PRIJAVITE KRŠENJE MEDIJSKIH SLOBODA

Od travnja 2015. EFJ i IFJ su putem platforme izvijestili o 24 slučaja u 25 zemalja, imajući u vidu 5 kategorija kršenja medijskih sloboda i to: – napad na fizičku sigurnost i dostojanstvo novinara – pritvaranje i zatvaranje novinara – šikaniranje i zastrašivanje novinara – nekažnjavanje počinitelja – drugi postupci koji se negativno odražavaju na […]

PRIJAVITE KRŠENJE MEDIJSKIH SLOBODA

Od travnja 2015. EFJ i IFJ su putem platforme izvijestili o 24 slučaja u 25 zemalja, imajući u vidu 5 kategorija kršenja medijskih sloboda i to:

– napad na fizičku sigurnost i dostojanstvo novinara
– pritvaranje i zatvaranje novinara
– šikaniranje i zastrašivanje novinara
– nekažnjavanje počinitelja
– drugi postupci koji se negativno odražavaju na slobodu medija (prisluškivanje novinara, medijski zakoni koji ne jamče neovisnost, masovna praćenja, odbijanje akreditacija, šikaniranje, sudski progon novinara, cenzura, odbijanja izdavanja licence, blokiranje web stranica, zastrašivanje zakonom…)

EFJ moli sve novinare i medijske radnike da, ukoliko znaju za bilo kakav slučaj koji odgovara navedenim kategorijama, to odmah prijave.

Dosad nije prijavljen ni jedan jedini slučaj u Austriji, Bosni i Hercegovini, Cipru, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Islandu, Irskoj, Latviji, Litvi, Nizozemskoj, Norveškoj, Portugalu, Rumunjskoj, San Marinu, Slovačkoj, Švedskoj i Švicarskoj.

“Mi jednostavno ne vjerujemo da nema povreda slobode medija u tim zemljama. Zato vas molimo da nam takve slučajeve javite Mi ćemo objaviti i “stare” slučajeve koji se mogu i dalje smatrati prijetnjom (Novinari koji su u zatvoru već godinama) ili slučajeve nekažnjavanja napada na novinare (neriješeni zločini)”, poručuju iz EFJ podsjećajući da je nedavno pokrenuto i praćenje europskih novinara koji su u zatvoru.

hnd.hr

About The Author