BANJALUČANI TRAŽE PRAVDU ZA DAVIDA, A RTRS IH NE VIDI I NE ČUJE

Plus nedjelje

RTRS

Nijedan izvještaj.
BNTV
Predanost izvještavanju o protestima porodice i građana na kojima se u Banjaluci traži istina o smrti Davida Dragičevića, ali i objavljivanje svih reakcija koje ova situacija izaziva u javnosti Republike Srpske.

Minus nedjelje

RTRS

Cijeli Dnevnik emitovan sedmog jula. Upadljivim ignorisanjem protesta “Pravda za Davida”, na kojem se okupilo blizu 15.000 građana, uredništvo je pokazalo da se do kraja pretvorilo u slugana vlasti ovog bh. entiteta. I da u cijelosti ignoriše interese građana koji ga finansiraju. Jer samo tako se može objasniti činjenica da su i skup gradskog odbora SNSD-a u Bijeljini i posjeta Željke Cvijanović porodici s četvoro djece bili prioritetniji za uredništvo Dnevnika 2 i da im je posvećen i sadržajno i vremenski daleko veći značaj.
BNTV
Nijedan izvještaj.

BANJALUČANI TRAŽE PRAVDU ZA DAVIDA, A RTRS IH NE VIDI I NE ČUJE

Dok BNTV pomjera emitovanje Dnevnika kako bi uživo prenosio protestna okupljanja, RTRS više ne pokušava prikriti da se potpuno otuđio od građana

 

RTRS: Idu izbori, a s njima i britanski “lešinari”

2. – 8. juli 2018.

U TRI REČENICE O DAVIDU DRAGIČEVIĆU: Koliko bi se to građana trebalo okupiti u Banjaluci na protestu na kojem se tražila pravda za Davida pa da to bude vijest dana u Dnevniku javnog servisa RS-a? U maniru preko sto dana ignoriranja ovih dešavanja, a koliko traju protesti u Banjaluci na kojima porodica i sugrađani traže istinu o okolnostima smrti Davida Dragičevića, sve što su gledaocima ponudili  sedmog jula stalo je u tri rečenice koje je pročitao prezenter. Bez procjene o broju okupljenih, ili bilo koje od poruka izrečenih na ovom skupu. No zato je pažnja posvećena navodnim prijetnjama koje su, kako je rečeno, upućene novinarima i uredništvu RTRS-a. A povod za to bio je na web-portalu RTRS-a objavljen tekst u kojem se navode imena i prezimena i ostali lični podaci, kako se tvrdi, učesnika protestnih okupljanja, te zašto su bili ikada prekršajno ili krivično optuženi.

NEOVLAŠTENO OBJAVLJIVANJE LIČNIH PODATAKA: Bit će zanimljivo vidjeti hoće li, kako je najavljeno, RTRS protiv onih koji su im prijetili podnijeti prijave. I to isključivo iz razloga ne bi li se otvorilo i pitanje odgovornosti javnog RTV servisa za neovlašteno objavljivane ličnih podataka građana, ali i odgovornosti onih institucija ili pojedinaca koji u njima rade koji su im podatke dali na uvid. Zbog ovog slučaja očekujemo i reagovanje po službenoj dužnosti Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

SDA ORGANIZIRA PROTESTE U BANJALUCI: Kao u kakvoj jeftinoj predstavi, osmog jula novinari Dnevnika vratili su se dan ranije održanom skupu “Pravda za Davida”. Uz emitovanje saopštenja MUP-a RS-a koji je višestruko smanjio broj okupljenih građana, ali istakao da su istom prisustvovali i građani iz gradova Federacije BiH. I to je bio povod da novinari RTRS-a za komentar pozovu potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića i člana SNSD-a Stašu Košarca, koji “znaju i tvrde da su skup zajedno organizovali Savez za promjene i SDA”. Izvještaj je bio “pokriven” kadrovima snimljenim dok su se građani još okupljali kako bi se stvorio dojam da ih je bilo što manje, ali i fotografijama učesnika skupa.

PREMIJERKA U FOKUSU: Cijeli koncept Dnevnika 2 emitovanog sedmog jula teško da se može nazvati informativnom emisijom. Jer svi događaji toga dana gledaocima su ponuđeni isključivo kao povod da se čuju stavovi članova SNSD-a. S posebnim fokusom na aktuelnu premijerku i kandidatkinju za predsjednicu RS-a Željku Cvijanović.

ŠTA SE NE DOPADA OPOZICIJI? Novinari Dnevnika više se ni ne trude da prikriju animozitet koji osjećaju, da li lično ili po nalogu svojih pretpostavljenih, prema članovima opozicionih partija u RS-u. Tako, bez ikakvog argumenta, u direktnom uključenju iz Narodne skupštine RS, rečeno je da se “opoziciji nije dopalo što je na zahtjev Vlade rasprava o izvještaju Anketnog odbora, koji se bavio utvrđivanjem činjenica vezanih za smrt Davida Dragičevića, ova tačka razmatrana mimo ranije utvrđenog dnevnog reda”.

