Bezizlazna situacija u BHRT-u: Gasi li se državni javni servis?

Blokiranjem računa upitna je egzistencija 870 radnika, njihovih porodica, a BiH prijeti izlazak iz mnogih međunarodnih asocijacija

Bezizlazna situacija u BHRT-u: Gasi li se državni javni servis?

Nakon što je Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine blokirala račun BHRT-a Upravni odbor državnoj javnog servisa izvijestio je Parlamentarnu skupštinu BiH o bezizlaznoj situaciji u kojoj se našao ovaj javni servis koja može dovesti do gašenja BHRT-a i niza pogubnih lančanih posljedica.

Kako kažu, unatoč pozivima menadžmenta BHRT-a na iznalaženju rješenja i prijedloga sporazuma o plaćanju poreskih obaveza na rate i slično nije bilo sluha iz Poreske uprave FBiH.

– Menadžment BHRT-a ne bježi od vraćanja duga i sve što traži odnosi se na prolongiranja obaveza odnosno plaćanje obaveza u mjesečnim obrocima koji će omogućiti nesmetan rad. Činom blokade računa upitna je egzistencija 870 radnika, njihovih porodica, za BiH izlazak iz mnogih međunarodnih asocijacija, posebno evropskih u kojima je BHRT aktivno učestvovao kroz međunarodnu razmjenu programa – kažu iz Upravnog odbora.

Podsjećaju da je BHRT u ovakvu situaciji doveden prije svega zbog nepoštivanja Zakona o javnom RTV sistemu kojeg je donijela Parlamentarna skupština BiH 2005. godine.

– Između ostalog, prema BHRT-u postoje višemilionska dugovanja koja se ne izmiruju usprkos pokrenutim tužbama još 2008. godine. Sudskog epiloga još nema. Kada bi BHRT naplatio ta potraživanja, bili bi likvidni, a bilo bi sredstava za modernizaciju i unapređenje programa. Dugogodišnji je problem što se RTV taksa ne plaća na teritoriju cijele BiH – naveli su.

Pozvali su predstavnike države, kao osnivače javnog RTV servisa u BiH da se hitno uključe u rješavanje ove velike krize.

– Ako se hitno nešto ne poduzme moglo bi doći gašenja Javnog RTV servisa BiH koji pokriva cijelu državu te niza drugih posljedica. Jedan od 14 uvjeta pristupanju BiH Evropskoj uniji je i odgovornost države za rad i stabilno finansiranje javnog RTV servisa. Pokušajmo zajedno naći najbolja rješenje za budućnost i opstanak Radiotelevizije BiH – istakli su iz Upravnog odbora BHRT-a.

Upravni odbor, zaključuju, otvoren je za dogovor, razgovor i saradnju svih koji mogu pomoći u prevazilaženju ove od rata najteže situacije za državnu televiziju.

– O teškoj situaciji i krizi u kojoj se nalazi javni medijski servis BiH upoznali smo sve mjerodavne domaće, evropske i međunarodne predstavnike – navedeno je u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

Izvor: Klix

About The Author