BH NOVINARI: Obustaviti istražne radnje koje mogu imati negativne posljedice na zaštitu novinarskih izvora i čuvanje profesionalne tajne

Zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice Dušku Jurišić naglasila da su ove radnje neprihvatljive i protivzakonite

BH NOVINARI: Obustaviti istražne radnje koje mogu imati negativne posljedice na zaštitu novinarskih izvora i čuvanje profesionalne tajne

 

Upravni odbor Udruženja BH novinari zatražio je od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da obustavi istražne radnje koje mogu imati negativne posljedice na zaštitu novinarskih izvora i čuvanje profesionalne tajne, a koje su pokrenute u vezi sa naredbom Tužilaštva Bosne i Hercegovine o saslušanju novinara Avde Avdića, urednika portala Istraga.ba, i odgovornih ljudi Hayat TV.

Izrazili su čuđenje zbog telefonskog pozivanja novinara Avde Avdića i uredništva Hayat TV u prostorije Agencije SIPA na davanje iskaza, a da prethodno nisu pismenim putem obaviješteni u kom svojstvu se pozivaju niti u vezi sa kojim krivičnim djelom.

Napominju da su ovakvi postupci suprotni standardima Vijeća Evrope o zaštiti slobode izražavanja i primjeni člana 10. Evropske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda, koji jasno propisuju u kojim okolnostima se novinari mogu isljeđivati i na koji način se provodi postupak legitimnih ograničenja prava na slobodu izražavanja.

– Naredba o saslušanju novinara kosi sa odredbama bh. zakona o krivičnom postupku koje zabranjuju saslušanje novinara radi otkrivanja poslovne tajne i izvora informacija. Novinari i drugi medijski djelatnici mogu i trebaju otkriti svoje izvore samo u slučajevima kada bi njihove informacije mogle pomoći istražnim organima u otkrivanje počinitelja krivičnih djela ratnog zločina i ubistava – podsjećaju iz Udruženja.

Ohrabrili su novinara Avdića i kolege Hayat TV da odbiju dati inspektorima SIPA-e bilo kakve podatke ili dokumente koji bi mogli narušiti tajnost i integritet izvora informacija, sve dok ne budu detaljno upoznati zbog čega su pozvani na davanje iskaza, odnosno o kakvom krivičnom djelu se radi.

Urednik portala Istraga i emisije “Istraga sedmice” Avdić je najavio da otići u prostorije SIPA-e i reći inspektorima da ga ne mogu saslušati, a potom napustiti prostorije.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo je provođenje dvije istrage. Prva se odnosi na objavu snimka razgovora predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića i ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Szijjarta, u kojem govore o “izbornom zakonu u BiH na kršćanskim osnovama”. Taj snimak je objavljen u emisiji “Istraga sedmice” na televiziji Hayat.

Drugi predmet se odnosi na objavu dokumenta na portalu Istraga koji se odnosio na dolazak Danila Vučića, sina srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, na obilježavanje neustavnog dana Republike Srpske.

– Po Zakonu o krivičnom postupku me ne mogu saslušavati ni kao svjedoka. U članu 82. piše da novinar, ne da može odbiti, već da se ne može pozvati kao svjedok. Hoće da me saslušaju u vezi s dolaskom Danila Vučića pod pratnjom, objave dokumenta iz Ambasade Srbije – rekao je Avdić Faktoru.

Dodao je da su kolege sa Hayata već saslušane ove sedmice, na okolnosti objave snimka razgovora Čovića i Szijjarta.

Na pitanje rade li po nekoj prijavi ili službenoj dužnosti, Avdić je odgovorio kako je dobio informaciju da ih je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela obavijestila da je on objavio dokument.

– Objavljen je 9. januara 2023. godine. Poslije godinu i po Tužilaštvo BiH izdaje naredbu da se saslušam. Ne mogu me pozvati po zakonu, ne bi smjeli, da govorim o svojim izvorima – naglasio je Avdić.

Nakon ovih informacija uslijedile su brojne reakcije, a među njima i zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice Dušku Jurišić naglašavajući da ove radnje ne samo da su neprihvatljive, već su i protivzakonite.

Izvor: RadioSarajevo/Faktor

About The Author