BHT1 I FTV: Lažni imovinski kartoni bh. političara

Na kakvim su mukama stanovnici BiH nakon brojnih poplava? Ima li pravde za djecu poput preminule Džene Gadžun? Šta nam to poručuje Dario Kordić?

BHT1 I FTV: Lažni imovinski kartoni bh. političara

BHT1: Kartoni javni, imovina tajna

  1. – 13. juni 2023.

KOLIKO SU BOGATI POLITIČARI? Šta bh. političari prijavljuju da posjeduju, a šta prikrivaju – prilog koji ilustrira nepostojanje platforme za kontrolu prijavljenog, i tu se priča završava. Kuće i stanovi milionske vrijednosti, a sve navodno ide kroz kreditne linije. Da li imovinski kartoni odražavaju stvarnu vrijednost njihovog bogatstva? U odličnom prilogu otvaraju se brojna pitanja od interesa za javnost, te se priča bazira na činjenici da istraživački novinari zapravo djeluju kao institucionalni supervizor, odnosno otkrivaju ono što političari skrivaju od javnosti.

JESMO LI SIGURNI? Tragična smrt mlade ljekarke Azre Spahić alarmirala je vlasti u Kantonu Sarajevo – na sjednici kantonalne skupštine našle su se mjere i set zaključaka koji doprinose sigurnosti građana Sarajeva kad je saobraćaj u pitanju. Prilog donosi detalje o onome što je dosad urađeno, ali i zakonske izmjene koje bi mogle donijeti pretpostavke da će se sigurnost u saobraćaju poboljšati. Neki od zastupnika, poput Jasmina Šaljića iz SBiH, predlažu da se uvedu stroge mjere kao što je uništavanje vozila pred njegovim vlasnikom nakon počinjenog djela.

ZLOČINAC PONOVO U FOKUSU: Dario Kordić, presuđeni ratni zločinac, skrenuo je pažnju javnosti na sebe izjavom kako ne žali ni zbog čega i kako bi sve ponovio. Nakon svih burnih reakcija na ovu zapaljivu retoriku, formiran je predmet protiv njega u tužilaštvu BiH. Bila je ovo dobra prilika da se podsjetimo na nedavne problematične izjave zvaničnika, u prvom redu Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević koje su svojim javnim istupima minimizirale ratni zločin i zločinačku ulogu Darija Kordića u ratnom periodu.

Ocjena: 7

 

FTV: Hoće li se poplave ponoviti?

  1. – 13. juni 2023.

POPLAVE U TEOČAKU: Kad nas ne sekiraju političari svojim izjavama i (ne)djelovanjem, tu je prirodna katastrofa da nam zagorča živote. Nove poplave koje su zahvatile Tuzlanski kanton, potom Teočak, najviše su pogodile mjesto Sniježnice. FTV na visini zadatka, ekipe na licu mjesta, izjave mještana, nadležnih i izjava koju vrijedi zapamtiti: „Treba se baviti uzrocima, a ne posljedicama. Ako ovaj problem ne riješimo na kvalitetan način, i sljedeće godine nakon obilnih kiša ovo se može ponoviti“, kaže Zoran Janković, direktor Uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

SLUČAJ DŽENE GADŽUN: Jedan prilog u Dnevniku 2 pokazuje kako ni vrijeme ne može u drugi plan staviti činjenicu da je djevojčica Džena Gadžun podlegla pod nerazjašnjenim okolnostima, koje će rasvjetljavati tužilaštvo. Postupajuće tužiteljice podigle su optužnicu protiv Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić. Rožajca se tereti za nesavjesno liječenje, dok Jovanović i Halimić optužnica tereti za zloupotrebu položaja. Operativni zahvat urađen je neverifikovanom opremom, a reporterka Senada Mujezinović hronološki donosi pregled situacije te činjenicu da roditelji djevojčice već skoro tri godine traže istinu o njenoj smrti. Prilog ima sve potrebne elemente, pripremljenog novinara, izjavu roditelja, detalje koji nam na jednostavan način donose informacije o sudskom procesu, ali i reporterski zaključak: “Život unazad ne može, ali sudstvo naprijed mora i može, to je jedina satisfakcija koju porodica može dobiti”.

