BHT1 I FTV: Dva lica Vučićevog TV dočeka

PLUS SEDMICE

FTV
Urednička odluka da se Dnevnik 2 poslije duže vremena osvježi gostovanjem uticajnog političara.
BHT1
Murisa Dučanović Šljivar za prilog o kulturnom blagu BiH i arheološkim nalazištima. Neobično dinamičan uradak koji je vrvio od mnogobrojnih informacija.

MINUS SEDMICE

FTV
TV intervju nikako da postane forma u kojoj glavnu riječ vode novinari, a ne gosti.
BHT1
Nezapamćeno vrijeme u Hrvatskoj zahtijevalo je izdašniju pripremu (urednica Samira Krehić).

BHT1 I FTV: Dva lica Vučićevog TV dočeka

Predsjednik Srbije je na različite načine dočekan kod ovdašnjih javnih televizija. FTV je duboko zagledana u prošlost, dok su u fokusu BHT1 bili ekonomija i sadašnjost

 

FTV: Koliko puta je Vučić bio u Istočnom Sarajevu?

5. – 11. septembar 2017.

GREŠKA U NASLOVU: Prva predsjednička posjeta Aleksandra Vučića dočekana je na FTV-u u ozračju prisjećanja na duhove prošlosti, jer u danima prije isticalo se da, iako su ekonomska pitanja bitna, upravo minuli dani koče napredak. Na sam dan Vučićevog dolaska (četvrtak, urednica Amra Zaklan) sažete su sve značajne informacije, posebice u javljanju Antonije Avram, ali uočena je i jedna greška u naslovu iz najavne špice. Udarnu vijest o službenoj posjeti srpskog šefa države pratila je rečenica “Vučić prvi put nakon 1993. u Istočnom Sarajevu”. Ako se radilo i o namjernom uredničkom bockanju i pravljenju aluzije na ratnu prošlost nekadašnjeg radikala, bez obzira na procjene koliko je to bilo umjesno ili ne, nevolja je što činjenice nisu bile na strani urednice. Lider SNS-a je u martu ove godine već bio u Istočnom Sarajevu, kada je u svojstvu premijera razgovarao s Dodikom. Ako se već Vučića htjelo smjelije prozivati na račun njegove blic-posjete Republici Srpskoj u vrijeme zvanične posjete Sarajevu, onda je to trebalo biti zasnovano, za početak, na istinitim činjenicama.

MLAKA PITANJA U VRUĆOJ POLITIČKOJ JESENI: Denis Zvizdić spada u red izvršnih funkcionera koji više nalikuju na tehnokrate nego na profesionalne političare, iako je ovo drugo. Otud razgovor s njim nije lak zalogaj. On sagovornika zavlači u rukavce svojih odgovora ostavljajući utisak da je rekao sve i ništa. U srijedu smo poslije duže vremena konačno u studiju gledali nekog od kreatora aktuelnih politika, tj. predsjedavajućeg Savjeta ministara. I to je bio dobar potez urednika Darjana Babića. Vrućih pitanja je na pretek, a ljetna pauza je sad već iza nas. Ipak, potpredsjednik SDA nije se znojio u razgovoru s Edinom Šečerović. Njena pitanja su uglavnom samo doticala aktuelne teme i bila su odviše blaga i neutralna (“Šta za nas znači ugovor o Transportnoj zajednici?”), kao da prekoputa nije sjedio vodeći političar vladajuće stranke. Tek u trenutku kada ga je priupitala zašto ga je u svojoj posjeti zaobišao hrvatski premijer, novinarka je pokazala nešto više slobode u pripremi. Nejasno je zašto Zvizdić nije upitan o sukobu između Tužilaštva i bezbjednosnih agencija kad je Dnevnik 2 taj dan već otvoren vijestima o najnovijim dešavanjima u sapunici koja se i dalje odvija. Gosta se nije trebalo tretirati kao zvaničnika koji radi svoj posao, već i kao političara od kojeg direktno zavise aktuelni odnosi i čije odgovore zato treba isprovocirati.

