ATV I FACE TV: ŠTA MEDIJI MISLE O SVOJOJ PUBLICI?

Ljeto ćemo pamtiti po atmosferi vrelih obljetnica kojima su se dokazivali međunacionalni antagonizmi, a preovladava utisak da su i ATV i FACE TV s radošću fabrikovale vijesti s ukusom bliske prošlosti   ATV: ODAKLE DUVAJU OLUJNI VJETROVI? 6. – 12. august 2015. O NOVOM ZAKONU O RADU: U petak (sedmi avgust) bilo je govora o […]

ATV I FACE TV: ŠTA MEDIJI MISLE O SVOJOJ PUBLICI?

Ljeto ćemo pamtiti po atmosferi vrelih obljetnica kojima su se dokazivali međunacionalni antagonizmi, a preovladava utisak da su i ATV i FACE TV s radošću fabrikovale vijesti s ukusom bliske prošlosti

 

ATV: ODAKLE DUVAJU OLUJNI VJETROVI?

6. – 12. august 2015.

O NOVOM ZAKONU O RADU: U petak (sedmi avgust) bilo je govora o novom Zakonu o radu u Republici Srpskoj, a prilog Srđana Traljića bio je koncipiran kroz očitovanje zainteresovanih strana (vlast, sindikat i opozicija). Zanimljivo je da u prilozima o radnom zakonodavstvu gledateljstvo uporno čuje da postoje suprotstavljena gledišta tzv. socijalnih partnera, ali se vrlo malo, ili nimalo, objašnjava oko čega se to lome koplja. Ili bjesomoučno iste izjave. Ako se uopšte lome. Ne bi bilo zgoreg citirati sporne zakonske odredbe koje bi mogle biti izmijenjene, ili proširiti pitanje sindikalistima, kako bi se zaokružila priča i konačno prikazalo šta je suština podignutih tenzija.

TV VOJNA ANALIZA. GODINA 2015: Prošlosedmično blamiranje i blefiranje sa predimenzioniranom obljetnicom Oluje nije bilo dovoljno ATV-u, pa smo u pripremi Marine Mišić (sedmi avgust), novinarke koja se nerijetko izdvajala dobrim pričama, mogli gledati komparativni osvrt na nedavnu hrvatsku i nešto stariju srpsku vojnu paradu. Igor Mandić je davno rekao kako onog momenta kada su se na medijskoj sceni pojavili ini vojno-politički analitičari jasno je bilo kuda idemo. Ne mislim da nas ATV-ovo odmjeravanje hrvatskih i srpskih vojnih snaga treba plašiti, jer radi se o grotesknoj instant analizi, u tobož vojno-tehničkom maniru, što nas tek podsjeća da su vodeći mediji u redovitoj službi održavanja dežurnih antagonizama. Pitanje koje si treba postaviti je po čemu to srpska i hrvatska vojna svečanost zaslužuju pamćenje, i uz to još i poređenje slabašnih mišića kojima paradiraju?

JOŠ MALO O OLUJNIM VJETROVIMA: Nenad Knežević ugostio je novinara Branislava Božića (subota, osmi avgust) da u svjetlu posljednjih regionalnih događaja, kojima se obilježava skora prošlost, porazgovaraju o pomirenju i međususjedskim odnosima. Gost je, uz asistenciju voditelja, revnosno bilježio neoustaške simbole po Hrvatskoj, velikodušne geste mirotvorstva srpskog premijera Vučića i poslovičnu nesređenost i zbrkanost bh. politike. Neobično, ili možda posve obično i očekivano za medij iz Republike Srpske, novi pojavni oblici nacionalizma nisu posmatrani kroz stanje u Banjaluci. Uloga intervjua je valjda bila da utvrdi sliku Hrvatske koja vojno paradira, i Srbije koja moli za pomirenje, čime se ATV stavio u službu produbljenja novostvaranog međunacionalnog nepovjerenja.

JEDNO PITANJE ČINI PRILOG: SDS-ova posjeta Savezu Sindikata RS povodom najavljenih izmjena u radnom zakonodavstvu majstorski je riješena početnim pitanjem Slaviše Bajića kako to da SDS sada podržava sindikalce ako je potpisnik i zagovornik reformske agende (ponedjeljak, deseti avgust). Sve vrijeme priloga nad pažljivo izabranim i izdvojenim izjavama glavnih aktera lebdjelo je vješto postavljeno pitanje, jer agenda je u saglasju sa najavljenim izmjenama o kojima se spekulira. Opet smo gledali uzbudljivu predodžbu dnevnopolitičkih događaja u izvedbi ATV-ovih novinara.

PLUS SEDMICE:

Prilog Slaviše Bajića o susretu SDS-a i sindikalaca. Kratko, efektno, a opet je ostavljen utisak sadržajnosti.

