Visoki profesionalni standardi Al Jazeere i N1

Al Jazeera i N1 najbliži su idealu javnog servisa. Bogat sadržaj dnevnikâ, odabir relevantnih tema, profesionalan i objektivan pristup novinara čine ih najkvalitetnijim televizijskim medijima u BiH  Za razliku od kolega koji su imali zadatak promatrati i analizirati rad bh. javnih servisa koji to nisu i privatnih TV stanica koje su gotovo uvijek na strani […]

Visoki profesionalni standardi Al Jazeere i N1

Al Jazeera i N1 najbliži su idealu javnog servisa. Bogat sadržaj dnevnikâ, odabir relevantnih tema, profesionalan i objektivan pristup novinara čine ih najkvalitetnijim televizijskim medijima u BiH 

Za razliku od kolega koji su imali zadatak promatrati i analizirati rad bh. javnih servisa koji to nisu i privatnih TV stanica koje su gotovo uvijek na strani neke političke opcije, moj zadatak je bio nešto ugodniji: promatrati i analizirati dvije regionalne TV kuće: Al Jazeeru i N1.

Kod ove dvije televizijske kuće utjecaj politike je zanemariv kad je riječ o lokalnim temama. Naravno, ne treba živjeti u zabludi da postoje privatni mediji na koje visoka politika i krupni kapital nemaju nikakav utjecaj. Ipak, kad je riječ o praćenju domaćih tema, kod ovih medija taj utjecaj je zanemariv. Kod Al Jazeere se pak mogao više osjetiti kad je riječ o nekim bliskoistočnim temama. Vjerojatno ni N1 ne bi bila tako profesionalna, objektivna i neutralna da se više bavi analizom vanjske politike SAD-a, ali to su samo nagađanja. Ne bi bilo pošteno optuživati nekoga za hipotetičku pristranost.

S druge strane, moj je posao bio zahtjevniji od posla mojih kolega utoliko što sam morao analizirati medije koji vrhunski rade svoj posao, a takvima je teško pronaći zamjerku. Ipak, grešaka je bilo, a ono što veseli je da je ostvaren određeni oblik interakcije između nas koji smo se bavili analizom i onih TV kuća čiji su novinari redovito pratili naše analize njihovog rada.

Bilo je zadovoljstvo gledati dnevnike Al Jazeere i N1 u zemlji u kojoj istinski javni TV servis ne postoji. Al Jazeera i N1 su najbliže tom idealu.

Teme koje biraju urednici relevantne su za javnost, a novinari, reporteri i prezenteri vijesti ovih dviju TV kuća istinski su profesionalci koji znaju te vijesti približiti gledateljstvu.

Kad smo kod izbora tema, upravo je to jedan od segmenata koji ovim dvjema kućama daje visoki kvalitet. Naime, život tzv. običnih ljudi odavno je prestao biti tema u dnevnicima javnih i privatnih medijskih servisa u BiH. U tim medijima gotovo kompletni termini dnevnika rezervirani su isključivo za tzv. visoku politiku, a kako je i politika odavno digla ruke od života građana, teme dnevnika veoma često imaju malo doticajnih točaka sa životima onih koji gledaju te dnevnike. Drugim riječima, gledatelj se dovodi u poziciju u kojoj ga se sadržaj dnevnika dotiče taman koliko i sadržaj sapunica o životima bogatih i slavnih – trideset minuta gledanja i slušanja o najnovijim spletkama, intrigama i skanadalima iz svijeta visoke politike.

Al Jazeera i N1 su drugačije. Njih zanimaju oni za koje prave vijesti. Reporteri ovih TV kuća obilaze i najudaljenije krajeve zemlje i zanimaju se za probleme malog čovjeka.

Bogat sadržaj dnevnikâ, odabir relevantnih tema za javnost, profesionalan i objektivan pristup novinara i reportera samo su neke od karakteristika koje Al Jazeeru i N1 čine najkvalitetnijim televizijskim medijima u Bosni i Hercegovini.

About The Author