RTRS I BNTV: Sasvim je u redu da sekularna država rukovodstvo bira u manastiru, pod kontrolom vladike

Obje medijske kuće posebnu pažnju posvećuju izboru skupštinskog rukovodstva Crne Gore. I obje prihvatljivim smatraju da se u sekularnoj državi kadrovska politika vodi u manastiru, pod paskom Amfilohija

RTRS I BNTV: Sasvim je u redu da sekularna država rukovodstvo bira u manastiru, pod kontrolom vladike

RTRS: Svi u napad, jedan je Radovan

21. – 27. septembar 2020.

ODBRANA I POSLJEDNJI DANI: Odbrana časti i ugleda Radovana Viškovića od „neutemeljenih napada političkog Sarajeva, SDA te medija i paraobavještajnih struktura pod kontrolom te stranke„ činila je okosnicu dnevnika emitovanih u nedjelji iza nas.

Gledateljima su na uvid ponuđeni „brojni dokazi“ koji potvrđuju da se premijeru RS-a pakuje umiješanost u genocid počinjen u Srebrenici, a sve u cilju – kako to navode iz SNSD-a, a prenose novinari RTRS-a – da bi se pažnja javnosti u Federaciji BiH skrenula s problema koji potresaju SDA.

Tužilaštvo BiH jedina je institucija koja ima ne samo zakonsku nego i moralnu obavezu prema žrtvama srebreničkog genocida i njihovim porodicama da svim spekulacijama u ovom slučaju stane u kraj. Jasnim informacijama javnosti da li se protiv Viškovića vodi ili ne vodi istraga zbog počinjenih ratnih zločina. A dok se to ne desi, političarima će ova ogromna ljudska tragedija biti samo još jedno sredstvo za vođenje predizborne kampanje.

NE DIRATI HDZ: Ne prođe nedjelja a da se u dnevnicima ne emituju izvještaji o brojnim problemima s kojima se suočavaju Srbi u Federaciji BiH. U pravilu to se odnosi na povratničku populaciju i to u one kantone u kojima vlast drži HDZ BiH. No, umjesto jasnog adresiranja odgovornosti, sve ostaje na paušalnim konstatacijama kako „lokalne vlasti nemaju razumijevanja i interesa da se Srbima osigura održiv povratak“. Takav pristup krajnje je licemjeran, ali za RTRS i očekivan. Jer treba imati u vidu da je javni servis RS-a samo glasnogovornik aktuelne vlasti na čelu sa SNSD-om. Strankom kojoj je HDZ BiH strateški državni partner.

NOVE TENZIJE: Koje su to obavještajne službe jednom banjalučkom portalu dostavile „podatke da su grupe vehabija u BiH 2017. godine planirale atentate na Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina“? Ako ti podaci postoje, zašto se o njima već tri godine šuti? I na temelju čega bilo ko ima pravo imenom i prezimenom bilo kojeg pojedinca javno optužiti kao inicijatora atentata? Sve su to pitanja na koja gledatelji u Dnevniku 2 emitovanom 25. septembra nisu dobili odgovore. Ali cilj objavljivanja takve vrste „vijesti“ nije skretanje pažnje javnosti na ozbiljne sigurnosne prijetnje u BiH, već samo dodatno podgrijavanje međunacionalnih tenzija.

Ocjena: 1

 

BNTV: Je li Trebinje fakat Srbija?

21. – 27. septembar 2020.

O RADOVANU NIŠTA: Koliko god se uredništvo Dnevnika RTRS-a upinjalo da otkloni svaku sumnju u odgovornost Radovana Viškovića za učešće u srebreničkom genocidu, toliko je upadljivo ovu temu BNTV ignorisao. Tek, u Dnevniku 25. septembra emitovana je vijest da članovi Vlade RS daju punu podršku premijeru, bez ikakvih dodatnih pojašnjenja povoda za istu.

