(V)LAŽNE VIJESTI: Venecija Sarajevu poklanja rashodovane gondole

Junske poplave na Baščaršiji i u centru grada doslovno su upozorile vlasti da turistička sezona bez gondola ubuduće neće biti moguća

(V)LAŽNE VIJESTI: Venecija Sarajevu poklanja rashodovane gondole
Foto: Ilustracija/Analiziraj.ba

Sadaka City, kako u evropskim humanitarnim krugovima nazivaju Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, ima bogato iskustvo u prikupljanju polovnih sredstava za prevoz u javnom saobraćaju. Do sada je ovaj grad prikupio po sedamdeset godina stare tramvaje iz Beča i Istanbula, tek nešto mlađe kombije za brdske linije, zatim nove novcate autobuse iz Japana, tu je i svjetski poznata žičara, poklon našeg zapadnoevropskog zeta, a uskoro ćemo postati bogatiji za tridesetak rashodovanih gondola iz globalno poznate Venecije. Na ovu ideju došli su čelni ljudi jedne od najpoznatijih turističkih destinacija na svijetu, kada su vidjeli Čaršiju poplavljenu nakon junskih pljuskova.

– Sramota je da Sarajevo ima toliko vode, a da nema riješen prevoz u kriznim situacijama. Pošto je u nas vazda kriza što se vode tiče, to je ovdje i gondola ono što je kod vas Golf dvojka, osnovno sredstvo prevoza – ističe gradonačelnik Venecije Vičenco Skaka. – Čast nam je da možemo ovom skromnom donacijom otvoriti i tu vrstu prevoza u vašem divnom Sarajevu.

Međutim, istraživački novinari iz Italije otkrivaju da je riječ o ekološki opasnoj vrsti prevoza koju je lakše pokloniti (i tako se riješiti belaja) nego po važećim strogim propisima Evropske unije istu razmontirati i deponirati. Navodno, svaka gondola u sebi ima toliko memle i otrovnog premaza koji se može rastakati tek skupim hemijskim jedinjenjima, za koje ni bogata Venecija nema dovoljno novca. Osim toga, mnoge od tih gondola koje uskoro također poklonjenim kamionima stižu u glavni grad BiH, doslovno su šuplje, puštaju vodu i nisu osposobljene čak ni za mini turu oko Sebilja ili Vijećnice.

Povodom ovih informacija oglasila se i Centrala SDA oštrim saopćenjem u kojem kritizira Vladu Kantona Sarajevo.

– Građani Sarajeva, ne dozvolite da vas nesposobna vlast truje. Dajte povjerenje nama, koji smo na poklon primali samo ekološki ispravne tramvaje i trolejbuse. Pogledajte te tramvaje iz Beča, proizvedene daleke 1938. godine. Preživjeli su i Hitlera, i poratni period, i ujedinjenje Evrope. I još su uvijek u funkciji, danas ko sretni voze od Baščaršije do Ilidže. A šta možete uraditi sa šupljim gondolama nove Vlade Kantona Sarajevo? Ništa – ljuti su iz SDA.

Nije dugo trebalo čekati na odgovor oficijelnih sarajevskih vlasti. Vlada Kantona Sarajevo garantira da će sve šuplje gondole u rekordnom roku biti osposobljene za plovidbu zahvaljujući reparacionom timu sarajevskog GRAS-a. Njihovi eksperti ionako u životu održavaju tramvaje koji nigdje ne bi mogli prometati osim u našoj prijestolnici.

Dok se političke bitke nastavljaju nesmanjenom žestinom, čini se da je Sarajevo dobilo još jednu turističku-meteorološku a(ps)trakciju i da sljedeće poplave niskog intenziteta dočekuje potpuno spremno. Ipak se kreće, nemojte seliti u Njemačku, gondole tuđeg neba nigdje vas neće tako fino preveslati kao ove naše, originalne, u Sarajevu reparirane.

              (Ovaj tekst je satiričnog karaktera)

About The Author