Žene u Turskoj solidarne sa ženama u Iranu

Pjevačica Melek Mosso odrezala je pramenove kose prije nego što je rekla ‘niko nam ne može uzeti slobodu’

Žene u Turskoj solidarne sa ženama u Iranu
Foto: Hayat.ba

Od video kampanja koje kruže društvenim medijima do uličnih protesta i pjevačica koje režu svoju kosu na pozornici – žene iz svih sfera života u Turskoj izrazile su solidarnost s učesnicima protesta koji još uvijek traju u Iranu.

Protesti su organizirani 21. septembra ispred iranskog konzulata u Istanbulu, a učesnici su držali  fotografije i transparente Mahse Aminija, za koju se tvrdi da je podlegla ranama u policijskom pritvoru. Lokalna policija spriječila je održavanje sličnog protesta na kultnom istanbulskom trgu Taksim 20. septembra, prema.

Žene širom Turske pridružile su se protestima u znak solidarnosti u danima nakon vijesti o smrti Mahse Amini u rukama iranske policije za moral.

Turska prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) rekla je u izjavi za medije da stranka osuđuje ubistvo Mahse Amini od strane despotske moralne policije, navodeći da podržavaju bunt žena ističući da „Vaš protest je i naš protest“.

– Ova borba je zajednička borba za slobodu jer svi jako dobro poznajemo taj mentalitet animoziteta prema ženama. Protiv smo sistema kojim dominiraju muškarci koji pokušavaju ostati opstati otimajući prava i živote žena – naveli su.

Najavili su da će nastavit pozivati ​nadležne na odgovornost za sve femicide. I još jednom sa svih strana gdje se bore, pozdravili su proteste na iranskim ulicama, slogane ‘Jin, Jiyan, Azadi’, što na kurdskom znači “žene, život, sloboda”.

Na koncertu 26. septembra turska pjevačica Melek Mosso odrezala je pramenove kose prije nego što je rekla: “Večeras pjevam svoje pjesme za sve žene, niko nam ne može uzeti slobodu”. Osnivač, umjetnički direktor i dirigent poznatog Jazz zbora Bogazici tweetao je “Dosta!”.

Obraćajući se novinarima u Ankari 29. septembra rujna, čelnik opozicione Republikanske narodne stranke (CH), Kemal Kılıçdaroğlu, rekao je da žene ne bi trebale biti te koje plaćaju cijenu u bilo kojoj zemlji ili kutku svijeta.

Među članovima vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK) izostala je glasna podrška protestima u Iranu, a u razgovoru za Al-Monitor producent Isin Elicin je kazao da šutnja nije nimalo iznenađujuća s obzirom na iskustvo vladajuće stranke tokom protesta širom zemlje u Geziju i stalnih skupova koje su organizirale žene protiv povlačenja iz Istanbulske konvencije.

Izvor: GlobalVoices

About The Author