ZAPEČAĆENA PRVA MEĐUNARODNA FEMINISTIČKA NOVINSKA AGENCIJA U TURSKOJ

Pet zaposlenica JINHA-e oslobođeno je, ali je policija zaplijenila njihov rad Piše: Kristina Markalaus Prva međunarodna feministička novinska agencija u svijetu JINHA osnovana 2012. godine kao glas žena, djece i svih onih koji su ušutkivani, zatvorena je nakon donošenja novih odredbi turskih vlasti. Novinarke koje rade za kurdsku feminističku novinsku agenciju JINHA u Turskoj, pritvorene su u […]

ZAPEČAĆENA PRVA MEĐUNARODNA FEMINISTIČKA NOVINSKA AGENCIJA U TURSKOJ

Pet zaposlenica JINHA-e oslobođeno je, ali je policija zaplijenila njihov rad

Piše: Kristina Markalaus

Prva međunarodna feministička novinska agencija u svijetu JINHA osnovana 2012. godine kao glas žena, djece i svih onih koji su ušutkivani, zatvorena je nakon donošenja novih odredbi turskih vlasti. Novinarke koje rade za kurdsku feminističku novinsku agenciju JINHA u Turskoj, pritvorene su u nedjelju 6. studenog, izvijestio je Mapping Media Freedom. Ispitivane su te potom puštene.

Kako je navedeno na stranici agencije, glavni ured JINHA-e u gradu Diyarbakıru zapečaćen je bez ikakave prethodne obavijesti. Do zatvaranja je došlo nakon što je turska vlast donijela dvije nove odredbe dok je na snazi bilo izvanredno stanje. Do sada, ured im je bio blokiran već devet puta.

Osim ove agencije, turske vlasti su 29. listopada o.g. odredbama 675 i 676 (donesenim za vrijeme izvanrednog stanja proglašenog nakon pokušaja vojnog puča) zatvorile i neke druge kurdske medije, piše Committee to Protect Journalists. Zatvorena je pro-kurdska agencija DIHA, novine Özgür Gündem i Azadiya Welat, te još 11 drugih novina i magazina.

Uprkos zatvaranju agencije, novinarke poručuju:

Naša je borba tek počela. Od sada nadalje, mi smo svugdje. Nismo ušutkane ranije, nećemo biti ni sada. Nismo podignule ovu kemijsku kako bismo ju ponovno ispustile. Od sada pa nadalje, pozivamo svaku ženu da se vidi kao novinarku JINHA-e te da piše gdje god se nalazila. JINHA si ti.

fairpress.eu

About The Author