AL JAZEERA I N1: Pretežno profesionalno, s povremenim jednostranostima

Al Jazeera i dalje ima problem s izvještavanjem glede nekih tema na Bliskom istoku, ali zato nam pruža vrhunski kvalitet vijesti iz ostatka svijeta i ne postoji niti jedna druga televizijska kuća koja emitira program na našem jeziku a da bi se na ovom polju mogla porediti s Al Jazeerom. Čak ni N1   AL […]

AL JAZEERA I N1: Pretežno profesionalno, s povremenim jednostranostima

Al Jazeera i dalje ima problem s izvještavanjem glede nekih tema na Bliskom istoku, ali zato nam pruža vrhunski kvalitet vijesti iz ostatka svijeta i ne postoji niti jedna druga televizijska kuća koja emitira program na našem jeziku a da bi se na ovom polju mogla porediti s Al Jazeerom. Čak ni N1

 

AL JAZEERA: Gdje bi im kraj bio da nije Izraela

10. – 16. august 2015.

BOJKOT IZRAELA SE NASTAVLJA: U srijedu, 12. kolovoza, u dnevniku Al Jazeere mogli smo gledati prilog novinara Imtiaza Tyaba o palestinskim stanovnicima okupirane Zapadne obale, koji su se organizirali u noćne patrole u svojim gradovima i selima s namjerom da zaštite svoju imovinu od izraelskih doseljenika. I ovaj put, jednako kao i u prilogu prošloga tjedna, jednako kao u mnogim prilozima do sada u kojima se dotiču izraelsko-palestinski odnosi, Al Jazeera je jednostavno prekršila osnovno novinarsko pravilo i zaobišla drugu stranu u priči. U prilogu imamo priliku čuti palestinske mještane, pa čak i predstavnika palestinskih vlasti, ali nema nikoga s izraelske strane da dâ komentar na događanja – ni predstavnika izraelskih doseljenika, niti ikoga od strane izraelskih okupacijskih snaga ili predstavnika države Izrael. Nakon što je uzeo izjavu od palestinskog zvaničnika, novinar prilog završava rečenicom: “A dok se to ne dogodi, Palestinci će nastaviti da patroliraju nadajući se da izraelski doseljenici više neće nikoga ubiti.” To je jedna izuzetno nekorektna rečenica kojom se svakog izraelskog doseljenika oslikava kao potencijalnog ubicu! A kad gledatelj u prilogu nije imao priliku čuti i vidjeti nekoga sa strane izraelskih doseljenika, još je lakše dehumanizirati te ljude i zamisliti ih kao masu potencijalnih ubica koje samo čekaju svoju priliku.

KUBA: Kada se napravi odmak od Bliskog istoka, posebice opterećenih izraelsko-palestinskih odnosa, puna snaga i moć Al Jazeere dolazi do izražaja kad je riječ o vijestima iz svijeta. Teško da postoji dio svijeta koji reporteri Al Jazeere ne pokrivaju. Ovog tjedna posebno su bili zanimljivi prilozi s Kube u svjetlu otopljavanja odnosa između Kube i SAD-a, ukidanja sankcija SAD-a Kubi i obnove diplomatskih odnosa dvaju zemalja nakon više od pola stoljeća. Al Jazeera je imala četiri priloga o Kubi ovoga tjedna, te javljanje iz Washingtona reportera Ivice Puljića prigodom otvaranja ambasade SAD-a u Havani. Gledatelji su imali priliku saznati više o stanju na tom otoku, kao i o dugoj povijesti američko-kubanskih odnosa. Samo zahvaljujući Al Jazeeri, gledatelji koji prate vijesti na našem jeziku imaju priliku saznati više o onome što se upravo dešava na Kubi, a riječ je o povijesno značajnom trenutku.

AFRIKA: Pored Kube, gledatelji Al Jazeere su preko svojih malih ekrana ovaj tjedan posjetili i Afriku, od Nigerije u kojoj su mogli vidjeti kako se ova zemlja okreće proizvodnji ekološkog biogoriva (subota, 15. kolovoz), do Senegala u kojem jedna sufijska sekta brine o siromašnoj djeci (utorak, 11. kolovoz). Iako se nekome ovi prilozi mogu učiniti kao vijesti od manjeg značaja u odnosu na one vijesti iz dijelova svijeta koje su trenutno u žiži interesa svjetske javnosti, ne može se dovoljno naglasiti značaj i ovakvih informacija. Kao što već rekoh, za one gledatelje s Balkana koji mogu pratiti vijesti samo na našem jeziku, Al Jazeera je jedini bogatiji izvor informacija o dešavanjima u udaljenim dijelovima svijeta.

