BHRT će odlučiti o raskidu saradnje s novinskom agencijom SRNA

Poslovodstvo će se odrediti i o čestoj pojavi politizacije vijesti, iskrivljenog i netačnog tumačenja, posebno događaja iz bliske prošlosti BiH, i manipulacije informacijama

BHRT će odlučiti o raskidu saradnje s novinskom agencijom SRNA

Portal Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) na godišnjicu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma prenio je vijest Novinske agencije Republike Srpske (SRNA) u kojoj je navedeno da je “ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa” što je netačna vijest.

Naime, u Dejtonskom mirovnom sporazumu jasno je navedeno da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i to da BiH nastavlja svoje pravno postojanje u skladu s međunarodnim pravom kao država, uz prilagođavanje njenog unutrašnjeg uređenja prema ovdje sadržanim odredbama te unutar njenih međunarodno priznatih granica.

– Ona ostaje članicom Ujedinjenih naroda te kao Bosna i Hercegovina može zadržati ili zahtijevati članstvo u organizacijama u sklopu sistema Ujedinjenih naroda i drugim međunarodnim organizacijama – navodi se.

Poslovodstvo BHRT-a danas se ogradilo od tog teksta agencije Srna te su najavili da će pokrenuti “postupak i utvrditi odgovornost i sankcije za ovaj novinarski propust” kao i da će razmotriti  obustavu budućeg korištenja servisa agencije Srna.

– Tekst koji je objavljen na portalu BHRT-a u vezi sa obilježavanjem 26 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma novinar portala bhrt.ba prenio je sa agencije Srna. S obzirom na to da se ne radi o objavljenoj istini, obavještavamo javnost da je greška odmah ispravljena – saopćeno je.

Naglasili du da će se Poslovodstvo BHRT-a odrediti i o čestoj pojavi politizacije vijesti, iskrivljenog i netačnog tumačenja, posebno događaja iz bliske prošlosti BiH, i manipulacije informacijama agencije Srna.

Ranije je na BHRT-u novinarka Armiju RBiH u programu nazvala “takozvanom” nakon čega je pokrenut disciplinski postupak protiv voditeljice Zorice Jorgić i urednice Gordane Dragutinović-Mutić.

Netačno i neprofesionalno tituliranje Armije BiH ‘takozvanom’ izazvalo je, između ostalog, burne reakcije gledatelja, korisnika usluga Elektroprivrede BiH, koji jedini plaćaju RTV taksu od koje se finansira BHRT, kazao je tada generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Izvor: Analiziraj/BHRT

About The Author