BHT1 I FTV: Razlika je drastična – jedni uljepšavaju afere i njene aktere, drugi informiraju javnost

FTV je odgovoran javni medij, a BHT1 se pretvara u PR centar čiji je zadatak da ublaži političke i pravosudne afere

BHT1 I FTV: Razlika je drastična – jedni uljepšavaju afere i njene aktere, drugi informiraju javnost

BHT1: Kako izostaviti suštinu iz izvještaja?

1. – 7. decembar 2020.

PO IZVJEŠTAJU, SVE JE I DALJE POD KONTROLOM: Riječi pravosuđe i afera posljednjih nekoliko sedmica postale su sinonimi na našem jeziku. Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milan Tegeltija poručuje nam poslije još jedne sjednice tijela koje je izgubilo svaki kredibilitet da će razmisliti o ostavci. Urednica Željana Mehmedika u prvi plan stavlja Tegeltijinu izjavu i njegove interpretacije zaključaka VSTS-a. Dramaturgija BHT1 koja je pratila izvještaj o sjednici visokih očekivanja u ambijentu pritiska javnosti neoprostivo je promašena. Reporterka nam se javila sa lica mjesta i u jednoličnom nizu ponovila šta kaže prvi čovjek pravosuđa, šta dvije njegove kritičarke, a šta podržavaoci. Zaključci su izdvojeni na ekranu i ubrzo se stavila tačka. Gledaoci bi iz ovako dosadnog i mirnog izvještaja mogli zaključiti da je vijeće uprkos svim aferama nepoljuljano i sigurno. Da li je baš tako? Na svu sreću, mi pratimo i FTV gdje smo saznali šta se zaista desilo na sjednici i poslije nje.

PROVALA KOJA SE NIJE DESILA? Dan poslije, urednica Blažica Krišto prenosi vijest koju je u vidu informacije za medije saopštilo Tužilaštvo BiH. Oni tvrde da su formirali predmet zbog provale u stan Monike Mijić, članice VSTS-a. U saopštenju su još naveli da su tom prilikom otuđeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu s aktuelnim dešavanjima u VSTS-u. Nakon toga se daje telefonska izjava Monike Mijić da u njen stan uopšte nije provaljeno i da se plaši o čemu se ovdje radi. Dakle, članica regulatornog organa u pravosuđu izgleda nije u strahu od provalnika, jer provala se nije ni desila kako kaže, već od Tužilaštva koje tvrdi da se desila provala. O čemu se ovdje radi? Šteta što BHT1 nije više zakopao ispod površine ove vijesti. Ovako ispada da su gledaoci ostavljeni u čudu dok su slušali dvije kontradiktorne tvrdnje o prostoj stvari. Da li se provala desila ili nije?

BOLJI KAD NIJE DNEVNA POLITIKA: BHT1 donosi solidne priloge tek kad se udalji od dnevne politike i većih afera. U nedjelju (Milan Đurović) podsjećaju nas da je svaki drugi srednjoškolac funkcionalno nepismen, da je neizvjesno novo PISA testiranje, a saznajemo i o nedaćama građana Istočnog Sarajeva koji su ostali bez vode.

OCJENA: 3

FTV: Atraktivni naslovi, precizni izvještaji

1. – 7. decembar 2020.

ŠTA SE ZAISTA DESILO NA SJEDNICI VSTS-a? Za razliku od BHT1, FTV donosi sočne i, što je još bitnije, precizne izvještaje s bitnih sjednica. Novo zasjedanje VSTS-a na kojem je Tegeltija odbio dati ostavku ispratili su naslovom „Kad glavni akter odlučuje o svojoj sudbini“. U prvi plan su istakli da je čak devet članova Savjeta pozvalo njegovog predsjednika da da ostavku. Da je sjednica bila puna naboja prezentovali su nam tako što su u citatima na ekranu izdvojili izjave nekih članova. I na kraju, ali to je možda i najbitnije, urednica Nevzeta Koljenović kao medijska radnica nije propustila da podsjeti javnost da je Milan Tegeltija, dajući izjavu poslije sjednice, novinare ostavio bez mogućnosti da postave pitanja. FTV ne cenzurira izvještaj i daje isječak u kojem gledatelji čuju i vide kako prvi čovjek pravosuđa bježi od novinara. I zato je FTV javni medij, a BHT1 se pretvara u PR centar kojem je zadatak da ublaži političke i pravosudne afere.

