Zaboravljene afganistanske priče istaknute u dva nova filma

Oba filma počinju u mjesecima prije povlačenja SAD-a, dok su njihovi subjekti pokušavali izgraditi sigurniju i ravnopravniju budućnost

Zaboravljene afganistanske priče istaknute u dva nova filma
Foto: UNAMA / Abdul Hamid Nasimi

Fokus svijeta pomaknuo se na rat u Ukrajini, ali dva velika nova dokumentarca imaju za cilj ponovno skrenuti pažnju na Afganistan nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država prošle godine.

Film “Retrograde” National Geographica prati afganistanskog generala koji je uzalud pokušavao zaustaviti napredovanje talibana 2021. godine, dok Netflixov dokumentarac “U njenim rukama” priča priču o najmlađoj ženi gradonačelnici zemlje, koja je morala pobjeći kad su talibani preuzeli vlast.

– Zaboravili smo na ovu priču. Kada smo posljednji put razgovarali o ratu u Afganistanu ili čitali članak o tome? Još uvijek ima izvještaja o tome, ali ne govori se mnogo o ljudima u ovoj zemlji koju smo ostavili – kazao je reditelj filma ” Retrograde” Matthew Heineman.

Zarifa Ghafari, bivša gradonačelnica koja je u fokusu serije “U njezinim rukama”, rekla je za AFP da je Afganistan pod talibanima “jedina zemlja na svijetu u kojoj žene mogu prodati svoje tijelo, svoju djecu, bilo što drugo, ali nisu u mogućnosti ići u školu”.

Oba filma počinju u mjesecima prije povlačenja SAD-a, dok su njihovi subjekti pokušavali izgraditi sigurniju i ravnopravniju budućnost za svoju zemlju. Dva filma završavaju tako što su njihovi glavni likovi prisiljeni gledati iz inostranstva dok talibani brzo brišu sav njihov rad.

“Retrograde” je započeo kao dokumentarac s rijetkim pristupom američkim specijalnim snagama. U jednoj ranoj sceni, američki vojnici prikazani su kako moraju uništiti svoju opremu i ispaliti višak streljiva koje je bilo prijeko potrebno njihovim afganistanskim saveznicima.

Nakon što su Amerikanci napustili bazu u Helmandu, afganistanski general Sami Sadat pristao je pustiti Heinemanove kamere da ostanu i prate ga, dok je on preuzeo kontrolu nad kasnije propalim naporima da se spriječi napredovanje talibana.

– Svaki neonski natpis govorio je ‘stani, odustani, ovo je gotovo’, a on je imao tu slijepu vjeru da bi možda, samo možda, ako se zadrži Lashkar Gah ili Helmand, mogli uzvratiti udarac talibanima – prisjetio se Heineman.

Sadat je na kraju morao pobjeći, a filmaši su ponovno pomjerili objektiv, na očajne scene aerodroma u Kabulu dok su se Afganistanci borili za mjesto u posljednjim američkim avionima.

– Bila je to jedna od najtežih stvari kojima sam svjedočio u svojoj karijeri – kazao je Heineman, koji je bio nominiran za Oscara za “Zemlju kartela” 2015. godine.

Bivša gradonačelnica Ghafari preživjela je pokušaje atentata i vidjela kako su joj talibani ubili oca prije nego što je i ona napustila Afganistan kad su došli talibani.

– Kada pričam o tom trenutku, još uvijek ne mogu prestati plakati. To je nešto što stvarno nikada nisam željela učiniti – kazala je Ghafari, koja je privukla bijes talibana kampanjom za obrazovanje djevojčica nakon što je imenovana gradonačelnicom Maidana Shahr.

Redatelji filma “U njenim rukama”, koji ima Hillary Clinton među izvršnim producentima, vratili su se u Afganistan i snimili Ghafarijinog bivšeg vozača Massouma, koji je sada nezaposlen i živi pod talibanima. U uznemirujućim scenama vidi se kako se povezuje s istim borcima koji su napali automobil u kojem je vozio Ghafari.

Iako su sukobi u Afganistanu i Ukrajini različite prirode, oba filma nude upozoravajuću priču o tome što se može dogoditi kada se fokus Zapada pomakne.

Izvor: AFP

About The Author