MINUS SEDMICE:

Data je velika pažnja regionalnim pomenima posljednjih sukoba, ali na pristrasan i krajnje tendenciozan način, i taj se trend nastavio još od prošle sedmice.

OCJENA: 6

FACE TV: PORODIČNI ALBUM PORODICE IZETBEGOVIĆ

6. – 12. august 2015.

PRIPREMIO BAKIR IZETBEGOVIĆ: Prilog o godišnjici rođenja Alije Izetbegovića (subota, osmi avgust), našeg prvog demokratski izabranog predsjednika, uz sav prigodan patos u toj najavi, pripremio je njegov sin Bakir Izetbegović. Ne samo što je prilog ispričan kroz njegove izjave već su one i u formi prepričavanja prenosile storiju o velikom državniku. Dnevnik je pretvoren u porodični album porodice Izetbegović, i bio je to doprinos sveopštoj pomami za datumima koje nam valja obilježavati u tekućoj godini, bar prema mišljenju medija. Praksa da političari stvaraju vijesti i otvaraju dnevnike svojim izjavama o bilo čemu, ili da određuju simboličku snagu datuma, moguća je u ambijentu u kojem ne postoje kriterijumi i uređivačka politika.

IZDVOJENO: Ovdje treba napomenuti da je subotnji dnevnik vodila voditeljica koju Face TV nije potpisao, niti je u odjavnoj špici potpisano ime urednika/ce, što se dešavalo i u prošloj sedmici. Još jedan primjer notornog amaterizma.

KO JE KRIV ZA PUTEVE U HERCEGOVINI? Zbog prakse nepotpisivanja priloga i dnevnika, ne znamo ko je zaslužan za odličan nedjeljni prilog o stanju na hercegovačkim putevima, tačnije na putu Ljubinje-Trebinje. Priča je ispričana kroz izjave gradskih oca, a telefonom su prozvani i Putevi Srpske, te je u nekoliko minuta podignuta svijest, ili ukazana pažnja, javnosti o lošoj putnoj mreži. Primjer odgovornog odnosa prema lokalnoj temi koja zaslužuje pažnju.

ŠTA NEDOSTAJE VIJESTIMA IZ SVIJETA? Urednica Erna Saljević uvrstila je u petak, sedmog avgusta, vijest o broju imigranata, prema podacima UNHCR-a, koji su pokušali ući u Evropu u prvih sedam mjeseci tekuće godine. Informacija zaslužuje uvrštenje, ali jednako zaslužuje i širi osvrt jer radi se o temi koja doslovce potresa evropske obale i države. Bio je to povod da se kaže nešto više o aktuelnim evropskim imigracionim politikama, tj. da se vijest približi publici, onako kako joj se približavaju domaće vijesti, po cijenu pristrasnosti. Jer naša TV publika počesto ne poznaje dovoljno dobro kontekst inostranih vijesti i kratki podsjetnik im ne bi škodio. Stoga, ako se novinari već upinju da budu interpretatori ovdašnjih zbivanja, pokatkad bi mogli pokušati oslikati nešto šire i izabranu agencijsku vijest iz svijeta.

OCJENA: 5

MINUS SEDMICE:

Praksa nepotpisivanja priloga i dnevnika.

PLUS SEDMICE:

Prilog o hercegovačkim trošnim putevima. Prozvani su odgovorni, a problemu se pristupilo ozbiljno i istraživački.

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Ljeto ćemo pamtiti po atmosferi vrelih obljetnica kojima su se dokazivali međunacionalni antagonizmi, a preovladava utisak da su i ATV i Face TV sa radošću fabrikovale vijesti sa ukusom bliske prošlosti. Sarajevska televizija je, naprimjer, otvorila dnevnik u protekloj sedmici prigodnim prilogom o godišnjici rođenja A. Izetbegovića, dajući priči topli porodični prizvuk kroz pripovjedanja njegovog sina, a ATV je nastavila kreirati sadržaj na krilima Oluje ugošćujući za tu priliku posebno odabranog analitičara. Sve to ostavlja gorak utisak jer čini se da kreatori medijskih sadržaja imaju veoma loše mišljenje o svojim gledateljima ako smatraju da i poslije dvije decenije njih najviše interesuje rođendan porodice Izetbegović ili snaga hrvatske vojske iskazana na mimohodu. Razlika između dvije analizirane televizije ostaje u tome što ATV-ovi novinari i dalje vijestima daju svoj vlastiti doprinos i pečat, dok se Face ekipa nerijetko odlučuje saopštiti informaciju uopšte je ne obrađujući.

(U ponedjeljak, 17. august čitajte analizu Nine Zelenike: Al Jazeera i N1)

About The Author