APEL SDA I PRAVOSUĐU: Ne dirajte Husu Ćesira, haram je!

Šta je nesretnik pogrešno uradio što se kosi sa dobrim običajima SDA? Je li bahat, agresivan, bezobrazan? Jeste. Da li ima nekoliko firmi izdašno prikačenih na javni budžet? Ima. Da li se uspio volšebno obogatiti u zemlji koja ne zna ni šta je privreda niti tržište? Jeste. Kao što i sami znate, to je sve što se očekuje od jednog uspješnog člana SDA

APEL SDA I PRAVOSUĐU: Ne dirajte Husu Ćesira, haram je!
Foto: Žurnal

Poštovani čelnici SDA, članovi, simpatizeri, omladino, pripadajući vam tajkuni i rodbina, do sada nisam imao priliku da vam se obratim i žao mi je što to činim ovim neveselim povodom.

Kao što znate ali vas nije briga, predsjednik vaše općinske organizacije u Novom Gradu Huso Ćesir danas je napao fotografa Žurnala s namjerom da mu razbije kameru i nanese kakvu bilo fizičku ozljedu. Znam, mnogi od vas će reći “pa šta onda, šta su sve Bošnjaci pretrpjeli u prošlom ratu” i u pravu ste, pa ću zbog toga odmah preći na stvar, jer znam da imate pametnija posla – država se još uvijek nije potpuno raspala niti je baš sva imovina razgrabljena.

Ne obraćam vam se zbog našeg fotografa, evo gledam ga, mlad je, živahan, zaboraviće nemili incident, koliko sutra ćete vi smisliti neki novi belaj da mu natovarite na pleća. Zabrinut sam za sudbinu vašeg općinskog predsjednika.

ŠTA JE POGREŠNO URADIO

Ne dirajte Husu Ćesira, haram je!

Šta je nesretnik pogrešno uradio što se kosi sa dobrim običajima SDA? Je li bahat, agresivan, bezobrazan? Jeste. Da li ima nekoliko firmi izdašno prikačenih na javni budžet?  Ima. Da li se uspio volšebno obogatiti u zemlji koja ne zna ni šta je privreda niti tržište? Jeste. Kao što i sami znate, to je sve što se očekuje od jednog uspješnog člana SDA i to je sve čemu teži vaš podmladak.

Da skratimo, nije ovo laskanje nego čista istina – Huso Ćesir je ideal SDA kreature!

Gdje je u ovom incidentu, molim vas lijepo, Husin grijeh? Šta je učinio drugačije od onoga što svakodnevno radi Sebija Izetbegović, recimo, koja je poznata po prijetnjama radnicima “da će je zapamtiti” i da će im “iščupati grkljan”. Nesretni Ćesir je zaprijetio tek razbijanjem kamere, što je znatno bezazlenije, složićemo se.

Sem toga, sjetite se šta je ovaj vaš Semir Efendić, načelnik Novog Grada, napisao o njemu u posebno nadahnutom facebook statusu:

– Huso Ćesir je jedan od najbrazovanijih, najprincipijelnijih i najhrabrijih ljudi koje sam ikada upoznao, a to su osobine koje se rijetko sretnu u istom čovjeku.

Možda je Efendić navikao da gazi, ali to ne znači da se trebaju gaziti njegove riječi.

U istom facebook statusu on je predvidio mogućnost izbijanja sličnog nemilog incidenta kao što je ovaj današnji:

– Neka stanovnici Novoga Grada znaju, kada god nešto ružno čuju ili pročitaju o njemu, da je to dio zlonamjerne propagande…

BUDITE RAHAT

Kao što vidite, ako ste zabrinuti kako će reagirati javnost, budite i tu rahat. Javnost je već upozorena da je ovo propaganda. A i šta bi javnost dobila njegovom smjenom? Ništa. Znate i sami da je vaša stranka puna takvih kao što je Huso.

Šta je uspješno uradila SDA od kako vodi ovu državu? Opet ništa, izuzev što je regrutirala armiju tajkuna koji su u formi skakavaca preuzeli teritoriju koju je prije njih kontrolirala Armija RBiH.

Njegovom smjenom vi biste ostali bez vjernog stranačkog vojnika a na Husino mjesto došao bi isti takav bahati, agresivni, bezobrazni skakavac pa javnost ne bi ni uočila neku razliku. Znate kakav je naš narod, vjerovatno bi rekao: SDA ko SDA, ista…

I vaše pravosuđe molimo da ništa ne poduzima. Taman smo se navikli na njihove postupke. Jer, znate, oduvijek smo se čudili kako je moguće da u temeljno opustošenoj zemlji niko nikada nije odgovarao niti je nekom tajkunu oduzeta makar torbica. Moguće je, ukoliko uspostavite pravnu praksu u kojoj je kriva žrtva, a ne nasilnik. I u ovom slučaju pretpostavljam da će tužioci procijeniti, nakon pregledanja snimka, da je fotograf sam sebe napao. Nakon takve ekspertske analize vjerovatno će ga saslušati na okolnosti “zašto je to učinio”,  “ko ga je nagovorio na to” i “ko su mu izvori”.

I vaše medije zamolite da ništa ne poduzimaju. Znam da se oni već pripremaju, u najboljoj maniri istraživačkog novinarstva, da ga pozovu u kakvu TV emisiju i ispitaju da li je Adi ispunio sve visokoprofesionalne novinarske standarde dok ga je Huso tukao. Ne kažem da možete uticati na njihovu uređivačku politiku, samo vas molim da im suptilno naredite da se ne zamaraju. Imaju oni dovoljno posla, slomiše se u objektivnom ignorisanju vašeg kriminala.

Dakle, slobodno se opustite, kao da vas se ovaj slučaj nimalo ne tiče. Evo, opet gledam ovog našeg Adija, mlad je, živahan, preživjeće. Mogli biste ga još godinama marisat, ako vam dozvoli.

IMATE NAŠU PODRŠKU

Ali, ako baš insistirate da nešto učinite, možete se malo angažirati oko vašega Huse. Bilo bi lijepo da ispitate kako je moguće da su njegove dvije firme u posljednje tri godine na javnim nabavkama dobile 1,3 miliona maraka, sve od javnih preduzeća koje vode isključivo SDA direktori.

Ako mislite da ni to nije dovoljno onda možete, slobodno što se nas tiče, da mu oduzmete nezakonito stečenu imovinu i strpate ga u zatvor.

Za tako nešto od nas uvijek imate podršku. Pomoći ćemo vam koliko možemo. Evo, već koliko sutra ponudićemo vam precizan pregled njegovog poslovanja. Vi, naravno, već znate o čemu se radi jer učestvovali ste u svim Husinim poslovnim trjumfima ali mi smo to za vas, zlu ne trebalo, sve uredno popisali i poredali. Pa bujrum…

Hvala lijepo na strpljenju. Poselamiću Adija. Vi nemojte Husu.

Tekst, uz dozvolu, prenosimo s portala Žurnal.info 

About The Author