BHT1 I FTV: Čudo neviđeno, borci nestali iz vijesti

PLUS SEDMICE

BHT1
Nije ga bilo.
FTV
Nije ga bilo.

MINUS SEDMICE

BHT1
Predaja odgovora na EU upitnik je dobila specijal koji je bio razvučen i negledljiv.
FTV
Borački protesti nisu dobili ozbiljan tretman.

BHT1 I FTV: Čudo neviđeno, borci nestali iz vijesti

Boračka blokada puteva u času je postala vijest dana za sve medije, osim za BHT1 i FTV

BHT1: Borci u drugom planu (1)

27. februar – 5. mart 2018.

TROMO I RAZVUČENO: Svečana predaja odgovora predsjedniku Evropske komisije, kako je nazvaše na FTV-u, dobila je preko dvadeset minuta u Dnevniku 2 Seida Masnice. Bilo je tu mjesta za svega u specijal izdanju koje je bilo odviše dugo i razvučeno. Podsjećanje na dosadašnji tok evropskih integracija, razgovor sa ekspertom i izjave briselskih i domaćih zvaničnika mogli su stati u mnogo manje minuta. I efekat bi bio ubjedljiviji.

BORCI I SAOBRAĆAJNI KOLAPS STALI U CRTU: Fama oko EU integracija činila se posebice pretjeranom jer na dan kada je, kako nam mediji prenose, Juncker čestitao našim vlastima, zemlja je bila doslovce blokirana. Borci su obustavili saobraćaj na nekoliko najprometnijih saobraćajnica, a o tome smo čuli u formi beznačajne crte tek u dvadeset i četvrtoj minuti. Ili tamo negdje na kraju, kada mnogi gledatelji više ne očekuju udaran sadržaj. Urednik Masnica je očito izgubio mjeru jer dok je s jedne strane iscrpio sav značaj u obradi novog koraka u približavanju Bruxellesu, prosvjede boraca je sveo na nekoliko kratkih izjava. Portali su, primjerice, odmah izvještavali o kolonama i ogorčenim građanima koji su već satima čekali. Centralni Dnevnik je nedopustivo kasnio, potcijenivši značaj saobraćajne blokade i dajući prednost birokratskoj ceremoniji koju su oni zamislili kao aktuelnost koja mora taj dan ići kao glavna vijest. Ovo nije prvi put da javna televizija ne prepoznaje šta je vijest dana. Kao da postoji unaprijed zacrtani dnevni pregled u uredničkoj koncepciji koji se ne može demantovati drugim događajima.

IZDVOJENO:

A onda, drugi dan boračkih prosvjeda, klupko se odmotalo, pa smo mogli razaznati i politički potpis urednika Seida Masnice. Borci i njihova saobraćajna blokada, o kojoj bruji zemlja jer nas sve pogađa, opet su stavljeni u pozadinu, jer u zamišljenoj uredničkoj postavci taj dan se ispriječio drugi zacrtani događaj. Prvi mart kao Dan nezavisnosti i državni praznik. Nakon što smo čuli kako se slavilo taj dan, konačno u trinaestoj minuti saznajemo šta zahtijevaju prosvjednici i kakav je epilog njihove blokade. Iznimno teške optužbe federalnog prvog policajca da iza svega stoje pojedine političke opcije koje kreiraju haos, nisu pažljivije ispitane u Dnevniku 2. Urednik Masnica se nije odlučio od toga napraviti priču, što mu je bila obaveza. Jer ako su već ozbiljno prozvani, trebalo je priupitati opozicione ili pojedine vladajuće stranke iz kojih ne dolazi ministar Čampara kakav je njihov pogled na tu tvrdnju.

OCJENA: 2

 

FTV: Borci u drugom planu (2)

27. februar – 5. mart 2018.

EFEKTNIJE O EU INTEGRACIJAMA: Amra Zaklan se u srijedu takođe bavila posjetom predsjednika Evropske komisije, sve sa prenijetom ocjenom o oduševljenim domaćinima i impresioniranim Evropljanima. Ipak, FTV-ov prikaz je bio kraći, sažetiji, a samim time i gledljiviji. Iako su se tu mogle čuti manje-više iste informacije, i gledatelji su ih lakše mogli pratiti jer nije bilo onog odugovlačenja i forsiranja teme kao na BHT1.

NEDOVOLJNO BITNI ZA NAJAVNU ŠPICU: Demobilisani borci koji su već taj dan bili udarna vijest, nisu dobili svoje mjesto u najavnoj špici urednice Zaklan. Poslije smo mogli čuti i o njihovim zahtjevima i šta se dešavalo na saobraćajnicama, ali događaji su izgleda bili nedovoljno dramatični da dobiju punu uredničku pažnju.

RASPLET: Daljnji scenario je bio isti kao i na BHT1, pa je u četvrtak uslijedio opširniji osvrt na boračke prosvjede. No, tek nakon što smo se prošetali po zemlji i saznali ko je gdje i kako položio vijenac povodom Dana nezavisnosti. Uvod u prilog o prosvjednicima bio je razgovor s Bakirom Izetbegovićem, koji je dobio priliku da prvi da svoj izvještaj. Odnosno, da u svečanoj atmosferi svojih odaja podijeli s publikom mišljenje da se radi o neopravdanim i pretjeranim zahtjevima. Urednica Edina Šečerović, kao ni njen kolega Masnica, nije posvetila pažnju izjavi federalnog ministra unutarnjih poslova koji je prozvao druge političke opcije da su kreirale nerede preko boraca.

OCJENA: 3

 

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Kada se prije četiri godine pisalo i izvještavalo o socijalnim nemirima i bosanskom proljeću, mainstream mediji se baš i nisu proslavili. Osim RTRS-a, koji je u svemu vidio antidejtonsku zavjeru bošnjačkih radikalnih nacionalista, ni mnogi drugi mediji nisu bili naklonjeni prosvjednicima, pa su ih uglavnom tretirali kao vandale koji narušavaju javni red i mir. Četiri godine kasnije na ulicama su demobilisani borci, čiji protesti za sada nemaju ni približno sličnu težinu, ali su na mahove postali događaj dana koji se nije mogao niti smio zaobići. Njihova blokada glavnih putnih pravaca u časku je postala vijest dana. Ali ne i na našim javnim televizijama. Izgledalo je kao da je sve bitnije od blokiranih saobraćajnica i bijesnih demonstranata. Urednici su gubili mjeru i davali prevelik značaj drugim temama, a sve nauštrb događaja koji je načas paralisao zemlju. Radikalni borački zahtjevi o prestanku finansiranja svih boračkih udruženja ili izjave ministra policije o planiranom haosu nisu dobili svoju priču. Ili odgovor u vidu ozbiljnog uredničkog posvećenja. Borci i njihovo zauzimanje puteva u našim su dnevnicima izgledali kao neželjeni sadržaj koji se morao odraditi. Kao ne baš dragi dekor u prazničnoj atmosferi Dana nezavisnosti i novog hinjenog historijskog datuma na našem EU putu. To nas stavlja pred pitanje kako bi izgledali medijski izvještaji da nam se stvarno dogodi neko novo pravo proljeće.

About The Author