PLUS SEDMICE:

Prilozi s Kube, prilozi iz Afrike. Al Jazeera ima vrhunske priloge o događajima iz svijeta.

MINUS SEDMICE:

Prilog novinara Imtiaza Tyaba o posljednjim dešavanjima u okupiranoj Zapadnoj obali. Al Jazeera se opet stavlja na jednu stranu.

OCJENA: 9

N1: Pitaj Muniru!

10. – 16. august 2015.

SAMO ŽRTVE: U ponedjeljak, 10. kolovoza, Dnevnik N1 u 19 sati bavio se reakcijama u BiH i regiji na prijedlog srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da se odredi zajednički Dan sjećanja na sve žrtve u bivšoj Jugoslaviji. Prilog je radio novinar Boris Brezo. U prilogu novinar istražuje kako na Vučićevu inicijativu gledaju predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata. Za predstavnike spomenutih naroda novinar je uzeo Nedeljka Mitrovića, iz “Udruženja porodica nestalih RS”, Muniru Subašić, iz Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, te javnosti slabije poznatog Lazu Martinovića iz “Udruge nositelja odličja”. Razumljiva je namjera novinara da za mišljenje o ovoj inicijativi pita ljude koji su bili žrtve u posljednjem ratu, i u tom smislu oni jesu relevantni sugovornici. Međutim, ono što je ovom prilogu nedostajalo su sugovornici koji ne bi o ovoj inicijativi govorili iz subjektivne pozicije, zasnovane na osobnom iskustvu, već s objektivnije pozicije i sa stajališta struke. Prilogu su nedostajali sociolozi, povjesničari, socijalni psiholozi i druga struka koja je mogla dati svoje mišljenje o smislenosti i opravdanosti Vučićeve inicijative o zajedničkom datumu sjećanja na sve žrtve rata. Treba uvažavati osobne tragedije spomenutih ljudi, ali ne mogu oni biti mjerilo za sve ratne teme. To osobito vrijedi za spomenutu Muniru Subašić, koju mediji forsiraju uvijek kada se priča o ratu, žrtvama i bošnjačko-srpskim odnosima.

DRUGA STRANA MEDALJE: Utorak, 11. kolovoza, Dnevnik N1 donosi nam priču reporterke Minele Jašar o izgledu Sarajeva pred doček gostiju povodom otvaranja Sarajevo Film Festivala. Psi lutalice, redukcije vode, smeće na ulicama – problemi su s kojima Sarajevo dočekuje ugledne goste iz svijeta. Prilog je zanimljiv jer prikazuje drugu stranu medalje, bijedu i kaos koje će na deset dana prekriti crveni tepih, blještavilo fleševa na fotoaparatima i osmijesi bogatih i slavnih. Kada prođe festival, građanima ostaju stari problemi. U dijelu priloga u kojem se govori o problemu pasa lutalica, novinarka razgovara s Ahmedom Đipom, portparolom KJKP Rad, koji govori o početku rada Higijenskog servisa. Dok portparol Đipo objašnjava kako će se s ulica sklanjati psi i što se dalje s njima dešava, on završava svoju izjavu sljedećom rečenicom: “Nakon hvatanja, psi se transportiraju do najbliže veterinarske ambulante i tu veterinar odlučuje o sudbini psa.” Novinarka je ovdje trebala saznati što se dalje dešava s psima, tj. koje sve odluke veterinar može donijeti, da li je riječ o ubijanju pasa, njihovom prebacivanju u prihvatilišta za pse, i sl. Treba istaknuti da je Al Jazeera imala bolji prilog na ovu temu (srijeda, 12. kolovoz) u kojem je detaljnije objasnila gledateljima što se radi sa psima nakon što ih se ukloni sa sarajevskih ulica.

PLUS SEDMICE: 

Nema ga.

MINUS SEDMICE:

Nema ga. Iako su na dva spomenuta priloga iznesene određene zamjerke, riječ je o sitnijim zamjerkama i teško da bi se zbog tih razloga jedan od priloga mogao označiti kao minus sedmice.

OCJENA: 9KOMPARATIVNA ANALIZA:

Al Jazeera i N1 su postigle vrhunski nivo kvaliteta rada i one su i ovaj tjedan zadržale taj standard. Nije bilo većih odstupanja od rada u odnosu na prethodne tjedne. Al Jazeera i dalje ima taj problem oko objektivnog izvještavanja glede nekih tema na Bliskom istoku, ali zato ima vrhunski kvalitet vijesti iz ostatka svijeta i ne postoji niti jedna druga televizijska kuća koja emitira program na našem jeziku, a da bi se na ovom polju mogla porediti s Al Jazeerom. Čak niti N1 televizija.

(U utorak, 18. august čitajte analizu Amera Tikveše: TV1 i Hayat TV)

About The Author