Kada se u izvještaju sa sjednice Narodne skupštine RS navede da je „rasprava ponijela poslanika SNSD-a Srđana Mazalicu“, očekuje se i emitovanje njegove tvrdnje da je „Trebinje bilo u Srbiji, da je Trebinje Srbija“. Umjesto toga, ta „ponesenost“ odnosila se na Mazalicinu „analizu“ porodičnog stabla poslanika SDS-a Nebojše Vukanovića. A što se tiče tvrdnji poslanika SNSD-a da je Trebinje Srbija, logičan je zaključak da se mišljenja BNTV-a po tom pitanju podudaraju s njegovim.

POVRŠNO I SA ZAKAŠNJENJEM O STEVANDIĆEVOM SPOTU: Za uredništvo Dnevnika nije bila vijest ni predizborni spot Ujedinjenje Srpske, koji je zbog diskriminirajućeg sadržaja izazvao lavinu negodovanja u cijeloj BiH. S nekoliko dana zakašnjenja, tek je uzgred spomenut u analizi koja se bavila načinom na koji vladajuće stranke u Republici Srpskoj javne resurse koriste za vođenje predizborne kampanje, mada se spot ne može dovesti u vezu s temom te analize.

Ocjena: 2

Komparativna analiza

Obje medijske kuće posebnu su pozornost posvetile izboru novog skupštinskog rukovodstva Crne Gore. BNTV je izvještajem o tome otvorio Dnevnik 23. septembra, a RTRS je poslao ekipu da bi o istom izvještavala. U više navrata smo ukazivali da ni RTRS ni BNTV nisu ni pokušavali prikriti naklonost prema strankama koalicije koje su pobijedile na parlamentarnim izborima u toj državi, jednako kao što su bezrezervno podržavali Srpsku pravoslavnu crkvu u sporu oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Iz tog aspekta nameće se i logičan zaključak da sasvim prihvatljivim smatraju da se u sekularnoj državi izbor novog rukovodstva dogovara u manastiru i pod paskom vladike Amfilohija, pa je taj događaj tek uzgred spomenut.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Tema Tijane Milinković posvećena netransparentnosti načina raspodjele novca iz Kompenzacionog fonda RS namijenjenog za pomoć privrednim subjektima čiji je rad bio ugrožen zbog Covida-19. Novinarka je upozorila da Vlada RS odbija saopštiti podatke kome je novac i po kojim kriterijima dodijeljen, da o tome informacije nemaju ni svi članovi fonda, za razliku od vlada Federacije BiH i Brčko distrikta, koje na sedmičnom nivou objavljuju kojim privrednicima je i koliko novca dodijeljeno kao pomoć u prevladavanju problema.

Minus sedmice

RTRS
U obilju neprofesionalnih i tendencioznih izvještaja koji postaju konstanta uređivačke politike Dnevnika 2, sve je teže izdvojiti minus nedjelje. Izbor je ipak pao na uradak Branke Kusmuk emitovan 25. septembra. Toga dana Centralna izborna komisija počela je proces štampanja glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore u BiH. Za Kusmuk to nije bila vijest, ali joj je obraćanje predsjednika CIK-a bio povod da u već viđenom maniru da na volju svojim komentarima. Upute CIK-a lokalnim zajednicama oko načina glasanja zbog pandemije nazvala je „željotekom CIK-a“. Potom konstatovala da „biračka mjesta trebaju izgledati kao COVID ambulante“. Iz svega rečenog ostaje pitanje šta je poruka. Da su se izbori trebali odgoditi, ili pak da je trebalo odustati od poštivanja epidemioloških mjera i dopustiti da biračka mjesta postanu novi klasteri, jer su gradove i opštine u BiH toliko siromašne da ne mogu osigurati preporučene mjere?
BNTV
Evidentno je da je Republika Srpska opterećena brojnim ekonomskim problemima, da vladajuće stranke javne resurse obilato koriste kako bi promovisale svoje stranke pred lokalne izbore i da su to pitanja od kojih ne treba okretati glavu. Ali kada se u cilju afirmisanja Draška Stanivukovića, kandidata opozicije za gradonačelnika Banjaluke, u pravilu njega pita za komentar svih tih pojava, onda teme koje se otvaraju gube na značaju.