Zaljevske države zahtijevaju uklanjanje ‘uvredljivog’ sadržaja s Netflixa

Saudijska državna televizija nazvala je Netflix službenim sponzorom homoseksualizma

Zaljevske države zahtijevaju uklanjanje ‘uvredljivog’ sadržaja s Netflixa

Saudijska Arabija i druge zemlje Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) zatražile su od streaming servisa Netflix da ukloni “uvredljiv sadržaj” na svojoj platformi.

Članovi Vijeća su u zajedničkoj izjavi rekli da je sadržaj “u suprotnosti s islamskim i društvenim vrijednostima i načelima” i zaprijetili pravnim postupkom protiv Netflixa ako se on ne ukloni.

U saopćenju se također navodi da je Netflix emitirao sadržaj koji krši propise o medijskom sadržaju koji su na snazi u zemljama Zaljeva.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su izjavu i na vladinim kanalima. Netflix, sa sjedištem u Kaliforniji, još nije odgovorio na izjavu.

GCC je politički i ekonomski savez šest zemalja Bliskog istoka: Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Kuvajta, Omana i Katara.

Saudijski državni televizijski kanal emitirao je intervju sa ženom, identificiranom kao “konsultantica za ponašanje”, koja je opisala Netflix “službenim sponzorom homoseksualnosti”. U isto vrijeme emitiran je i snimak crtanog filma s dvije zagrljene žene, iako je dio bio zamućen.

Saudijska državna televizija također je emitirala segment u kojem se sugerira da bi Netflix mogao biti zabranjen ako program dopre do djece. U zajedničkom saopćenju zemlje GCC-a zatražile su od Netflixa da ukloni neke sadržaje i za djecu.

Iako se sada samo nagađa da je zatraženo povlačenje LGBTQ sadržaja, nekoliko zemalja Bliskog istoka prethodno je izričito zatražilo od kompanija da uklone scene u kojima se homoseksualci i lezbijke ljube.

U junu nekoliko bliskoistočnih i azijskih zemalja poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Malezije zabranilo je prikazivanje Disneyevog animiranog filma “Lightyear” u kinima jer prikazuje likove u istospolnoj vezi jer je to protivno medijskim regulatornim standardima u tim zemljama.

Nakon toga, servis za streaming Disney+ rekao je da bi se njegov sadržaj trebao “uskladiti s lokalnim regulatornim zahtjevima” u zemljama Zaljeva.

Homoseksualnost se smatra krivičnim djelom u mnogim zemljama Bliskog istoka, a Iran je u ponedjeljak navodno osudio dvoje LGBTQ aktivista na smrt pod optužbom za “trgovinu ljudima”.

Izvor: DW

About The Author