IZDVOJENO:

U nedjelju je uvrštena vijest o osnivanju nove političke stranke, Nezavisnog bloka, kojeg su osnovale nekadašnje perjanice SDA. Urednica Šečerović nije propustila da nekoliko puta istakne kako se radi o novim strankama i starim licima, što je, npr., detalj koji nije akcentiran na BHT1.

OCJENA: 5

BHT1: Mnogo bolje nego prethodnih sedmica    

5. – 11. septembar 2017.

VUČIĆ U SARAJEVU 2: BHT1 je u drugačijoj atmosferi dočekao Vučića (četvrtak, urednik Nikola Marković). Uoči dolaska akcenat je bio na ekonomskim pitanjima i razgraničenju na spornim graničnim tačkama, a na sam dan posjete uglavnom su se samo prenosile kurtoazne izjave o dobrosusjedskim odnosima. U prilogu koji je propitao tumačenje posjete, te kakva je težina učinjenog političkog gesta time što je predsjednik Srbije došao samo u Sarajevu, bez paralelnog odlaska u Banjaluku, date su različite ocjene novinara i komentatora. Ali i ovdje je prevladao nešto oštriji ton, te se čini da se topi popularnost koju je nekoć imao prvi čovjek naprednjaka u BiH. Zanimljivo je da niko nije primijetio da je Vučiću u samo mjesec dana uspjelo ono što Tomislavu Nikoliću kao predsjedniku nije ni za pet godina mandata, a to je da posjeti zvaničnike BiH u njihovom glavnom gradu (uočila beogradska štampa). No, BHT1 bar nije falsifikovao činjenice u naslovu, već su izdvojili kako je ovo prva posjeta predsjednika istočnih susjeda poslije šest godina, tj. od Borisa Tadića.

KOLIKO SMO BEZBJEDNI? Dva dana prije, u uredničkoj postavci istog urednika priređen je izuzetan prilog o nadziranju pritvorenika i radu kaznenih ustanova. Ili, u svjetlu posljednjeg bjekstva, o bezbjednosnoj situaciji. Ko to nadzire pritvorenike? Zašto su mogući propusti? Ko snosi najveću odgovornost? Gdje je sustav zakazao? Odgovori na postavljena pitanja su se sami nametali izborom upućenih sagovornika.

IZDVOJENO:

Nedjeljni izbor vijesti iz kulture urednice Svjetlane Topalić vraća vjeru u dnevnike javnih servisa. Po uzbudljivom prilogu Murise Dučanović Šljivar o arheološkim nalazištima, koji nas je upoznao s nekom drugom BiH kojom jezde trgovci antikvitetima i zapadni arheolozi u potrazi za kulturnim blagom, uvjeravajući nas da arheologija i iskopine mogu biti itekako zanimljivo novinarsko štivo, uslijedio je prikaz knjige Radivoja Cvetićanina Konstantinović. Hronika. Ova publicistička knjiga koja sabira život i djelo filozofa Radomira Konstantinovića naišla je na odličnu recepciju kod kritike i bilo joj je mjesto u Dnevniku 2.

OCJENA: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Novi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na različite načine dočekan kod ovdašnjih javnih televizija. FTV je duboko zagledan u prošlost i devedesete promatrao njegov dolazak, dok je BHT1 u fokus više stavljao ekonomska pitanja i aktuelni trenutak. Čini se ipak da je Vučićev imidž nepokolebljivog evropejca i regionalnog pomiritelja izblijedio, sudeći bar po našim medijima, jer su u televizijskim osvrtima, kvalifikacijama i komentarima dominirali ne baš pohvalni epiteti, poput onog da je spin majstor. Konsultovani sagovornici nisu birali riječi o njemu, osim Žarka Papića, koji je bio najsuzdržaniji. Ili koji nas je podsjetio da postoje i pozitivni aspekti u posjeti srpskog predsjednika, prije svega da postoji dijalog na najvišem nivou između dvije zemlje. I to između Sarajeva i Beograda. A ne Beograda i Sarajeva preko Banjaluke, kako je to znalo biti.

 

About The Author