Amazon otpušta još 9.000 zaposlenika

Smanjenja su uslijedila nakon ciklusa otpuštanja najavljenog prije nekoliko mjeseci koji je uticao na gubitak više od 18.000 radnih mjesta

Amazon otpušta još 9.000 zaposlenika

Amazon planira otpustiti 9.000 korporativnih i tehnoloških radnika do kraja aprila, dodajući tu cifru onih 18.000 radnih mjesta koje je već ukinuo krajem prošle godine i u januaru, rekao je Andy Jassy, izvršni direktor kompanije.

Otpuštanja, koja iznose manje od tri posto njegove korporativne radne snage, ciljat će radnike u nekim od Amazonovih najprofitabilnijih odjela, koji su prethodno bili pošteđeni, uključujući Amazonovo poslovanje u oblaku i oglašavanje.

Prema finansijskim analitičarima i dokumentima, ta su dva segmenta poslovanja operacije s mnogo višom maržom od Amazonove osnovne maloprodajne djelatnosti.

Jassy je u bilješci upućenoj zaposlenicima napisao da je na godišnjoj sjednici  za planiranje koju su čelnici kompanije završili prošle sedmice bila fokusirana na racionalizaciju troškova i broja zaposlenih.

– Najvažnije načelo našeg godišnjeg planiranja ove godine bilo je da budemo štedljiviji, a to činimo na način koji nam omogućuje da i dalje snažno ulažemo u ključna dugoročna korisnička iskustva za koja vjerujemo da mogu značajno poboljšati živote kupaca i Amazon u cjelini – napisao je.

Više od godinu dana Jassy teži smanjenju troškova u Amazonu. Kompanija je brzo zapošljavala tokom pandemije i dala prioritet nekim projektima kojima nedostaju da bi postali profitabilni.

Kazao je da uprava još nije odredila radnike koji će biti otpušteni, ali da očekuje da će to učiniti do sredine ili kraja aprila. Rekao je da kompanija još uvijek može nastaviti s nekim “ograničenim zapošljavanjem” u strateškim područjima.

Gotovo svaka velika tehnološka kompanija otpustila je radnike. Prošle sedmice Meta, matična kompanija Facebooka, objavila je planove za otpuštanje oko 10.000 zaposlenika, ili otprilike 13 posto svoje radne snage, što je dio onoga što je njen izvršni direktor Mark Zuckerberg nazvao “godinom učinkovitosti”. Krajem prošle godine već je otpustio 11.000 radnika.

Izvor: New York Times

About The Author