ATV: DRUGI PROGRAM RTRS-a
BNTV: DOSLJEDNO O ŽIVOTNIM PROBLEMIMA

IZDVAJAMO

Bošnjački politički establišment i dio međunarodne zajednice referendum osporavaju, ali gledaoci ostaju uskraćeni za njihove argumente. Privatni medij ima slobodu zauzimanja strane, no u tom slučaju ne i pravo da svoj rad smatra profesionalnim. Pogotovo kada je riječ o pitanjima koja zadiru u temelje državnog uređenja i potencijalna su prijetnja unutrašnjoj stabilnosti. Nažalost, u duboko podijeljenoj zemlji i mediji postaju tek dio etničke matrice podjela, čija su kolateralna šteta profesionalno i objektivno izvještavanje.

ATV: DRUGI PROGRAM RTRS-a <br> BNTV: DOSLJEDNO O ŽIVOTNIM PROBLEMIMA

Monitoring centralnih informativnih emisija ključnih elektronskih medija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska pokazao je da, koliko god se razlikovale njihove uređivačke politike, postoje teme oko kojih u načinu prezentacije dosežu tačku (ne)profesionalnog konsenzusa.

Mjesec koji je na izmaku obilježila je najava referenduma o Danu RS, zakazanom za 25. septembar. Očekivano, RTRS nije odustao od „nacionalne matrice“, pa su i izvještaji ostali u prepoznatljivim okvirima „odbrane prava RS da isti održi“. U službu „odbrane tog prava“ javni servis RS-a stavio je svu lepezu podobnih eksperata i analitičara. I, naravno, ankete među građanima u ovom bh entitetu. Iz čije – jednostavno ne možemo ne primjetiti i ne zabilježiti – pohabane odjeće i bezubih usta vrišti siromaštvo. No to je manje bitno za javni entitetski servis. Koji ionako javnosti već godinama svjesno servira sliku virutalne stvarnosti. U kojoj nema ni siromaštva, ni nezaposlenosti ni bilo kakvih problema. Otuda je bitan samo referendum i bitno je da su svi oni siromašni i obespravljeni  za referendum, „za pravo Srpske da slavi svoj praznik“.

Horskoj podršci referendumu svim raspoloživim snagama pridružila se i Alternativna TV. Iako se već danima u javnosti vrte potpuno identične izjave onih koji referendum brane i onih koji ga osporavaju, isti je i dalje udarna tema u centralnim vijestima ove TV kuće. Stajati uz „prava svog naroda“ tako postaje imperativ. Po cijenu da se javnosti i uskrati puna informacija. Kao što to bilježimo 22. augusta, kada se svjesno posegnulo za kraćenjem izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Naime, iako su i srpski premijer i ministar spoljnih poslova Aleksandar Vučić i Ivica Dačić u nekoliko navrata izjavljivali da se neće miješati u unutrašnje odnose u BiH po pitanju referenduma, Nikolić je, uz ponavljanje istih stavova, ipak jasno kazao da bi vlast u RS povodom ovog pitanja morala razmišljati i u kontekstu regionalne stabilnosti. ATV to objavila nije.  Ali zato iz večeri u večer svjedočimo posezanjem za izjavama predstavnika političkog i javnog života u RS-u koji, poput mantre, ponavljaju da je „referendum demokratsko pravo svakog, pa i srpskog naroda“.

Tako se i, navodno, tematski pristup ovom pitanju svodi na sve samo ne na analizu problema. Bošnjački politički establišment i dio međunarodne zajednice referendum osporavaju, ali gledaoci ostaju uskraćeni  za njihove argumente. Privatni medij ima slobodu zauzimanja strane, no u tom slučaju ne i pravo da svoj rad smatra profesionalnim. Pogotovo kada je riječ o pitanjima koja zadiru u temelje državnog uređenja i potencijalna su prijetnja unutrašnjoj stabilnosti. Nažalost, u duboko podijeljenoj zemlji i mediji postaju tek dio etničke matrice podjela, čija su kolateralna šteta profesionalno i objektivno izvještavanje.

Na drugoj strani, BNTV čak i u jeku najveće euforije oko pitanja hoće li referendum biti održan, ostaje vjerna sama sebi. Ljudi i ono od čega se živi i dalje su u fokusu Dnevnika 2 ove medijske kuće. O referendumu se, naravno, izvještava, ali tako da  se bez selekcije izjava (slučaj Nikolić)  ili stavova političkih predstavnika bošnjačkog naroda, gledaocima prezentira sve što treba da čuju i vide.

About The Author