BHT1 I FTV: Šta je Dodik rekao i zašto to nismo čuli

Koliko predsjednika RS-a ima u dnevnicima javnog servisa kad istupa samo da bi dobio političke poene i zašto se nije posvetila veća pažnja ultimatumu koji je postavio Ustavnom sudu BiH?

BHT1 I FTV: Šta je Dodik rekao i zašto to nismo čuli
Foto: BHRT.ba

 

BHT1: Iza ugašenih kamera

  1. – 20. juli 2023.

ŠTA (NI)JE REKAO DODIK: Milorad Dodik postavio je ultimatum Ustavnom sudu BiH tražeći da do petka u podne povuče odluku kojom je osigurao mogućnost nesmetanog rada s manjim brojem sudija, što je za vlasti RS-a protivsrpski postupak i zbog toga najavljuju osvetu. Međutim, iako jeste navedeno da će NSRS donijeti zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS-a, u Dnevniku BHT1 nije emitovan najvažniji dio izjave u kojem Dodik navodi dodatne mjere koje će donijeti NSRS narednog utorka – one o sigurnosnoj i pravnoj zaštiti lica protiv kojih Ustavni sud BiH može podnijeti krivične prijave zbog nepoštovanja njegovih odluka. Zašto nije donesena puna informacija o ovom gorućem pitanju u novoj političkoj krizi koja trese našu zemlju, nemamo odgovor.

VIŠE OD PRILOGA: Otkriveni su počinitelji devastacije džamije u mjestu Šurmanci kraj Čapljine, a sve je to predstavljeno novinarki BHT1 Aniti Zovko, koja je svjedočila nesvakidašnjem događaju. Dok je snimala reportažu o skrnavljenju džamije, prišli su joj mještani koji su zatražili da se snimanje prekine jer su na lice mjesta doveli počinitelje – svoju djecu. Iza ugašenih kamera problemi su riješeni, oprost je zatražen i dobijen, zagrljaj i pružena ruka s obje strane. Tinejdžeri će svoju lekciju dobro naučiti, poručuje reporterka.

KO VOZI SLUŽBENE AUTOMOBILE? Dobra tema na BHT1 o tome kakav nadzor postoji nad upotrebom odnosno zloupotrebom voznog parka u institucijama BiH. Tačno 149 vozila je na raspolaganju državnim funkcionerima i postavlja se pitanje zašto niko nikada nije problematizirao njihovo korištenje odnosno tražio kontrolu i informaciju o tome na koji način se automobili upotrebljavaju. BHT1 se okreće i anketi te građani i građanke BiH dobijaju priliku da kažu šta misle o bahatosti političara kad je riječ o novim nabavkama automobila u globalnoj inflaciji.

Ocjena: 5

 

FTV: Napad na nastavnika u Lukavcu

  1. – 20. juli 2023.

NOVA PUCNJAVA U OSNOVNOJ ŠKOLI: Još se nije stišala medijska pažnja nakon tragedije u Beogradu, a javnost je uznemirena novim napadom u osnovnoj školi, ovaj put kod nas, u Lukavcu, gdje je bivši učenik pucao na nastavnika, a povrede su mogle završiti kobno. Uhapšeni su i maloljetnik i njegov otac. Na terenu je ekipa FTV-a, a saznajemo kako je zbog ovog nemilog događaja prijevremeno završena školska godina u Tuzlanskom kantonu. Možemo li prevenirati umjesto sanirati, ko je zakazao: sistem ili društvo, pita se reporterka Azra Delmanović, koja u prilogu donosi izjave svih relevantnih sugovornika te nam daje zaokruženu priču sa potrebnim obrazloženjima.

I u nastavku sedmice FTV nastavlja dubinski pratiti temu: od nefunkcionalnog sistema, uloge centra za socijalni rad, nejasne zakonske regulative, odgoja i uloge porodice do sigurnosti prosvjetnih radnika. Sve to u jednu jasnu i empatičnu cjelinu postavlja reporterka Mirela Čanović.

KRITIKE KORDIĆU: Iako smo očekivali reakcije iz drugih, institucionalnih i stranačkih krugova, kritika osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću upućena mu je iz rodne Busovače, a FTV odlučuje ovome posvetiti dužnu pažnju. Naime, kritike su Kordiću upućene s oltara katoličke crkve u Busovači, i to na dan kada ova župa slavi Svetog Antu. Iako ga u svojoj propovijedi ne spominje imenom, fra Mario Katušić se nesumnjivo osvrće na Kordićeve izjave o tome kako bi „sve ponovio“. Kontekstualno se za ovu priču veže i inicijativa DF-a za smjenu ministrice Sanje Vlaisavljević zbog njezinih skandaloznih izjava o rehabilitaciji ratnih zločinaca.

