodna Skupština RS usvojila je izmjene krivičnog zakona kojim se kriminalizuje kleveta. Sedam mjeseci od inicijalne najave Milorada Dodika, 47 zastupnika NSRS-a je glasalo za ovo rješenje, a novinarska zajednica, koja je najglasnije upozoravala na štetnost predloženih izmjena, i danas ukazuje na to da će ovo imati posljedice na cjelokupno društvo. Sramotan dan za NSRS, kažu novinari, a prvi korak u borbi za istinu, vele zagovornici zakona, izvještava BHT1. „Vrijeđanja koja doživljavamo u zadnjih nekoliko dana nas motivišu da upravo glasamo za ovaj zakon. Ne smatramo ga idealnim, ali smatramo ga prvim korakom uređenja medijskog prostora i svih drugih zakona koji se donose, po cijenu da i ovaj brzo mijenjamo“, kaže Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a. I ovaj prilog je demonstracija brige javnog servisa za napad na novinarske slobode i svakako očekujemo i u narednim danima i sedmicama nove priloge u ovom kontekstu.

Ocjena: 7

 

FTV: Kriminalizacija klevete u RS

  1. – 25. juli 2023.

KRIMINALIZIRANA KLEVETA: Odličan prilog na FTV-u o kriminalizaciji klevete, te, uz reakcije, objašnjen proces kojim će u narednom periodu biti procesuirani oni koji su za klevetu optuženi. Tokom sedmice Dnevnik 2 stalno drži ovu temu u fokusu, te se navode reakcije novinara iz RS-a: „Ovo je zaista sramotan dan za Republiku Srpsku, sramotan dan za Narodnu skupštinu Republike Srpske, koja je ovako sraman zakon izglasala i pored protivljenja novinarskih udruženja, brojnih domaćih i svjetskih organizacija“, govori Siniša Vukelić. U danima koji slijede donosi se post festum cijele situacije sa Krivičnim zakonikom i onime što će njegove izmjene značiti za cijelu medijsku zajednicu i civilno društvo u BiH.

ODGOVOR IZ UN-a: Generalni sekretar Ujedinjenih nacija  Antonio Guterres odgovorio je srpskoj članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović da je Vijeće za provedbu mira u BiH  jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH. „Ujedinjene nacije nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma niti su Ujedinjene nacije član Vijeća za provedbu mira, jedinog relevantnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH”, napisao je Guterres u odgovoru, koji je putem Misije BiH u UN-u uputio Željki Cvijanović. Međutim, za one koji ne znaju o čemu se radi, ovdje je trebalo biti puno više detalja, kao i kritički uklon spram poteza gospođe Cvijanović. Dan poslije uslijedila je reakcija Željke Cvijanović, koja dopis iz UN-a, objavljen u medijima, naziva „falsifikatom“ te „bezobrazlukom sarajevskog portala koji nije pismo preveo na pravi način“. Opet bez konačnog zaključka o potezima koje poduzima kako bi saznala za temelj legitimiteta visokog predstavnika u BiH.

PRIJETNJA PO SLOBODU MIŠLJENJA: Tema je prevažna pa dodajemo još jedan pasus o kriminalizaciji klevete, kojom se FTV bavi vrlo posvećeno. Ovaj je put donesena priča o tome kako za klevetu i povredu časti mogu biti procesuirani svi novinari u BiH ukoliko je osoba koja se smatra oštećenom iz RS-a! Sloboda medija je dobila granice, a kleveta i uvreda cijenu, poručuje reporterka. Ovim potezom NSRS-a sužava se prostor javnog djelovanja, a ograničava kritičko mišljenje. „Nezamisliv korak nazad u izgradnji demokratskog društva, a ovo će se odraziti na novinare i u RS-u i u FBiH na jednak način“, kaže advokat Plamenko Čustović. Pohvalno je što FTV na ovakav način prati temu od velikog značaja za medijsku zajednicu u našoj zemlji – i to sa svim objašnjavajućim detaljima koje podrazumijevaju izmjene zakona.

Ocjena: 7

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba javna servisa se temeljno bave presudom Alisi Mutap i ostalima u slučaju „Dženan Memić“ te donose pregled dosadašnjih procesa i njihovih epiloga. Katastrofalan požar na Rodosu jedna je od vijesti kojima se daje veliki prostor u dnevnicima, kao i vremenskim neprilikama kod nas te u regiji i Evropi. Potresna svjedočanstva zorno ilustriraju težinu nesreće kojom su pogođene stotine hiljada stanovnika Balkana i Evropske unije. BHT1 donosi i priču o preventivi požara, čije su aktivnosti u toku u servisnim službama BiH, te svim preprekama i nedostatku opreme, koja predstavlja neophodnu kariku u lancu gašenja vatrene stihije.

 

Plus sedmice

BHT1 

BHT1 je na licu mjesta tamo gdje je nevrijeme nanijelo velike štete poljoprivrednim dobrima i stambenim objektima. Voćari, poljoprivrednici i građani govore o nedaći koja ih je zadesila, a kamere ilustrativno prenose atmosferu s pogođenih područja. Četiri olujna nevremena u devet dana prouzročila su velike gubitke, a BHT1 je na visini zadatka donoseći priče s terena.

FTV

Nakon što je u prostorijama SIPA-e ispitan predsjednik RS-a Milorad Dodik, i to u statusu osumnjičene osobe za napad na ustavni poredak BiH, FTV pravi odličan potez i hronološki reda sve procese i pokušaje pravosudnih akcija protiv Dodika koji su započeti pa zaboravljeni, zaleđeni, zametnuti. Reporterka Emina Macić podsjeća na istragu o luksuznoj vili na Dedinju koja se vodi od 2016., ali i na procese zbog zloupotrebe položaja i pranje novca kroz Pavlović banku.

Minus sedmice

BHT1

Na referendumu u sarajevskoj Općini Stari Grad izglasan je opoziv dosadašnjeg načelnika Ibrahima Hadžibajrića. BHT1 je na licu mjesta i bilježi izjave građana, ali u ovom prilogu svakako nedostaje priča o tome zašto je do referenduma uopće došlo, zašto je Hadžibajrić u pritvoru (spomenuta je optužnica, ali bez detaljisanja), te kako će se dalje odvijati situacija kad su on i sudski proces u pitanju.

FTV

To da je u Brčkom jedna žena poginula od strujnog udara tokom olujnog nevremena koje je zahvatilo našu zemlju 20. jula, trebalo je biti među prvim vijestima u Dnevniku, a ne u 17. minuti, i pritom dati punu informaciju o tome kako se sve desilo. Iz Brčkog slijede apokaliptične snimke, javljanja iz Hitne pomoći i ostalih servisnih službi, te je ovo bila prilika da se ispita je li bilo moguće spriječiti neke od gubitaka.

 

About The Author