KAD DRUGA STRANA NEĆE DA SE OGLASI NA SVOJU ŠTETU: Hasan Gabela donosi priču o čovjeku kojeg se krivično goni jer navodno nije poštivao mjeru izolacije po izlasku iz bolnice. Optuženi tvrdi da je već bio negativan na testu koji utvrđuje prisustvo virusa, da je samo otišao na mezarje i da se nikome nije približio. Sve se predstavlja kao krivični progon malog čovjeka i prvo korona-suđenje. Tužilaštvo se odbilo oglasiti i dati svoju stranu priče. Ovo samo pokazuje koliko je pogrešno što naši tužioci bježe od medija, jer da su se javili za riječ možda bismo saznali i njihovu stranu. I šta ih je vodilo u odluci da krivično gone aktera priče? Možda bismo saznali neku okolnost koju novinar nije predstavio.

NOVA STARA VLADA, NOVA STARA OPOZICIJA: Tri kantonalne vlade u dvije godine. Urednik Sanjin Bećiragić (petak) poentira u naslovu da je novi stari sastav Vlade KS dao nikad više obećanja u nikad teža vremena. To je, veli se, politička ofanziva Četvorke za 2022. godinu. U prilogu čujemo prioritete i planove Vladinog radnog tima. Šteta samo što nismo čuli šta o planovima misli nova stara opozicija.

AUTOPUT OTVOREN, PA ZATVOREN: Zenička zaobilaznica je zatvorena netom nakon što je otvorena. Putari kažu zbog radova, a inspekcija kaže da nisu dobili upotrebnu dozvolu. Bećiragić u naslovu kaže da je sve za rubriku „vjerovali ili ne“. U prilogu se novinar pita je li zato izostalo svečano otvaranje? FTV vijest donosi u desetoj minuti, sve sa najavom u špici, dok je BHT1 daje u 30. minuti. Na samom kraju Dnevnika 2.

OCJENA: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA: Razlika između BHT1 i FTV-a je sve očitija. Dok prvi afere i njene aktere uljepšavaju, izostavljajući bitne informacije, drugi se ponašaju kao novinari koji su na usluzi javnosti. Donose sočne i atraktivne naslove, kopaju, traže pikanterije i ne opraštaju prezriv odnos javnih funkcionera prema medijima i javnosti. Odbijanje Milana Tegeltije da odgovara na pitanja novinara na BHT1 je prošlo bez pomena, a FTV je taj potez osudio i izdvojio. Da gledatelji jasno vide kako izgleda kada javni funkcioner okrene leđa javnosti u jeku afere.

About The Author

Plus sedmice


BHT1
Urednik Milan Đurović uvrstio je u nedjelju vijest o odlasku Džeja Ramadanovskog, pjevača narodne muzike čiji su hitovi poštovani širom bivše nam zemlje. Lijep gest, posebno ako se zna da su legende narodne muzike veoma često potcijenjene u tzv. ozbiljnim medijima.

FTV
Praćenje dešavanja u pravosuđu, jer se vodi računa o interesu javnosti i gledaocima se donose precizni i atraktivni izvještaji.

Minus sedmice


BHT1
Dodik u obračunu sa Inzkom, Dodik se obratio UN-u. Dva naslova iz špice u četvrtak (Željana Mehmedika) u glavnoj ulozi imaju predsjedavajućeg Predsjedništva. Urednici moraju obratiti pažnju kome i koliko daju pažnje.

FTV
Trebalo je dati glas i novoj staroj opoziciji u priči o Vladi KS.