STANDARDNI DODIK: Predsjednik RS-a ne prestaje s iznošenjem monstruoznih stavova. Ovaj put Milorad Dodik kaže kako opsade Sarajeva nije bilo, a sarajevske Srbe naziva najvećim žrtvama rata. Novi Dodikov istup postavlja FTV, ali i cijelu medijsku zajednicu pred pitanje: Koliko prostora treba davati ovakvim izjavama i da li je njihovo ignorisanje greška (jer laži treba demantovati) ili potreba? Stotine je vrlo ilustrativnih primjera Dodikovih neumjesnih, šokantnih i nepriličnih istupa, a njegova je očita namjera da taj standard zadrži i u narednom periodu – tri i po godine, koliko će, barem prema rezultatima izbora, još biti na političkoj sceni. I onda kad najviše pažnje treba posvetiti Dodikovim ultimatumima, poput ovog najnovijeg Ustavnom sudu BiH koji može državu odvesti u veliku krizu, blijeda reakcija u dnevniku FTV-a. Puno bolje i puno efektnije se trebalo pristupiti temi o sukobu na relaciji Ustavni sud BiH – Dodik.

Ocjena: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA

Vijest kojom je otvoren Dnevnik FTV-a 15. juna je tragedija u kojoj je brod sa migrantima potonuo u Jonskom moru: 79 poginulih, a za nekoliko stotina nestalih putnika se traga. Ovo otvara niz pitanja o tome kako svjetske migracije odnose živote i kako ljudi bježe od konflikta, od siromaštva, u potrazi za boljim životom, ali nikako i nigdje ne smiju ginuti na tim putevima.  Sedmicama pa i mjesecima dug kišni period doveo je bh. poljoprivrednike u nezavidnu situaciju. Od nadležnih traže da im se osiguraju interventna sredstva kako bi barem malo ublažili katastrofalne posljedice u agraru, te upozoravaju da će ostati i bez stočnog fonda. FTV je na visini zadatka, prateći nevolje onih koji nam osiguravaju proizvode potrebne za život.

Obje televizije prate sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu te donose obimne izvještaje o svim pitanjima koja su otvorena na ovom sastanku.

 

Plus sedmice

BHT1 

Svojim javljanjem iz Lukavca nakon pucnjave u osnovnoj školi u kojoj je ranjen nastavnik, reporterke Maja Nikolić i Mirela Bektić prave temeljan uvod za tematski blok FTV-a koji traje punih 16 minuta, a u kojem se propituju odnos prema djeci, sistemski propusti, zakonska rješenja, kapaciteti stručnih službi, autoriteti nastavnika i roditelja, prepoznavanje strahova i nedoumica kod djece i prvenstveno važnost prevencije. Odlično postavljena tema koja je zahtijevala senzibiliziranost reportera.

FTV

Dom naroda državnog parlamenta jednoglasno je usvojio Zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu, pa FTV donosi ilustrativnu priču o tome u prilogu Hane Porić šta to znači u praksi. Ovo je, kako se navodi, velika olakšica za donatore, a velika pomoć za građane u stanju socijalne potrebe. Istovremeno, u istom prilogu se veže jedna druga priča, i to odličnim prelazom: „Mala pomoć građanima, a zatim stopiranje i posljednje šanse da sebi ograniče rast plate vrtoglavog iznosa“. SNSD i HDZ su bili protiv ovog prijedloga. Visoke plate ostaju, uz mogućnost da budu još veće.

Minus sedmice

BHT1

Sud BiH donio je presudu, po tužbi Živka Budimira protiv BiH i Federacije BiH, kojom se nalaže da tužitelju isplate ukupan iznos od 60.000 KM. Sud je naložio državi i entitetu da navedenu odštetu isplate na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne boli zbog neosnovanog lišavanja slobode, umanjenja opšte životne sposobnosti, povrede ugleda i časti te pretrpljenog straha. Zašto je Budimir pretrpio duševne boli, kako je uopšte došlo do ovog procesa – ništa od toga nismo saznali u prilogu.

FTV

Imaju li vlasti u RS-u 320 miliona maraka koje do 28. juna moraju isplatiti po osnovu zaduženja? Novinar Đorđe Vujatović nažalost nije pronašao jednostavan način da nam predoči podatke, uglavnom je prilog obilovao ekonomskim terminima koji većini gledatelja ne znače puno. Mnogo bi bolje bilo da je ugostio ekonomskog analitičara koji bi na praktičnim primjerima približio situaciju u kojoj se našao manji bh. entitet.

About The Author