ZAKON O VSTV-u: Kritika upućena Vijeću ministara, a upozorenje predsjedavajućim klubova oba doma državnog parlamenta, stigla je od predstavnika međunarodne zajednice nekoliko dana nakon usvajanja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. Osim ove kritike stigla je i ona iz SDA, a FTV prenosi i izjavu državne zastupnice Sabine Ćudić o tome kako izmjene ne prate evropske standarde te da takvi zakoni neće dobiti njenu podršku. Prenosi se i reakcija iz Transparency Internationala, iz kojeg također imaju sumnje da nove izmjene mogu imati ikakve rezultate. Dobar prilog koji rasvjetljava slučaj zakona koji se treba baviti jasnim mehanizmima nadzora, sprečavanja sukoba interesa te transparentnošću utvrđivanja imovine.

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

I FTV i BHT1 dobro prate cijeli slučaj načelnika Općine Stari Grad u Sarajevu te dalje korake ovog otvorenog procesa. Ispraćen je i izborni kongres Naše stranke, a uživo za Dnevnik FTV-a javlja se i njen novi/stari predsjednik Edin Forto. BHT1 se također posvećeno bavi slučajem smrti djevojčice Džene Gadžun nakon podizanja optužnice protiv troje ljekara. Oba javna servisa prate dešavanja u susjednoj Srbiji te proteste koji već sedmicama okupljaju građane na ulicama a pod nazivom “Srbija protiv nasilja”. Pohvalno je da se drži pažnja na ovakvim temama.

Plus sedmice

BHT1 

Kad se dešavaju katastrofe poput poplava, odluka da publici prenesete dešavanja kroz lične priče onih koji proživljavaju tu katastrofu je najbolji način novinarskog djelovanja. BHT1 upravo ovako i djeluje u Dnevniku, te nam ispovijesti mještana daju puni uvid u katastrofu koja je zahvatila mjesto Sniježnice kod Teočaka. Sličan prilog nam stiže i iz banjalučkog naselja Obilićevo, gdje je vodena bujica napravila veliku štetu i pokrenula klizišta na tom području.

FTV

Crnogorci na privremenim parlamentarnim izborima, a za vlast se bori 15 koalicija i lista. FTV ima reportera Hasana Gabelu u Podgorici, koji donosi atmosferu pred samo glasanje, ali i tokom izbornog procesa, temeljno predočavajući detalje o favoritima, obećanjima, prognozama. Pred sami izborni dan, gost u jednom od javljanja je novinar i publicista Šeki Radončić, koji gledateljima dnevnika pruža kvalitetan pregled situacije u Crnoj Gori.

Minus sedmice

BHT1

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović učestvovala je na Međunarodnom forumu u Astani, prijestolnici Kazahstana. Izjavila je da je njezin boravak u ovoj zemlji bio uspješan sa mnogo mogućnosti za bilateralnu saradnju. Nažalost, nikakvih detalja o ovoj posjeti, konkretnim dogovorima, otvorenim pitanjima, tim pomenutim mogućnostima za saradnju, nemamo u prilogu, koji je zapravo samo protokolarni izvještaj o posjeti jednog zvaničnika.

FTV

Nermin Nikšić ostaje na čelu SDP-a do okončanja lokalnih izbora 2024., odlučeno je na kongresu stranke, a ovaj skup pratio je reporter Admir Pripoljac. Uz sve elemente koji jesu bili dijelom priloga, te sve ono što je vodilo pripremi kongresa, reporter je propustio da nakon emitiranja dijela obraćanja novog/starog predsjednika SDP-a (a u kojem prognozira buduće izborne rezultate) pomene činjenicu o njegovom izbornom rezultatu, odnosno koliko glasača je upravo Nikšiću dalo glas na proteklim izborima, čime bi se u perspektivu stavio njegov legitimitet, ali i pozicija u matičnoj stranci.

About The Author