ATV I FACE TV: KADA ĆE SE KONAČNO SHVATITI VAŽNOST VODITELJA?

Obje televizije trebale bi posvetiti više pažnje prezentaciji vijesti. Od voditelja ne zavisi samo sadržaj informativne emisije već i ugled televizije, pošto su oni prepoznatljiva lica s kojima se publika olako poistovjećuje ATV: KOLIKO VODITELJI ZNAČE VIJESTIMA? 19. – 25. mart 2015. 100 DANA VLADE RS: Urednik Vlatko Vukotić je u ponedjeljak, 23. marta, podsjetio […]

ATV I FACE TV: KADA ĆE SE KONAČNO SHVATITI VAŽNOST VODITELJA?

Obje televizije trebale bi posvetiti više pažnje prezentaciji vijesti. Od voditelja ne zavisi samo sadržaj informativne emisije već i ugled televizije, pošto su oni prepoznatljiva lica s kojima se publika olako poistovjećuje

ATV: KOLIKO VODITELJI ZNAČE VIJESTIMA?

19. – 25. mart 2015.

100 DANA VLADE RS: Urednik Vlatko Vukotić je u ponedjeljak, 23. marta, podsjetio javnost da se približava 100 dana rada Vlade RS, pa smo tim povodom slušali izjave premijerke Željke Cvijanović, ali i opozicionog lidera Mladena Bosića. Prije svega, bilo je osvježavajuće vidjeti premijerku kako se napokon obraća javnosti, i to s povodom, jer iz nekog razloga najviša izvršna funkcionerka ne radi to često. Jasno je da česta obraćanja dužnosnika ne znače nužno i demokratskiju političku atmosferu, ali premijerski posao podrazumijeva upućenost i uključenost u gotovo sve aktuelne prilike. Pohvalu zaslužuje urednička odluka da se posebno obilježi prvih sto dana Vlade, ali to je ipak zahtijevalo posvećeniji pristup. Naprimjer, kompilacijom najznačajnijih aktivnosti ili najkontroverznijih odluka, gledateljstvo se moglo podsjetiti na dosadašnji rad. Ili se mogla napraviti omanja anketa među analitičarima, sindikalistima i privrednicima s izvučenom srednjom ocjenom Vlade. Nije bilo dovoljno samo suprotstaviti izjave opozicionara i predstavnika vlasti. To svakodnevno gledamo i slušamo i to nas ne može podsjetiti da je vrijeme za prvi presjek rezultata.

MAJSTORIJE PREZENTOVANJA: ATV Vijesti je u ponedjeljak i utorak ponovno prezentovala Tatjana Trninić, demonstrirajući osebujnu suptilnost prezentiranja. Bez suvišnih ekspresija i naglašavanja svake riječi (odlika ostalih ATV prezentera), ATV Vijesti u interpretaciji Trninićke odvijaju se umjerenim tempom kojim voditeljka u potpunost vlada, uvjeravajući publiku u bitnost saopštenih informacija. To značajno unapređuje kvalitet ATV Vijesti, bez obzira na sadržinu, te bi stoga menadžment televizije trebao razmisliti da uloži više truda i vremena u obuku ostalih prezentera.

IZDVOJENO: U ponedjeljak smo slušali Mladena Bosića kako se sa iste konferencije oglašava i pojavljuje u tri priloga i tri različita povoda, što su emitovana skoro jedan za drugim. Takav pristup pretvara informativnu emisiju u tematski blok posvećen jednoj osobi i urednici bi trebali izbjegavati situacije kada koriste izjave sa jedne konferencije u više od dva priloga. Priprema priloga izgleda siromašno ako se koristi materijal sa iste konferencije za sve potrebe, čak i kada se radi o opravdanim okolnostima.

DOBRO PITANJE ČINI DOBAR PRILOG: I opet je na vidjelo isplivao kvalitet političke redakcije ATV-a unatoč skromnijim priredbama ranijih sedmica. Kako je konstantno pratio suđenja u Okružnom sudu u Banjaluci, Slaviša Bajić postavio je pitanje o javnosti suđenja. Kakva su iskustva drugih novinara i snimatelja? Kakva je praksa drugih sudova u zemlji, ali i regionu? Zašto Okružni sud u Banjaluci važi za veoma tajnovitu instituciju? Šta kažu advokati? A šta medijski radnici? Odgovore na sva pitanja dao nam je Bajić. Ispitujući. Interesujući se. Razmišljajući, zapravo, šta to sve znači javnost suđenja i kako izgleda u našem kontekstu. Po ko zna koji put mogli smo se uvjeriti da je ponekad za dobar prilog dovoljno imati prava pitanja.

