Rusija kaznila TikTok zbog ‘LGBT propagande’

TikTok optužen da promovira LGBT, feminizam i iskrivljenu reprezentaciju tradicionalnih seksualnih vrijednosti

Rusija kaznila TikTok zbog ‘LGBT propagande’
TIKTOK - Logo

Rusija je kaznila TikTok jer nije izbrisao sadržaj koji krši ruske zakone o ‘LGBT propagandi’ kao i servis za streaming Twitch zbog davanja prostora video intervjuu s ukrajinskom političkom osobom za koji je Moskva tvrdi da sadrži ‘lažne’ informacije.

Nijedna kompanija nije odgovorila na zahtjev Reutersa za komentar. Interfax je izvijestio da je predstavnik TikToka u sudnici insistirao na obustavi postupka, ne navodeći više detalja.

Kazne predstavljaju posljednji korak u dugotrajnom sporu Moskve s tehnološkim divovima i kaznama za sadržaj, zahtjevima za pohranu podataka i nekim direktnim zabranama.

TikTok, u vlasništvu IT kompanije ByteDance sa sjedištem u Pekingu, kažnjen je s 51.000 dolara, saopćio je moskovski okružni sud Tagansky.

Novinske agencije izvijestile su da se slučaj protiv TikToka temelji na optužbama da kompanija na svojoj platformi “promovira netradicionalne vrijednosti, LGBT, feminizam i iskrivljenu reprezentaciju tradicionalnih seksualnih vrijednosti”.

Twitch, u vlasništvu Amazona, kažnjen je s 68.000 dolara, saopćeno je iz suda. Novinske agencije rekle su da je slučaj sastavljen kao odgovor na Twitch koji je objavio intervju s Oleksiyem Arestovychom i savjetnikom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Twitch je ranije ove godine kažnjen za intervju s Arestovychem.

Rusija je početkom marta, ubrzo nakon što je poslala desetke hiljada vojnika u Ukrajinu, donijela zakon koji zabranjuje “diskreditiranje” oružanih snaga, uz kaznu do 15 godina. Strane tehnološke kompanije upozorene su da ne krše taj zakon.

TASS je u utorak izvijestio da se Twitch suočava s dvije nove novčane kazne jer nije izbrisao ono što Rusija smatra nepouzdanim informacijama o toku svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Rusija razmatra proširenje svog postojećeg zakona o “gay propagandi”, usvojenog 2013. godine, koji zabranjuje bilo kojoj osobi ili subjektu promoviranje homoseksualnih odnosa s djecom. Zakonodavci su tvrdili da bi zakon trebalo proširiti kako bi uključio i odrasle osobe te povećati kazne za izlaganje maloljetnika “LGBT propagandi”.

Izvor: Reuters

About The Author