U SLUŽBI I U INTERESU SAMO SRPSKOG NARODA: Najbolji je opis sadržaja izvještaja Branimira Đuričića o odluci Ministarstva prosvjete RS prema kojoj će od naredne školske godine učenici osnovnih škola u RS-u učiti jezik, povijest, geografiju te poznavanje društva po nastavnim programima iz Srbije. Novinar izdvaja izjavu resornog ministra koji “odbacuje da se time ugrožavaju nacionalni interesi i prava bošnjačkih i hrvatskih učenika”. A šta o tome misle politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata, ili roditelji nesrpskih učenika, Đuričić se nije potrudio da sazna i gledaoce o tome izvijesti.

BEOGRADSKI INTELEKTUALCI O IZBORIMA U BiH: Ako bi se sudilo prema onome što se gledaocima centralnog Dnevnika nudi kao događaji iz Srbije, onda je to sretna zemlja. U kojoj su jedina briga njenoj “intelektualnoj eliti” Republika Srpska i njena politička scena. Tako su u Dnevniku drugog jula gledaoci vidjeli izvještaj o skupu “i beogradske intelektualne elite” koja je razmatrala odnose pozicije i opozicije u RS-u pred predstojeće izbore. Pa se tako moglo čuti da “idu izbori, a s njima i britanski lešinari”, a protiv njih uz Srbe je samo “Rusija kao jedina podrška i nada”.

Izdvojeno

Branka Kusmuk je po ko zna koji put uspjela svojim komentarima pokriti sadržaj događaja o kojem je izvještavala. Riječ je monitoringu Centra civilnih inicijativa o radu Vijeća ministara BiH. Iako su predstavnici CCI-a iznijeli brojne pokazatelje koji svjedoče o mršavim učincima državnih ministara, Branki Kusmuk to nije bilo dovoljno, pa je, u već za nju viđenom maniru, prilog ukrasila epitetima poput “bajkoviti reformisti”.

Ocjena: 1

 

BNTV: Narodna televizija

2. – 8. juli 2018.

REDOVNO O PROTESTIMA: I dok na jednoj strani svjedočimo upadljivom ignorisanju javnog RTV servisa RS-a protestnih okupljanja u Banjaluci na kojima se traži istina o smrti Davida Dragičevića, na drugoj strani, u dnevnicima BNTV-a, više od stotinu dana gledaoci se o tome redovno informišu.

U subotu, sedmog jula, uredništvo BNTV-a cijeli je skup direktno prenosio, pa je zbog toga i emitovanje Dnevnika bilo pomjereno iz redovnog termina u 19.30 sati. U prethodnim danima nastavljena je praksa direktnog uključenja u Dnevnik s banjalučkog Trga Krajine i donošenja dijelova obraćanja Davidovog oca Davora Dragičevića ili nekog od članova grupe “Pravda za Davida”.

LUKAČEVE PRIJETNJE: Od događaja s političke scene RS-a izdvajamo izvještavanje o zasjedanju Narodne skupštine RS. Novinari su gledaoce upoznali s brojnim verbalnim sukobima između predstavnika opozicije, te otvorenim prijetnjama koje je poslaniku Adamu Šukalu u parlamentu uputio ministar policije RS-a Dragan Lukač.

SARADNJA SA NATOM? Gledaoci su imali priliku vidjeti i još jedan od poteza koji oslikavaju licemjerje vlasti u RS-u. Riječ je o izvještaju koji se bavio zahtjevom Civilne zaštite RS Vijeću ministara BiH za novčanu pomoć kako bi učestvovali na zajedničkoj vježbi NATO snaga i Civilne zaštite Srbije u Srbiji. Podsjećamo, upravo su predstavnici Vlasti RS-a najglasniji protivnici ne samo ulaska BiH u tu vojnu alijansu nego i bilo kakve saradnje u okviru pokaznih vježbi.

Izdvojeno

Kako se izbori približavaju, tako se i u Dnevnicima otvara sve veći prostor u kojem opozicija u RS-u promoviše svoje stavove. No važno je istaći da gledaoci imaju mogućnost upoznati se i sa svim bitnim aktivnostima i stavovima predstavnika vladajućih stranaka.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Način izvještavanja o velikom protestnom skupu “Pravda za Davida”, održanom sedmog jula u Banjaluci, još jednom je posvjedočio da RTRS više ni ne pokušava da prikrije da se potpuno otuđio od građana, pogazio sve postulate javnog RTV emitera i pretvorio se u pukog glasnogovornika vlasti. Na drugoj strani, upravo način na koji su gledaoci o ovom događaju, ali i o svakodnevnim okupljanjima Davidove porodice i građana Banjaluke informisani u dnevnicima BNTV-a navodi na zaključak da je ovaj medij postao pravi narodni – koji djeluje u interesu naroda.

About The Author