PLUS SEDMICE:

Prilog Slaviše Bajića o javnosti suđenja. Novinar je otvorio bitnu temu propitujući prakse iz zemlje i regiona postavljanjem preciznih pitanja.

MINUS SEDMICE:

Nije bilo priloga koji zaslužuje taj epitet.

OCJENA: 8

 

FACE TV: DVA LICA TV RAZGOVORA

19. – 25. mart 2015.

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA INTERVJUISANJA: Urednica Naida Pekmezović ugostila je Elmedina Konakovića, novog premijera Kantona Sarajevo, u utorak, 24. marta, dopuštajući mu da on određuje tok  razgovora. I to će se svaki put dogoditi u situaciji kada je gost izvršni funkcioner kojem se ne postavljaju konkretna, ozbiljna i pripremljena pitanja, već mu se plasiraju komentari kao što su: “Vi se sigurno sad polako upoznajete sa situacijom.”

POŽELJNA LAKOĆA INTERVJUISANJA: Samo dan prije, urednica Erna Saljević demonstrirala je, razgovarajući s predstavnicom Vanjskopolitičke inicijative BiH, kako je TV razgovorom moguće demistifikovati političke procese, pod uslovom da su pitanja dobro pripremljena i da se zna šta se želi čuti od sagovornika. Saljevićka je pažljivo gradila razgovor, skidajući veo s uobičajenih riječi o evrointegracijskim procesima, a sve radi razumljivosti i predstavljanja teme široj publici. Pitanja su bila jednostavna i direktna, i tražila su jasnu poentu sagovornice. Pothvat vrijedan pomena, naročito ako se zna da se radilo o gotovo prvom intervjuu u izdanju dnevnika Face TV-a koji se izdvojio kvalitetom i afirmativnim pristupom.

ŠTA GLEDALAC OČEKUJE OD TEMATSKOG PRILOGA? U dnevniku Erne Saljević u srijedu, prikazan je poduži tematski prilog o stranim investicijama, s namjerom predočavanja hitnih reformi koje treba preduzeti. U pripremi su dominirale izjave direktorice Agencije za unapređenje stranih investicija, a stiče se dojam da tema ipak iziskuje više sagovornika. Na početku priloga apostrofirano je da ćemo u nastavku čuti koje reforme treba preduzeti, ali gledaoci su ostali uskraćeni za detaljnije informacije od ponavljanja floskule o kompleksnom pravnom okviru. Iznevjerena su očekivanja gledateljstva, jer ako najavite tematski prilog naglašavajući njegovu bitnost, i da će biti riječi o konkretnim rješenjima, onda morate imati u vidu da gledaoci s povećanom pažnjom prate izrečeno. I da se oni prije svega po završetku priloga moraju smatrati informisanijim i upućenijim u problematizovanu temu.

IZDVOJENO:

Prezenteri dnevnika Face TV-a trebali bi povesti računa o formulacijama kojima vežu dva priloga, izbjegavajući rečenice kao što su: “Idemo malo do Kantona Sarajevo…” (Erna Saljević, nedjeljni dnevnik). Rješenje je ili da se uopšte ne vezuju prilozi kratkim umetnutim rečenicama, ili da se to čini prikladnim i smislenim opaskama. Naprimjer, ATV Vijesti služe se drugom varijantom, mada ako se prezentacija sadržaja želi učiniti dinamičnom, opaske što uvezuju različite priloge čine se suvišnim.

PLUS SEDMICE:

Intervju Erne Saljević o evropskim integracijama BiH jer je novinarka insistirala na pitanjima što doprinose razumljivosti sagovornika i teme.

MINUS SEDMICE:

Dnevnici Face TV-a i dalje su (nešto manje nego ranijih sedmica) zasićeni konferencijskim vijestima, ili prilozima zasnovanim na neuređivanim izjavama s konferencija. Krajnji efekat je – teško gledljiv i zamoran sadržaj.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Sedmica u kojoj se izdvojilo nekoliko pohvalnih priloga i pristupa, a posebno raduje to što su obje televizije njegovale kvalitete po kojima se izdvajaju. U slučaju ATV-a, to je otvaranje bitnih tema, a u slučaju Face TV-a, posvećeno objašnjavanje značenja i značaja naizgled istrošenih pojmova što se odnose na evropske integracije. Obje televizije bi trebale posvetiti više pažnje prezentaciji vijesti, konačno shvatajući ulogu voditelja informativnog programa, od kojih ne samo da zavisi i sam sadržaj informativne emisije već i ugled televizije, kako su oni prepoznatljiva lica sa kojima se publika olako veže.

(U ponedjeljak, 30. marta čitajte analizu Dragana Markovine: Al Jazeera i N1)

About The Author